ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΠροχωράει η μονάδα της ΔΕΠΑ στη Λάρισα

Προχωράει η μονάδα της ΔΕΠΑ στη Λάρισα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Σε ράγες υλοποίησης μπαίνει η μονάδα φυσικού αερίου «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», σύμπραξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%), της ισραηλινών συμφερόντων Clavenia Ltd (38,5%), της EUSIF Larissa (6,5%) και της Volton (10%). Πληροφορίες θέλουν το επενδυτικό σχήμα, στο οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρεί κεντρικό ρόλο, να έχει προχωρήσει στην επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει τη μονάδα, διαδικασία που «πάγωσε» για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν γεωπολιτικές προκλήσεις που προέκυψαν στην πορεία του σχετικού διαγωνισμού. Το έργο διεκδίκησαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο κινεζικός όμιλος CEΕC (China Energy Engineering Corporation) μέσω ισπανικής θυγατρικής του. Τα πράγματα θα ήταν απλά αφού η προσφορά της κινεζικής εταιρείας ήταν σημαντικά χαμηλότερου κόστους από αυτή του ελληνικού ομίλου. Ομως το άνοιγμα των προσφορών και η διαδικασία αξιολόγησης συνέπεσαν με μια περίοδο έντονων πιέσεων «αποκινεζοποίησης» κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών από τις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε στο «πάγωμα» της διαδικασίας παράλληλα με την αναζήτηση μιας συμβατής λύσης με τις γεωπολιτικές απαιτήσεις.

Το ζήτημα απασχόλησε και τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Ισραήλ, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας ελέγχεται 100% από το ελληνικό Δημόσιο ενώ βασικός μέτοχος του έργου είναι και η ισραηλινή εταιρεία Clavenia. Ο ανάδοχος φαίνεται να «κλείδωσε» χθες, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Κοέν, και οι σχετικές ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου. Η επιλογή του αναδόχου ανοίγει τον δρόμο και για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για την επένδυση των 600 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της μονάδας ισχύος 780 MW στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, που θα αποτελέσει το πιο αποδοτικό εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου (CCGT) στην Ελλάδα. H Clavenia εξετάζει και επένδυση data center στην περιοχή που θα τροφοδοτείται από τη μονάδα της Λάρισας.

kathimerini.gr

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα