Ο Γιώργος Λάνθιμος και η ταινία “The Favourite” (Η Ευνοούμενη), δικαίωσε τα προγνωστικά και απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας στα φετινά BAFTA στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, τα οποία θεωρούνται προάγγελος των Όσκαρ.
Η Ολίβια Κόλμαν, το φαβορί των προγνωστικών για την ερμηνεία της στην ταινία “The Favourite”, κέρδισε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου.
Αλλά και η Ρέιτσελ Βάις (φωτό κάτω), μία από τις τρεις πρωταγωνίστριες του Γ. Λάνθιμου, ξεχώρισε, κερδίζοντας το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου. Υποψήφια για το ίδιο βραβείο ήταν και η συμπρωταγωνίστριά της, Έμα Στόουν.
Στην τελετή στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, η ταινία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη απέσπασε, επίσης, τα βραβεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Μακιγιάζ και Κομμώσεων.
Επίσης, τα βραβεία καλύτερης σκηνογραφίας και πρωτότυπου σεναρίου.
Η μαύρη κωμωδία εποχής του Γ. Λάνθιμου ήταν υποψήφια, συνολικά, για 12 βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας, που, όμως, κατέκτησε ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία Roma, μια παραγωγή του Netflix.
Η ασπρόμαυρη, αυτοβιογραφική ταινία του Κουαρόν απέσπασε, επίσης, τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και καλύτερης φωτογραφίας.
Ο Ράμι Μάλεκ, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Bohemian Rhapsody, κέρδισε για την ερμηνεία του το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Ο Μαχέρσαλα Άλι κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Το Πράσινο Βιβλίο”.
Το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου πήγε στο BlacKkKlansman του Σπάικ Λι, ενώ ο Μπράντλεϊ Κούπερ κέρδισε το βραβείο μουσικής για την ταινία “Ένα Αστέρι Γεννιέται”.
Ωστόσο, με τις αποψινές διακρίσεις του, ο Γ. Λάνθιμος ήταν, αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς στην τελετή της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA).
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ