16.9 C
Larissa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Εργα, σε πείσμα της πανδημίας και του σεισμού

Λάρισα: Εργα, σε πείσμα της πανδημίας και του σεισμού

Της Λένας Κισσάβου

Με ανοιχτό ακόμη το μέτωπο της πανδημίας, το 2021 φέρνει τον Δήμο Λαρισαίων μπροστά σε μια νέα δοκιμασία, τον σεισμό των 6.3 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου. Οι επιπτώσεις του δυσκολεύουν την ομαλή εξέλιξη του προγραμματισμού του Δήμου, όταν καλείται να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, οικονομικές και κοινωνικές. Οι πληγές του σεισμού τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια άνιση μάχη. Ο Δήμος Λαρισαίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε σπίτια και σχολεία, βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης του, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Λάρισα άντεξε την ισχυρή δόνηση, καταγράφοντας μόνο μικρές υλικές ζημιές στην πόλη, ενώ μεγαλύτερου μεγέθους εμφανίζονται οι ζημιές που προκλήθηκαν στα χωριά του Δήμου Λαρισαίων, Μάνδρα, Αμυγδαλέα και Κουτσόχερο, όπως κατάρρευση τοίχων και ρωγμές σε παλιά κτίσματα, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα.



Τα αντανακλαστικά του Δήμου και ο μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων, λειτούργησαν με ταχύτητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Η πόλη «σαρώθηκε» από μικτά κλιμάκια δεκάδων μηχανικών του Δήμου Λαρισαίων και του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας, με αυτοψίες σε δημόσια κτίρια, σχολεία και σπίτια, ενώ ακολουθούν κλιμάκια ελέγχων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Η αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικά κτίρια μπαίνει σε προτεραιότητα και διαγράφεται ένας μακρύς αγώνας από τον Δήμο, στην αναζήτηση χρηματοδότησης που απαιτεί ένα τέτοιο έργο και στη σύνταξη αντίστοιχων μελετών.

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρήσει σε πείσμα των δυσκολιών τον ετήσιο προγραμματισμό έργων, που χάραξε για την ανάπτυξη της πόλης και των κοινοτήτων του. Ξεχώρισαν οι επενδύσεις στην καθαριότητα με την προμήθεια νέου στόλου, στο πράσινο (ύψους 2.332.840 ευρώ), στον δημοτικό φωτισμό και στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, της οποίας εδραιώνει την ανάπτυξη με τη δημιουργία ομώνυμης αντιδημαρχίας.

Το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ) ήρθε για να μείνει, είχε δηλώσει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε απάντηση των αντιδράσεων αμφισβήτησης για την ορθότητα της μελέτης των συγκοινωνιολόγων, από την αντιπολίτευση, λίγο πριν παραδοθεί η οδός Ιουστινιανού, ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων, στον λόφο του Φρουρίου και σε δώδεκα σημεία του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης. Στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ακολουθούν στην ατζέντα του 2022, διανοίξεις οδικών αρτηριών, (οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Τάκη Τσιόγκα), νέοι κυκλικοί κόμβοι εντός του αστικού ιστού, ελεγχόμενη στάθμευση, περιφερειακά πάρκινγκ, ποδηλατόδρομοι, ηλεκτροκίνηση…

Παράλληλα το 2021, σηματοδοτεί το τέλος μαραθώνιων προσπαθειών του Δήμου, για την απαλλοτρίωση ακινήτων του οικοδομικού τετραγώνου απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο, μέσω εξωδικαστικών συμφωνιών με τους συνιδιοκτήτες τους, ενώ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό ιδεών σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων για τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, όπου εκδηλώθηκε τεράστιο ενδιαφέρον, με 1.036 εγγραφές αρχιτεκτόνων και επιστημονικών ομάδων, από 77 χώρες του κόσμου.

Εκπαίδευση και κοινωνική πολιτική βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα του 2021 για τον Δήμο Λαρισαίων που παραδίδει στην πόλη δύο νέες δομές.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται και εγκαινιάζεται ο 27ος Βρεφονηπιακός Παιδικός Σταθμός στην Ανθούπολη και το Πολιτιστικό Κέντρο για τις ευπαθείς ομάδες, στη συνοικία Αβέρωφ, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο σχεδιασμού καλύτερης οργάνωσης της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, ο Δήμος Λαρισαίων τροποποιεί τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου μεταξύ άλλων ενισχύονται τομείς όπως η εξυπηρέτηση του πολίτη (το Γραφείο Πολιτών γίνεται αυτοτελές τμήμα), η Διά Βίου Μάθηση, η υγεία (δημιουργείται αυτοτελές τμήμα, δεδομένης και της υγειονομικής κατάστασης), η βιώσιμη κινητικότητα (νέα αντιδημαρχία) κ.ά.

Την ίδια χρονιά ανατέλλουν νέοι θεσμοί, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΠΡΑΣΙΝΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Όπως προαναφέραμε, το 2021 ο Δήμος Λαρισαίων κάνει άλματα επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ, σε καθαριότητα, πράσινο και δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Για τα δύο τελευταία προχωρά σε συμβάσεις με ιδιώτες. Θεωρεί μονόδρομο τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις δύο αντίστοιχες υπηρεσίες.
Αναλυτικότερα:

– ΠΡΑΣΙΝΟ:
Στα χέρια ιδιώτη περνούν άλση, πάρκα, πλατείες, κυκλικοί κόμβοι κ.ά. στον Δήμο Λαρισαίων.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εργολαβία σε μέγεθος εκτέλεσης έργου πρασίνου και αντίστοιχα σε ύψος προϋπολογισμού για παροχή υπηρεσιών στο πράσινο φυτικό κεφάλαιο του Δήμου, 1.881.323 ευρώ (2.332.840,52 με ΦΠΑ), που έχει ανατεθεί ποτέ στη Λάρισα.

Ο ανάδοχος, αναλαμβάνει για δύο χρόνια υπηρεσίες συντήρησης μέρους του αστικού και περιαστικού πρασίνου, του Δήμου Λαρισαίων (περίπου το 25%) συνολικής έκτασης 644,63 στρεμμάτων.

-ΝΕΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ
Στην εκπνοή του 2021, ο Δήμος Λαρισαίων παραλαμβάνει οκτώ νέα απορριμματοφόρα, τα οποία αγοράστηκαν με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ενώ ακολουθεί η προμήθεια σημαντικού αριθμού μηχανολογικού εξοπλισμού, μέσω «leasing» (χρηματοδοτικής μίσθωσης), ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, για την ανανέωση του στόλου της Yπηρεσίας Kαθαριότητας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η παραλαβή άλλων 7 απορριμματοφόρων, στενότερου πλαισίου, καδοπλυντηρίων, σαρώθρων και λοιπού εξοπλισμού, μέχρι την άνοιξη του 2022.

Η διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι 60 μήνες (5 χρόνια), οπότε και θα έχει γίνει η αποπληρωμή του συνόλου των οχημάτων για να μεταφερθούν στην κυριότητα του Δήμου Λαρισαίων. Προχωρά η αγορά ενός καδοπλυντηρίου και ενός σαρώθρου, καθώς και δύο τριαξονικών φορτηγών για αποκομιδή μπαζών, για την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, με χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων ύψους 193.600 ευρώ. Το συνολικό κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στις 793.600 ευρώ.

– ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Η Δημοτική Αρχή δρομολογεί την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού 15.804 φωτιστικών σημείων, με σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), με εταιρεία για δέκα χρόνια.
Ξεσπούν αντιδράσεις, από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Λάρισας, που καταγγέλλουν «παραχώρηση του δημοτικού φωτισμού σε ιδιώτη».

Η πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων για τη συζήτηση του θέματος, διακόπτεται βίαια, όταν οι καταγγέλλοντες κάνουν κατάληψη στο Δημαρχείο και διακόπτουν τη διαδικτυακή σύνδεση της σύσκεψης, τραβώντας καλώδια!

Το θέμα «πέρασε» στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου απείχαν τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν ζητήσει αναβολή που δεν έγινε δεκτή.

Ετσι, η απόφαση έγκρισης της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Λαρισαίων, με Σ.Ε.Α, πάρθηκε με τις ψήφους της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», που έχει και την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας «Η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο Λαρισαίων.
Το σύνολο της επένδυσης θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια και η αποπληρωμή της θα γίνει μέσω της ΣΕΑ».

Στα 14.503.253 ευρώ υπολογίζονται οι αμοιβές του αναδόχου για 10 έτη και αντίστοιχα στις 248.000 ευρώ η αμοιβή του ανεξάρτητου συμβούλου.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα