Ένα πολύ αξιόλογο και σημαντικό βιβλίο με τίτλο « Βερδικούσια – Ιχνηλατώντας τη γενέθλια γη» κυκλοφόρησε από τον πρωτοεμφανιζόμενο Συγγραφέα Αθανάσιο Δήμκο με καταγωγή από την Βερδικούσια Ελασσόνας.
Το βιβλίο αποτελείται από οκτακόσιες σελίδες και πεντακόσιες συλλεκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Είναι μια ευγενική προσφορά του Συγγραφέα στον γενέθλιο τόπο του, στα ήθη και έθιμα, στον πολιτισμό, στην παράδοση , στον αθλητισμό, στο θρησκευτικό συναίσθημα των Βερδικουσιωτών (παλαιού και νέου εορτολογίου), στη μετανάστευση και γενικότερα στην Ιστορία της Βερδικούσιας και των ανθρώπων της από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα.
Με την έκδοση του βιβλίου αυτού ο Αθανάσιος Δήμκος (που συνταξιοδοτήθηκε ως ελαιοχρωματιστής, Μπογιατζής που λέγει ο ίδιος) απέδειξε περίτρανα ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι ούτε ιστορικός, ούτε λογοτέχνης ούτε μεγάλης πανεπιστημιακής μόρφωσης για να συγγράψεις και να εκδώσεις ένα τέτοιο σημαντικό βιβλίο. Αρκεί να υπάρχει η αγάπη και το πάθος για το γενέθλιο τόπο σου και η βοήθεια κάποιων ανθρώπων.
Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα :
O Αθανάσιος Δήμκος του Αστερίου γεννήθηκε στη Βερδικούσια το 1942. Κατάγεται από φτωχή πολύτεκνη οικογένεια αγωγιατών και υλοτόμων. Φοίτησε στην εξατάξια νυχτερινή Εμπορική Σχολή Λάρισας και στο τμήμα Ηλεκτρολογίας στην Νήσο Λέρο.
Συνταξιοδοτήθηκε ως ελαιοχρωματιστής το 2000.
Ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Μουσική, το τραγούδι και την κλασική κιθάρα. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Βερδικουσιωτών Νομού Λάρισας και του Σωματείου Ελαιοχρωματιστών Λάρισας. Δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της
Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ζει στην πόλη της Λάρισας με τη σύζυγό του Νίκη
Ντάρλα με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.
Το βιβλίο αφιερώνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα τη Βερδικούσια, στην οικογένεια του, στους συμμαθητές του της περιόδου 1940-1955 και στους δασκάλους του της αντίστοιχης περιόδου, στους «σοφούς» του χωριού τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, σε όσους βοήθησαν με οιοδήποτε τρόπο στην έκδοση του.
Αφιερώνεται, τέλος, στα τρία αγαπημένα του πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή το 2012: στον πατέρα του Στέργιο Δήμκο, στην αδερφή του Σταυρούλα Μπόντα και στο μικρότερο αδερφό του Κωστάκη Δήμκο.
O Ευάγγελος Καραμανές ως Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών γράφει στον πρόλογο του βιβλίου:
Το βιβλίο του Θανάση Δήμκου, με θέμα τον λαϊκό πολιτισμό του χωριού του, της Βερδικούσιας Ελάσσονος αποτελεί μια ογκώδη μονογραφία στην οποία καταγράφονται οι επιμέρους όψεις του υλικού βίου και των παραγωγικών ασχολιών των κατοίκων, η κοινωνική και η πνευματική ζωή καθώς και η ιστορική εξέλιξη και μεταβολή τους, κυρίως από τα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου ως τις μέρες μας.
Ο συγγραφέας παράλληλα με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και την δημιουργία οικογένειας, εργάστηκε εθελοντικά και αφιλοκερδώς επί πολλές δεκαετίες για την διάσωση των στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού του χωριού του είτε ως ενεργό μέλος και στέλεχος πατριδοτοπικών, αθλητικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων είτε στο πλαίσιο άλλων πολυσχιδών εθελοντικών δράσεων. Η έλλειψη συστηματικής πανεπιστημιακής μόρφωσης ουδόλως τον εμπόδισε να καλλιεργήσει τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, αποκτώντας όχι μόνο τεχνική κατάρτιση που τον βοήθησε στον βιοπορισμό του, αλλά καλλιεργώντας τα πνευματικά και μουσικά του ενδιαφέροντα κοντά σε άξιους διδασκάλους (αναφέρω ενδεικτικά τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη της Μητρόπολης Αθηνών και μουσικολόγο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρο Περιστέρη).
Το πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην μελέτη των εκδηλώσεων του λαϊκού πολιτισμού της Βερδικούσας και γενικότερα της περιοχής Ελασσόνας. Ο συγγραφέας γράφει για πράγματα που γνωρίζει καλά καθώς καταγράφει, κατ’ ουσίαν, εμπειρίες της ζωής του στην Βερδικούσα και στη Λάρισα, ιδωμένες ίσως και από την απόσταση που προσφέρει η τεχνική του μαθητεία, η παραμονή του στην Αθήνα και η εγκατάσταση του -στο πλαίσιο της μεταπολεμικής αγροτικής εξόδου- στην πόλη της Λάρισας όπου δημιούργησε οικογένεια. Ένα πλούσιο υλικό, που περιλαμβάνει προσωπικές αναμνήσεις, καταγραφές ποικίλων στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού της ορεινής κοινότητας, αλλά και αρχειακά τεκμήρια, φωτογραφίες που προέρχονται από κατοίκους του χωριού, δημοσιεύματα στον τύπο κ.ά., παρουσιάζεται με τρόπο γλαφυρό και αβίαστο στο βιβλίο που εκτείνεται σε 23 κεφάλαια και ξεπερνά τις 800 σελίδες. Η επιμέλεια του κειμένου από τον κ. Χρήστο Μιχαλέ, έγκριτο φιλόλογο, γέννημα-θρέμμα και μόνιμο κάτοικο Βερδικούσας (της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος) κατά τα τελευταία έτη, συμβάλλει στην άρτια παρουσίαση του.
Εύχομαι το βιβλίο, εκτός από τους ειδικούς, να διαβαστεί από τους απανταχού Βερδικουσιώτες, ιδίως τους νέους, και να αποτελέσει πηγή πατριδογνωσίας αλλά και έμπνευσης για περαιτέρω έρευνα και ουσιαστική γνωριμία με την γενέθλια γη και τους ανθρώπους της. Στον συγγραφέα Θανάση Δήμκο, εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στο έργο του και να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.