20.9 C
Larissa
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Ο ΟΑΕΔ μοιράζει σπίτια... «ανύπαρκτα»

Λάρισα: Ο ΟΑΕΔ μοιράζει σπίτια… «ανύπαρκτα»

Την τύχη πολλών φιλόδοξων νομοθετικών εγχειρημάτων που ξεκινούν με στόμφο, θριαμβολογίες και βαρύγδουπες δηλώσεις για να καταλήξουν στις καλένδες με τη «ρετσινιά» του ανεφάρμοστου, κινδυνεύει να έχει για τον ν. Λάρισας η δωρεάν παραχώρηση κενών και αδιάθετων σπιτιών από τον ΟΑΕΔ σε ευάλωτους κοινωνικά πολίτες της περιοχής, δικαιούχους του ΚΕΑ. Το μέτρο το οποίο τουλάχιστον στη θεωρία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δίχτυ προστασίας για ευπαθείς οικογένειες που στερούνται στέγης, θα απαξιωθεί στην πράξη καθώς οι λίγες εργατικές κατοικίες που παραμένουν ακόμη αδιάθετες στον νομό είναι «δεσμευμένες» και βρίθουν σοβαρότατων εκκρεμοτήτων…

Πρωτίστως να σημειώσουμε πως η σχετική ρύθμιση, η οποία είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας στα τέλη του περασμένου έτους, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μόλις την περασμένη Πέμπτη (Aριθμ. 4317/Δ2 470 ΦΕΚ B’ 947/11.03.2021). Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΟΑΕΔ… δύναται να παραχωρεί κενά σπίτια σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ.ΟΕΚ ή των αγορασμένων απ’ αυτόν μέσω του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται στέγης».
Η κοινοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, η υλοποίηση της οποίας αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον από Λαρισαίους πολίτες από τον περασμένο Νοέμβριο, καλλιέργησε, όπως ήταν λογικό, μεγάλες προσδοκίες και αναπτέρωσε τις ελπίδες πολλών οικογενειών που στην κυριολεξία «έσπασαν» από την Παρασκευή τα τηλέφωνα του ΟΑΕΔ για να ενημερωθούν για τη διαδικασία, για τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος!
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και κυρίως για να δώσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος, η «Ε» ρώτησε αρμόδια στελέχη του Οργανισμού και επισημαίνει κάποια βασικά πράγματα, προκειμένου οι οικογένειες, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να μην τρέφονται με αυταπάτες…
* Η ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραχώρηση των σπιτιών θα γίνει σε όλη τη χώρα το… προσεχές διάστημα.
* Σε όλη τη χώρα τα σπίτια ιδιοκτησίας του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που παραμένουν αδιάθετα μπορεί να είναι χιλιάδες, στον ν. Λάρισας, όμως δεν ξεπερνούν τα 50.
* Από αυτά τα λιγότερα από 50, δύο βρίσκονται στον Τύρναβο, 1 στα Φάρσαλα, 1 στον Άγιο Θωμά και τα υπόλοιπα στις παλιές και νέες εργατικές κατοικίες τις Κάννουλες. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο ακίνητο αδιάθετο από πρόγραμμα ΠΑΚΑΔΙ.
* Τα υφιστάμενα όμως, δεν είναι με την ευρεία έννοια κενά και αδιάθετα, καθώς βρίσκονται εδώ και χρόνια σε διαδικασία διερεύνησης των προϋποθέσεων των 580 τότε κληρωθέντων και των ενστάσεων που ακολούθησαν. Θυμίζουμε πως η τελευταία κλήρωση εργατικών κατοικιών είχε γίνει το 2009 και οι αιτήσεις τότε είχαν ξεπεράσει τις 3.000! Με τον καιρό ακολούθησαν και δικαστικές προσφυγές, οπότε το όλο θέμα έχει πολλές «ουρές».
Ο ΟΑΕΔ της Λάρισας, για την ώρα, δεν γνωρίζει πόσοι θα απορριφθούν, δεν έχει καλύψει όλους τους επιλαχόντες και επί της ουσίας δεν θα είναι σε θέση, εξ αιτίας των ιδιαίτερων εκκρεμοτήτων που υφίστανται, να εφαρμόσει τη νέα διαδικασία παραχώρησης, μιας και τα υφιστάμενα ακίνητα είναι τυπικά και ουσιαστικά «δεσμευμένα». Εν ολίγοις η νέα νομοθετική διάταξη κινδυνεύει να καταστεί στον ν. Λάρισας πρακτικώς ανεφάρμοστη και κενό γράμμα. Εκτός αν η Πολιτεία παρέμβει και δώσει άλλη λύση, να ενεργοποιήσει δηλαδή την αγορά κατοικιών διαμερισμάτων μέσω κάποιου νέου προγράμματος «ΠΑ.ΚΑ. ΔΙ».



ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ενημερωτικά επισημαίνουμε επίσης πως οι πολίτες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλύπτουν τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις:
* Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι, για τουλάχιστον 900 ημέρες μέχρι την 31.12.2020, σε οποιονδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ. ΟΕΚ.
Για τη συμπλήρωση της βασικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης των 900 ημερών εργασίας, οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, ενώ για τον χρόνο στράτευσης υπολογίζονται στην ασφάλιση ως ημέρες εργασίας 10, για κάθε μήνα στράτευσης.
* Να μην έχουν περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους. Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας. Επίσης οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία) από τον τ. ΟΕΚ.
* Να υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα: Απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας είναι η ύπαρξη τέκνων που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’ αυτόν κατά τρόπο μόνιμο.
* Να έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα: Οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
* Διαμονή: Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεως για παραχώρηση κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο (Δήμο) μόνιμης διαμονής τους. Εφόσον διαπιστωθεί η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων θεωρούνται όλες άκυρες.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
Ο καθορισμός προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων γίνεται με μόρια τα οποία είναι:
– Ανήλικα Τέκνα: 50 μόρια ανά ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τα 200 μόρια. Υπαρξη αναπηρίας: για 67% και άνω 200 μόρια για κάθε ανάπηρο μέλος. Μονογονεϊκή οικογένεια: 100 μόρια.
Η χρέωση των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε οικισμούς τ. ΟΕΚ γίνεται με βάση ΚΥΑ του 2017 ενώ των αγορασμένων διαμερισμάτων μέσω προγράμματος ΠΑ.ΚΑ. ΔΙ. με βάση την αναγραφόμενη, στο αγοραστικό συμβόλαιο, τιμή. Εφαρμόζονται και για τις εν λόγω παραχωρήσεις οι υπουργικές αποφάσεις περί ρύθμισης οφειλών.
ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στο μεταξύ στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δέχεται τις αιτήσεις για τη ρύθμιση στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/aitese-gia-ypagoge-stis-rythmiseis-daneiolepton-apo-kephalaia-t.oek. Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική» οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες επιλέγουν «Ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ», στη συνέχεια επιλέγουν «Σύνδεση στη νέα εφαρμογή», εισέρχονται με τους κωδικούς ΤaxisNet και ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».
Οι δανειολήπτες δύναται να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους όπως:
– Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες.
– Διαγραφή οφειλής εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει συνολικό ποσό τουλάχιστον 60% του τελικού ποσού δανείου.
– Διαγραφή οφειλής έως 6.000 ευρώ
– Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί.
– Ένταξη στις ρυθμίσεις δικαιούχων που έχουν καταθέσει αίτημα του αρ. 4 του Ν. 3869/2010.
– Αποσαφήνιση του όρου «ιδιοκατοίκηση», μοναδική προϋπόθεση ένταξης στις ρυθμίσεις, με δυνατότητα υπαγωγής σε αυτές, κατ’ εξαίρεση, σε μη ιδιοκατοικούντες δικαιούχους, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει εκμετάλλευση της παραχωρηθείσας κατοικίας.
– Επιμήκυνση κατά 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής.
– Εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής του δανείου (ποσοστό 40% εάν ο δικαιούχος καταβάλλει το 60% του τελικού ποσού δανείου εντός 5 ετών και 20% εάν καταβάλλει το 80% της οφειλής εντός 8 ετών).
– Αναστολή πληρωμής, τμηματικά για 6 έως 36 μήνες, εφόσον ο δανειολήπτης εντάσσεται αποδεδειγμένα στην κατηγορία των ανέργων.
– Ρυθμίσεις καταβολής ελάχιστης μηνιαίας δόσης, ανάλογα με το συνολικό χρέος και το οικογενειακό εισόδημα, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης προς τον ΟΑΕΔ.

ΤΑ ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση εξακολουθεί να μένει επί μήνες η ρύθμιση για τα «μικροδάνεια» από τα κεφάλαια του τ. ΟΕΚ για αποπεράτωση ή επισκευή πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν την περίοδο 1995-2000 από την Εθνική. Ο ΟΑΕΔ δεν έχει ζητήσει από την τράπεζα τα στοιχεία των δανείων για να παρακολουθεί την εξέλιξή τους. Οπότε χιλιάδες δικαιούχοι, ανάμεσά τους και πολλοί Λαρισαίοι, περιμένουν ακόμη να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, χωρίς όμως να καλούνται από τον ΟΑΕΔ να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους. Για το θέμα έχουν γίνει και παρεμβάσεις από τοπικούς βουλευτές, αλλά το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Σαν να μη θέλουν να λυθεί…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα