ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΚίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα σε Δήμους Αγιάς και Τεμπών...

Κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα σε Δήμους Αγιάς και Τεμπών – Τι απαγορεύσεις επιβάλουν οι επίσημες ανακοινώσεις

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Ο Δήμος Τεμπών ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, απαγορεύεται η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων, καθώς και κάθε είδους οχημάτων και μηχανημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 00:00 έως τις 24:00 την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Το μέτρο εφαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 998/1979 και των άρθρων 129-131 του Ν. 4962/2022, στις περιοχές που έχουν καθοριστεί από τις Διευθύνσεις Δασών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας.

Για τον Δήμο Τεμπών, η απαγόρευση αφορά τις εξής περιοχές:
•    Δάσος Καλλιπεύκης
•    Δάσος Ραψάνης
•    Δάσος Κρανέας
•    Δάσος Αιγάνης
•    Δασικό Σύμπλεγμα Όσσας

Ο Δήμος Τεμπών καλεί όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να συμμορφωθούν με την απαγόρευση, συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

Δείτε αναλυτικά την Απόφαση με τις οριοθετημένες περιοχές απαγόρευσης ΕΔΩ

Επίσης:

Με την απόφαση 198812/29-5-2026 (ΑΔΑ: ΨΖΚΧ7ΛΡ-Π5Ρ) του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν.998/1979 (ΦΕΚ 289Α) και με τα άρθρα 129-131 του ν.4962/2022 (ΦΕΚ 82Α), εντός της διοικητικής επικράτειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως έχουν προσδιοριστεί από τις Διευθύνσεις Δασών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2026 στις κάτωθι περιοχές:

Περιοχή Δασαρχείου Αγιάς

-Δάσος Σκήτης-Πολυδενδρίου (Δ.Αγιάς)

Περιοχή Δασαρχείου Λάρισας

– Δασικό Σύμπλεγμα Όσσας (περιλαμβάνει την περιοχή Αριόπρινου και όλη την περιπατητική διαδρομή του Φαραγγιού Καλυψούς-Κόκκινο Νερό-καταρράκτης Καλυψούς) (Δ.Τεμπών & Δ.Αγιάς)

Οι παραπάνω απαγορεύσεις τίθενται σε ισχύ διότι ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, και συγκεκριμένα (από ώρα 00.00 της Πέμπτης 27-8-2026 έως και ώρα 24.00 της Πέμπτης 27-8-2026).

Τα ανωτέρω μέτρα, σε κάθε περίπτωση αποσκοπούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, καθώς και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή επικίνδυνων δραστηριοτήτων και πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Οι παραπάνω απαγορεύσεις θα τίθενται σε ισχύ τις ημέρες που ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι κατηγορίας, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 3 (υψηλή) 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού), καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 24.00 της προηγούμενης της ημέρας για την οποία ισχύει η απαγόρευση έως τις 24.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η απαγόρευση). Επισημαίνεται ότι ο χάρτης δημοσιεύεται στην επίσημο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ν.4926/2022 (ΦΕΚ 82Α), η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επίσης, της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό και τα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών, των ΟΤΑ, των Στρατιωτικών Υπηρεσιών που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Καθώς και τα μέλη των πιστοποιημένων Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας για Δασοπροστασία ή και Δασοπυρόσβεση, που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την Δασική Υπηρεσία ή τον οικείο Δήμο εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Όλοι οι παραπάνω πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν τη ιδιότητά τους που τους επιτρέπει να εισέρχονται στην παραπάνω περιοχή.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα