ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣυναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου: 443 κρούσματα...

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου: 443 κρούσματα και 47 θάνατοι – Στην κορυφή η Λάρισα με 45 περιστατικά

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Είκοσι επιπλέον περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων για το 2026 ανέρχεται σε 443, ενώ οι θάνατοι ασθενών που συνδέονται με τη λοίμωξη έχουν φτάσει τους 47.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η οποία εκδόθηκε με ημερομηνία αναφοράς την 8η Οκτωβρίου 2026.

Η παρουσία του ιού καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Αττική, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία να συγκαταλέγονται στις περιοχές με αυξημένη καταγραφή περιστατικών.

Πρωτιά στα κρούσματα για τον Δήμο Λαρισαίων

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των δήμων της χώρας, καθώς έχουν καταγραφεί συνολικά 45 περιστατικά.

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 20 εμφάνισαν συμπτώματα που αφορούσαν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ στους υπόλοιπους 25 δεν καταγράφηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Πρόκειται για τους Δήμους Κιλελέρ, Τυρνάβου, Τεμπών, Φαρσάλων, Αγιάς και Ελασσόνας.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ έχει εντάξει συγκεκριμένους δήμους στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου, ακόμη και αν έως την ημερομηνία αναφοράς δεν είχε καταγραφεί ανθρώπινο κρούσμα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται οι Δήμοι Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Δάφνης-Υμηττού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μουζακίου, Φαρκαδόνας, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύδνας-Κολινδρού, Κορινθίων, Αρριανών, Χερσονήσου και Τήνου.

Η κατάταξη των περιοχών αυτών δεν βασίζεται αποκλειστικά στην εμφάνιση κρουσμάτων. Για τον προσδιορισμό του κινδύνου λαμβάνονται υπόψη η εγγύτητα με περιοχές όπου έχει ήδη εντοπιστεί ο ιός, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, καθώς και τα σημερινά και παλαιότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν τον ενδεχόμενο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικών και σε περιοχές όπου δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής ανθρώπινη λοίμωξη.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα