14.9 C
Larissa
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEVENTSPHOTOS31 λόγοι για να αποδράσεις στα παράλια του Δήμου...

31 λόγοι για να αποδράσεις στα παράλια του Δήμου Αγιάς

Οι άγνωστες λίμνες στον Κίσσαβο και άλλοι “θησαυροί” που αποτελούν 31 λόγους για να εξερευνήσεις τα μαγικά παράλια του δήμου Αγιάς

1)ΛΙΜΝΗ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣΜε μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία της Παλιουριάς. Συνολικό  περπάτημα της διαδρομής  είναι 6 χλμ. Τοπίο  μιας αλλιώτικης ομορφιάς.

2)ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ

Στο Δάσος Πολυδεντρίου ( πρώην Βασιλικό κτήμα) και μονοπάτια με ποικίλη χρονική διάρκεια για όλους. Έχει 2 εκκλησίες την Παναγία και το μοναστήρι της Παναγίας.

3)ΣΚΗΤΗ

Μονοπάτι κυκλικό, κάστρο και η λίμνη με το απόκοσμο τοπίο.

 

4)ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΛΥΨΟΥΣ- ΚΑΡΙΤΣΑ 

Σημείο για μπάνιο και περπάτημα. Το μονοπάτι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Δραστηριότητα κατάβασης για όλους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4) ΑΡΙΟΠΡΙΝΟ

Σημείο με ιδιαίτερο δασικό κάλλος  για αποδράσεις

5) ΑΝΑΒΡΑ

 Χαρακτηρίζεται ως το χωριό των ζωγράφων  λόγω των γνωστών  καλλιτεχνών  κ. Χατζηνίκο Κλεάνθη και Χατζούλη Βασίλη. Μπορούμε να δούμε έργα του κ.Χατζηνίκου στην έκθεση Στο χωριό.Ετοιμάζεται χώρος φιλοξενίας και εργαστηρίου ζωγραφικής.

 6)ΚΑΣΤΡΙ

Το άγνωστο κάστρο και τα μάρμαρα του θεάτρου Λάρισας.

7)ΜΕΛΙΒΟΙΑ

Χωριό του κάστανου και του εναλλακτικού τουρισμού με το μονοπάτι Μελιβοία- Βελίκα, τον καταρράκτη και τους μύθους. Η διαδρομή στα βήματα του Φιλοκτήτη.

9)ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

Χωριό πολιτισμού. Αναβίωση της σηροτροφίας στο παλιό Παρθεναγωγείο με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου. Το παλιό Υδραγωγείο με τις καμάρες.

10)ΑΝΑΤΟΛΗ 

Το  χωριό με το θρησκευτικό αποτύπωμα. Μουσείο στο χωριό, εκκλησία, το γυναικείο πολυεθνικό μοναστήρι που παράγει, καλλιεργεί και τυποποιεί όλα τα δώρα της φύσης. Αποθήκη βιολογικών σπόρων και γιορτή ανταλλαγής σπόρων αρχές Σεπτέμβρη. Γιορτή μανιταριού μέσα Οκτώβρη.

11)ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ 

Η αμεσότητα βουνού και  θάλασσας. Από τα 0μ στα 1978μ πολύ σύντομα. Ανάβαση από την Ανατολή στην κορυφή με 30 λεπτά περπάτημα. Παλιός  Πύργος ΟΤΕ.

12)ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ

Το χωριό της εκπαίδευσης. Παλιό σχολείο με βιωματικό μάθημα από τα  παλιά με την υποστήριξη του ΓΑΚ. Μονοπάτι μικρό μέχρι την Αγιά για όλες τις ηλικίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13)ΑΓΙΑ

Κειμηλιοφυλάκιο, το χωριό  με τα περισσότερα άγνωστα αρχοντικά, με την παραγωγή του μήλου, τον αστικό περίπατο με τις παλιές ιστορίες, το άσυλο των τρελών.

14)ΣΚΛΗΘΡΟ 

Το χωριό με την θέα στις Σποράδες. Το παλιό  Μεταλλείο με την ιστορία της ναυμαχίας του Ξέρξη, την λίμνη στην παραλία που μπορούμε να κάνουμε μπάνιο 12 μήνες. Η παραλία γυμνιστών , η γιορτή  του μανιταριού.

15)ΣΤΟΜΙΟ 

Serfer, τα φιορδ διασχίζουν τον οικισμό και η πρόσβαση στη θάλασσα γίνεται από τα γεφυράκια.

 17)ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ

Παραποτάμιο μονοπάτι, το  Δέλτα με τα πουλιά και την παρατήρηση, τα μπλε καβούρια,οι δραστηριότητες νερού με κανόε και ραφτ. Το γεφύρι ( πετρογέφυρο) του Αλέξιου Κομνηνού.

18)OΜΟΛΙΟ

Θεατράκι που ετοιμάζεται το μουσείο της αντίστασης, μονοπάτι για το πέρασμα του Μ. Αλέξανδρου, το αρχαίο τείχος, το μικρό μουσείο του Αντύπα, κοιλάδα Τεμπών με τις πηγές και τις δραστηριότητες του ραφτ.

19)ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ

Το χωριό του νερού. Παλιά ντριστέλα σε λειτουργία για επίδειξη, μονοπάτι στο ρέμα με τους παλιούς νερόμυλους.

20)ΑΜΥΓΔΑΛΗ

Το καλντερίμι, η παλιά στράτα του γερμανικού στρατού που ενώνει το επάνω χωριό με το κάτω, η απόκοσμη ηρεμία του παλιού χωριού.

21) ΕΛΑΦΟΣ

Η θέα στην Κάρλα από το μπαλκόνι στα βράχια, η παλιόσκαλα με τα αρχαία, η είσοδος στο κτήμα Πολυδενδρίου για ποδήλατο μέχρι την παραλία, μικρές λίμνες στο δάσος.

22)ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

15 διαδρομές οι οποίες είναι αρκετές με σηματοδότηση, οι υπόλοιπες ετοιμάζονται.

23) Η άγνωστη ακτογραμμή  των  45 χλμ με 26 παραλίες

24)ΔΗΜΗΤΡΑ

Το χωριό με  τους άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους

25)ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ- ΑΣΚΗΤΑΡΙΑ

Τα παλιά βράχινα ασκηταριά με τον μύθο του χαμένου θησαυρού. Στον δρόμο Αγιά- Αγιόκαμπος.

SONY DSC

 

26)ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΚΕΛΛΙΩΝ

Όλη η περιοχή έχει πολλά ευρήματα, οι παλιές εκκλησίες ( Παναγία Βελίκας από τις παλιές- Μονή Θεολόγου, παλιό κάστρο ενετικό)

27)ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ 

Ιαματικά κρύα νερά για πόση αλλά και μπάνιο με τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Το λασπόλουτρο με την πολύ καλή ποιότητα αργίλου, η προσπάθεια εμφιάλωσης, η φυσική κολυμπήθρα και οι λίμνες μέσα στον οικισμό, όπως επίσης και το γεφύρι της Παπαρίζαινας που βρίσκεται λίγο έξω από το Κόκκινο Νερό.

28)ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΒΕΛΙΚΑΣ ΚΑΙ  ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ

29)Ο ΥΦΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ  ΨΑΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΨΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ.

30)ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΥΘΙΚΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΕΑ 

31)ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 Μήλα, Κάστανα, Κεράσια, Ακτινίδια, Ελιές, Ηλιόσπορος

 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα