15.7 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣυμφέροντα «παίζουν» με το πόσιμο νερό της Λάρισας

Συμφέροντα «παίζουν» με το πόσιμο νερό της Λάρισας

Οργή και προβληματισμό, προκάλεσε σε στελέχη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που αντιπροσωπεύει 120 ΔΕΥΑ της χώρας μας, και στη Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας, νέο δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης (το οποίο αναπαρήγαγαν πολλές ιστοσελίδες), που έκανε λόγο για «Συναγερμό για τα νιτρικά» σε εννέα πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η Λάρισα.

Το δημοσίευμα εμφανίζει ως επικίνδυνο το νερό της Λάρισας για παιδιά και βρέφη, λόγω υψηλών τιμών νιτρικών.
Ερωτηθείσα από την «Ε», η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) κ. Όλγα Κοτσελίδου, καταγγέλλει «αυθαίρετα και αναληθή συμπεράσματα» τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το νερό της Λάρισας», ενώ «όσον αφορά το θέμα των νιτρικών το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο 50 mg/l για το πόσιμο νερό, το οποίο δεν το ξεπερνά…».

«Πιθανόν υποκρύπτονται ιδιωτικά συμφέροντα…» δηλώνει η κ. Κοτσελίδου και σημειώνει μάλιστα ότι η ΕΔΕΥΑ έχει ενημερώσει με επιστολή της, την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης ανάφερε: «Όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), καθώς και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. ακολουθούν και εφαρμόζουν την ισχύουσα εθνική Νομοθεσία, καθώς και την αντίστοιχη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Για τον λόγο αυτόν, εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης με δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των απαιτουμένων μικροβιολογικών, φυσικοχημικών ως και ραδιενεργών παραμέτρων. Η εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας ελέγχεται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίστηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/ 2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης, το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με τη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από 30 χρόνια. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το όριο είναι 10 mg/l, αλλά για άζωτο που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως τακτικό μέλος της EurEau (Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης) επικοινώνησε με τις αντίστοιχες Ενώσεις των Επιχειρήσεων Ύδρευσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα κρατών-μελών στα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει σύσταση στη νομοθεσία τους για “όριο τα 10 mg/l”. Καμία Εθνική Ένωση Επιχειρήσεων Ύδρευσης από τις 7 χώρες δεν έχει γνώση ενός τέτοιου ορίου. Επομένως, η αναφορά από το δημοσίευμα στο παραπάνω όριο είναι ψευδής και ανυπόστατη. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικός συνομιλητής του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέχουν ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».

ΔΕΥΑΛ
«Το νερό της Λάρισας είναι ασφαλές» δηλώνει στην «Ε» ο διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Σαββοργινάκης.
«Δεν παραβιάζει κανένα όριο… Τηρούνται όλοι κανόνες και όλα τα προβλεπόμενα όρια από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη χρήση του προς πόση…» τονίζει και καταλήγει «τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν ακατάλληλο το νερό της Λάρισας για παιδιά και βρέφη, στηρίζονται σε αυθαίρετα συμπεράσματα».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Τα νιτρικά είναι στην ουσία το νιτρικό άλας (NO3). Εισχωρούν και διαλύονται στο νερό, κυρίως μέσω του βιολογικού κύκλου του αζώτου (ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα).
Μεγάλες συγκεντρώσεις από νιτρικά σε πόσιμο νερό, είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης των υπόγειων αποθεμάτων νερού από πρόσθετα τροφών και κατά κύριο λόγο από αλόγιστη χρήση αζωτούχων γεωργικών λιπασμάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή συγκέντρωσης των νιτρικών στο πόσιμο νερό τα 50mg/lt. Αυτό το όριο έχει θεσπιστεί και στην ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα