Μειωμένη είναι η καρπόδεση στις καρυδιές φέτος σε όλη την Ελλάδα και κατά συνέπεια και οι παραγωγοί θα δουν μια μειωμένη παραγωγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος κ. Γιώργος Κιάτος.
Υψηλά ήταν ακόμα και τα ποσοστά καρπόπτωσης που έφτασαν έως και 80% σε δένδρα καρυδιάς σε περιοχές στην Ημαθία και την Ελασσόνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Μίλης γεωπόνος και ιδιοκτήτης των φυτωρίων Grinn απο την Ημαθία, ωστόσο τα ποσοστά καρπόπτωσης σύμφωνα με άλλους παραγωγούς, φυτωριούχους και γεωπόνους στην Ελασσόνα δεν ξεπέρασαν τα φυσιολογικά επίπεδα του 1-3%.
Ο Μίσυρας Πέτρος, ιδιοκτήτης των φυτωρίων «Όλυμπος» που βρίσκεται στην Ελασσόνα, πρόσθεσε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή της Ελασσόνας το οποίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στις λίγες ημέρες ψύχους καθώς ο λήθαργος δεν ήταν επαρκής.
Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης γεωργικού καταστήματος που καλλιεργεί καρυδιές στην Ελασσόνα κ. Γιώργος Κιάτος, διαφώνησε, καθώς σε προσωπική επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο ανέφερε: «το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο στην Ελασσόνα, αν και υπάρχει μια μικρή καρπόπτωση στα αγονιμοποίητα άνθη των νεαρών δένδρων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Απρίλιο η οποία δεν ξεπερνά το 1-2%. Το μόνο που παρατηρείται είναι η μειωμένη καρπόδεση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας».
Ο γεωπόνος της ομάδας παραγωγών «Ενωση Ελασσόνας» κ. Στέλιος Νάνος που ασχολείται με την καλλιέργεια καρυδιών στην Ελασσόνα συμφώνησε με τον κ. Γιώργο Κιάτο, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα καρπόπτωσης στην περιοχή.

Πηγή: agrotypos.gr