Με το “γκάζι” πατημένο στις κατασχέσεις και στις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών βρίσκονται οι φορολογικές αρχές της Λάρισας στην προσπάθειά τους να εισπράξουν φόρους που μένουν απλήρωτοι…
Όσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται τόσο ο εισπρακτικός μηχανισμός ανεβάζει ταχύτητες, με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών να αποτελούν καθημερινό “εφιάλτη” των φορολογουμένων.
Με τις κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από λογαριασμούς των οφειλετών να έχουν αυτοματοποιηθεί και να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, το επόμενο στοίχημα της φορολογικής διοίκησης για να συνετίσει τους οφειλέτες παίζεται πλέον στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στην εφορία να βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο μήνα παράλληλα με τις οφειλές σε τράπεζες, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό.
Ήδη εκατοντάδες Λαρισαίοι οφειλέτες του Δημοσίου, με χρέη κατά μέσο όρο από 20.000 έως 30.000 ευρώ κινδυνεύουν στο προσεχές διάστημα να βρουν το ακίνητό τους ανηρτημένο στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των συμβολαιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε” πάνω από 1.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη βρίσκονται σήμερα υπό την απειλή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς δεν έδειξαν διάθεση ρύθμισης των οφειλών τους. Ήδη το δικαστικό τμήμα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, μέσα στο α΄ τετράμηνο έχει προωθήσει τις διαδικασίες εκποίησης ακινήτων σε 50 οφειλέτες, ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά σε 1070, καθώς οι φορολογικές αρχές της Λάρισας έχουν από το 2014 ανεκτέλεστα προγράμματα πλειστηριασμών. Ειδικότερα από το 2014 εκκρεμούν 220 πλειστηριασμοί, το 2015 150, το 2016 250 και το 2017 400.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα, μικρής και μεγάλης αξίας, θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας ενώ θα βγουν στην εμπορική τους τιμή, η οποία προσδιορίζεται ιδιώτες εκτιμητές. Αν για δύο φορές οι πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκποιηθούν σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Σε μια τέτοια περίπτωση προφανώς και θα βρεθούν αγοραστές ώστε να εισπράξει και η εφορία ένα μέρος των οφειλών.
Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2018 προβλέπει 17.000 πλειστηριασμούς στη διάρκεια του έτους. Οι πιθανότητες είναι ήδη μηδενικές για την τήρηση του στόχου ωστόσο η πίεση για αύξηση των εισπράξεων από παλιά και νέα χρέη. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες του Δημοσίου εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Πάντως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η ρύθμιση οφειλών μπορεί πλέον να γίνει ηλεκτρονικά τόσο για ληξιπρόθεσμες όσο και για βεβαιωμένες οφειλές. Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν μέσω του Taxisnet αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για να ρυθμίζουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις τακτικές φορολογικές οφειλές τους ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς), πριν αυτές αρχίσουν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες.
Η ρύθμιση σε δόσεις γίνεται σε οκτώ απλά βήματα:
1. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μπαίνετε με τους κωδικούς πρόσβασης ον «Λογαριασμό μου»
2. Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε την εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών».
3. Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».
4. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».
5. Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση. Εφόσον όλα είναι εντάξει, προχωράτε στην επόμενη σελίδα.
6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα στοιχεία: α) Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής, εξαιτίας των επιβαρύνσεων. β) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα. γ) Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και δ) οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα. Εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.
7. Στην επόμενη, τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Στο πεδίο 4 τσεκάρετε αν έχετε ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία.
8. Κάνετε κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.
Εφόσον όλα τα βήματα γίνουν σωστά, η ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για την εγκυρότητά της όμως απαιτείται η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις τρέχουν στο τέλος κάθε μήνα και η σταδιακή εξόφληση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Του Γιώργου Νούλη
ΠΗΓΗ: Eleftheria.gr