12.9 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Δώρισε το σώμα του, αλλά η Ιατρική απέρριψε...

Λάρισα: Δώρισε το σώμα του, αλλά η Ιατρική απέρριψε τη δωρεά

Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης πτωμάτων για την άσκηση των φοιτητών και της Ιατρικής Σχολής Λάρισας στην Ανατομία αναδείχθηκε εκ νέου με αφορμή τον θάνατο ενός Καρδιτσιώτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Έκπληκτοι οι γιατροί, λίγο μετά την κατάληξη του 75χρονου ασθενούς την προηγούμενη εβδομάδα, άκουσαν τους συγγενείς του νεκρού, τους οποίους είχαν καλέσει για τις διαδικασίες παραλαβής της σορού, να τους πληροφορούν ότι ο νεκρός είχε εκδηλώσει την επιθυμία να δωρίσει το σώμα του για τις ανάγκες της επιστήμης.

Δεδομένου ότι ο νεκρός είχε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες για να γίνει δωρητής σώματος ενημερώθηκε η Ιατρική Σχολή για την παραλαβή του πτώματος, που όμως τελικώς παρελήφθη από τους οικείους του για ενταφιασμό καθώς η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής απέρριψε τη δωρεά του σώματος.

Είχε προηγηθεί εξέταση σύμφωνα με την οποία ο Καρδιτσιώτης ήταν θετικός στον κορονοϊό έστω και με χαμηλό ιικό φορτίο με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί, αυστηρά σύμφωνα με στελέχη της Σχολής, το πρωτόκολλο για τη διαχείριση ασθενών και νεκρών πασχόντων από κορονοϊό.

Η τελευταία -επιτυχής- δωρεά σώματος για τις ανάγκες της Ιατρικής Σχολής ήταν αυτή της δωρεάς του σώματος της Ρίτσας Μπετσιμέα στις αρχές του χρόνου, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα της εξεύρεσης σωμάτων για την εκπαίδευση των υποψήφιων γιατρών σε «πραγματικές» συνθήκες. Το σώμα της Ρίτσας Μπετσιμέα ήταν το έκτο κατά σειρά σώμα από την εγκατάσταση της Ιατρικής Σχολής το 2008 στις σημερινές της εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση ενός πτώματος -από τα έξι πτώματα τα δύο αφορούν Αθηναίους και τα υπόλοιπα 4 Λαρισαίους.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σημειώνεται ότι για να γίνει κάποιος δωρητής σώματος και να προσφέρει ολόκληρο το σώμα του μετά τον θάνατό του στην ιατρική επιστήμη για ερευνητικούς σκοπούς, υποβάλλει σχετική αίτηση στην Ιατρική Σχολή θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής -στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η Ιατρική Σχολή εκδίδει και ειδική ταυτότητα δωρητή σώματος μετά την υποβολή της αίτησης.

Μετά τον θάνατο του δωρητή η Ιατρική Σχολή φροντίζει να διακομιστεί η σορός από το σπίτι ή το νοσοκομείο, ελέγχει τα στοιχεία του δωρητή και υποδέχεται τη σορό στο Ανατομείο. Ακολουθεί μια ειδική διαδικασία ταρίχευσης για να διατηρηθούν ακέραιοι οι ιστοί για πολλά χρόνια και στη συνέχεια η σορός «αποθηκεύεται». Μετά την ταρίχευση και πριν από τη χρησιμοποίησή του το πτώμα παραμένει σε ψυγείο βαθιάς ψύξης μέχρι τη χρησιμοποίησή του – συνήθως τοπικά μεσολαβεί αρκετός χρόνος μεταξύ του θανάτου και της αξιοποίησης του πτώματος.

Οποιοσδήποτε θεωρητικά μπορεί να γίνει δωρητής σώματος για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Οι μόνες περιπτώσεις να μην μπορεί να γίνει δωρεά είναι εάν έχει προηγηθεί νεκροτομή, εάν το σώμα έχει υποβληθεί σε παρατεταμένη χημειοθεραπεία και εάν πρόκειται για κάποιον υπερβολικά παχύσαρκο, καθώς και στις τρεις περιπτώσεις, για διαφορετικούς λόγους, δεν μπορούν να εγχυθούν στη σορό οι ειδικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρησή τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες απόψεις των καθηγητών, εάν ένα σώμα συντηρηθεί και προσεχθεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί η δυνατότητα περαιτέρω άσκησης των φοιτητών, συνήθως οδηγείται σε αποτέφρωση, καθώς στην περίπτωση της ταφής απαιτείται μεγάλος χρόνος αποδόμησης, χωρίς πάντως να αποκλείεται και η ταφή σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα