Ιερατική σύναξη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, το πρωί στην Λάρισα και στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος καλωσόρισε τους Ιερείς, τους μίλησε για διάφορα διοικητικά και πνευματικά θέματα και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα, γεμάτα από έργα αγαθά και ευάρεστα στον Θεό. Ομιλητής της συνάξεως ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Καλών έργων προΐστασθαι…» (προς Τίτον γ’, 14). Ο π. Αχίλλιος αναφέρθηκε στα καλά έργα, τα οποία πρέπει να απασχολούν την ψυχή του χριστιανού και δη του ιερέως, αναφέρθηκε σε πολλά από αυτά και στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο επί της γης έργο, που είναι η Θεία Λειτουργία και χρησιμοποιώντας την πλούσια πατερική διδασκαλία περί του θέματος, κατέδειξε πως δια των καλών έργων οδηγούμαστε στην Βασιλεία των Ουρανών.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ιερέων, ευχηθείς τα κρείττονα στους πατέρες και τις οικογένειές τους, ενώ ακολούθησε πολύ όμορφο γεύμα για όλη την ιερατική οικογένεια, από την φιλόξενη ενορία της Αναλήψεως και τους εφημερίους της.
Στην συνέχεια όμως οι ιερείς της Λαρισαΐκής Εκκλησίας, ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα γεγονότα των ημερών συνέταξαν, ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Σεπτού Ποιμενάρχου τους, ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την τραγική ονομασία που θέλουν να προσδώσουν στο κράτος των Σκοπίων και για την προσπάθεια σίγησης των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Ραδιοφωνικών Σταθμών.
Ακολουθεί το Ψήφισμα όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος και σύμπας ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, κατά την Ιερατικήν Σύναξιν του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2018, πραγματοποιηθείσαν εις την Ενορίαν της Αναλήψεως του Κυρίου, μετά τας γενομένας εισηγήσεις και του γενομένου διαλόγου διά ποιμαντικά θέματα, ασχολήθηκε κατόπιν προτάσεων των ιερέων και εις τα απασχολούντα την Εκκλησίαν δύο προκύψαντα μεγάλα θέματα.
1ον. Το θέμα του Ονόματος των Σκοπίων. Παρ’ όλον ότι πολλοί μας θεωρούν ως εκτός θέματος, κι επομένως δεν μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα να έχουμε γνώμη επί του θέματος, εμείς διακηρύσουμε ως κληρικοί και ως ‘Έλληνες πολίτες, ότι το θέμα του ονόματος είναι και πατριωτικό και εκκλησιαστικό, παρακαλούμε να εξεύρουν άλλο όνομα σχετικό με τις δικές τους ρίζες, χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτό το όνομα της Μακεδονίας. Κάθε άλλη εξεύρεσις που φημολογείται, και περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία είναι πονηρή και επίβουλη. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν μπορεί να αμφισβητηθή ιστορικά. Χύθηκε πολύ αίμα γι’ αυτή την ένδοξη γη των προγόνων μας. Η νέα αυτή αυτονομημένη χώρα που επιβουλεύεται ξένα ονόματα με βαρειά κληρονομιά και ιστορία, έχει και εκκλησιαστικά παρεκκλίνει και παρ’ όλον ότι είναι σχισματική Εκκλησία προβάλλει εαυτήν ως κανονικήν, μη έχουσα κοινωνία μετά των λοιπών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, και μάλιστα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας. Αυτοί, δεν έχουν γλώσσα, δεν έχουν ιστορία, δεν έχουν πίστι και προσπαθούν να στηριχθούν με ξένα υποστηλώματα. Συντασσόμενοι λοιπόν με την απόφασι της ΔΙΣ παρακαλούμε τους Ηγέτας της Πατρίδος μας, Πολιτικούς και Εκκλησιαστικούς, να μην εκχωρήσουν στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας μας. Να μην περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία, ούτε ως άνω ούτε ως νέα, αλλά να εξεύρουν όνομα ανεξαρτήτως του Ονόματος της Μακεδονίας μας.
2ον. Το θέμα των Εκκλησιαστικών ραδιοφωνικών Σταθμών. Να μη σιγήσουν αυτοί οι πνευματικοί άμβωνες της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Πειραικής Εκκλησίας και όλων των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Ραδιοφωνικών Σταθμών. Η Εκκλησιαστική Ραδιοφωνία της Ιεράς Μητροπόλεως μας, είναι ένας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος ραδιοφωνικός Σταθμός, με πλήρες πρόγραμμα και με αυξημένη ακροαματικότητα, τον οποίο κρατούν οι Ενορίες με τις συνδρομές τους και ο οποίος απασχολεί πέντε υπαλλήλους και πλήθος εθελοντών θεολόγων, κληρικών και ειδικών επιστημόνων, κινδυνεύει να σιγήση και να κλείση λόγω του προτεινομένου νέου νόμου. Επί του θέματος επήραν σαφή θέσι υπέρ της Εκκλησίας και του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευταί μας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, οι οποίοι ωμίλησαν με θερμούς λόγους υπέρ του ραδιοφωνικού Σταθμού της τοπικής μας Εκκλησίας.
Σήμερα λοιπόν, αποφασίζουμε να παρακαλέσουμε το Νομοθετικό Σώμα της Χώρας μας, να μη κλείση τους ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων, αφού επιτελούν ένα τόσο μεγάλο και θαυμάσιο έργο.