Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχωρούν την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου οι αγρότες της Λάρισας, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή για προγραμματισμένα εγκαίνια.
Το κάλεσμα απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), η οποία ζητά από αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να δώσουν το «παρών» στις 15:00 στον κόμβο Πλατυκάμπου, με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν να κινηθούν προς το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια παρουσία του πρωθυπουργού.
Στο επίκεντρο το κόστος παραγωγής και οι οικονομικές εκκρεμότητες
Η Ομοσπονδία περιγράφει μια ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θέτοντας ως βασικά ζητήματα την αύξηση των εξόδων παραγωγής, τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων και τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
Στα προβλήματα που αναμένεται να αναδείξουν οι αγρότες περιλαμβάνονται επίσης οι δυσκολίες που σχετίζονται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς και οι οικονομικές εκκρεμότητες που παραμένουν μετά τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους εξαιτίας ζωονόσων και αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Παράλληλα, η ΕΟΑΣΝΛ εκφράζει τη διαφωνία της με τις κλήσεις αγροτών σε απολογία για τη συμμετοχή τους σε παλαιότερες κινητοποιήσεις.
Ζητούν διάλογο με τον πρωθυπουργό
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ομοσπονδία επιδιώκει να πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί του, ώστε να παρουσιάσει αναλυτικά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να ζητήσει σαφείς απαντήσεις για τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα.
Με σύνθημα την ανάγκη διασφάλισης της επιβίωσης των παραγωγών, η ΕΟΑΣΝΛ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της περιοχής.

