Ηχηρό μήνυμα για μια ανθρώπινη πόλη με έμφαση στις ήπιες μετακινήσεις και ειδικότερα το ποδήλατο, έστειλαν εκατοντάδες ποδηλάτες που συμμετείχαν στην ποδηλατάδα που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ποδηλατάδα περιλαμβάνεται στις δράσεις της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κινητικότητας που διοργανώνει ο Δήμος μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.



Εκατοντάδες ποδηλάτες, κάθε ηλικίας και  πολλές οικογένειες με παιδιά, μετείχαν στη δράση, με σημείο της εκκίνησης την Κεντρική Πλατεία και κινούμενοι στους νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμους και σε δρόμους που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Στην Κεντρική  Πλατεία βρέθηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μαζί με αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασ. Κόκκαλης.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ο Απ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών, σημείωνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο Δήμος προσπαθεί με τα έργα υποδομής, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και τους ποδηλατοδρόμους να κάνει την πόλη ανθρώπινη, να αποδόσει το δημόσιο χώρο στους πεζούς και στους ποδηλάτες, να δώσει ώθηση στις ήπιες μετακινήσεις έναντι τους αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι στη μέση ηλικία και οι μεγαλύτεροι προσπαθούμε  να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και αλλάξουμε την νοοτροπία μας σε σχέση με την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου.

Όμως οι γενιές που θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση, τα σημερινά παιδιά, βρίσκονται εδώ. Είναι οι γενιές που μεγαλώνουν με καλύτερη νοοτροπία είναι οι γενιές που σύντομα θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση στην πόλη μας» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Πριν την έναρξη της ποδηλατάδας πραγματοποιήθηκε δρώμενο από ομάδα θεάτρου φόρουμ @κλουν Λάρισας Edu Europe.

Έκθεση ποδηλάτων, στατική ποδηλασία και προσομοιωτές πρόσκρουσης

Σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με έκθεση ποδηλάτων στην Κεντρική Πλατεία, ποδηλασία αλληλεγγύης, από το ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ (Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας, ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων)

Επίσης σήμερα, όσοι βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» θα υπάρχουν από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, προσομοιωτές πρόσκρουσης – ανατροπής και γυαλιά

• Προσομοιωτής Πρόσκρουσης: Σύγκρουση σε σταθερό σημείο με πολύ μικρή ταχύτητα. Συζήτηση για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, ακόμη και με μικρές ταχύτητες κίνησης, εντός του αστικού ιστού.

• Προσομοιωτή Ανατροπής: Ανατροπή 360ο ως οδηγός ή επιβάτης σε όχημα. Επίδειξη της χρησιμότητας της ζώνης ασφαλείας για όλους τους επιβαίνοντες σε κάθε διαδρομή .

• Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης : Δραστηριότητα σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών