8.9 C
Larissa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΑ. Γκουντάρας : Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν...

Α. Γκουντάρας : Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες

Μεγάλα και άλυτα επί χρόνια είναι τα προβλήματα πολλών δήμων της χώρας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ακόμη και στις καθημερινές τους ανάγκες. Τα εν λόγω προβλήματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη θέτοντας ως βασικά «αγκάθια» τα οικονομικά θέματα και τους ελάχιστους πόρους που λαμβάνει ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης αλλά και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, όπου δήμοι δεν μπορούν να φέρουν έστω και γνωμοδοτική άποψη για θέματα που αφορούν τον τόπο, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών.

 

«Η μεγάλη εικόνα δεν δείχνει το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλοί δήμοι στη χώρα που δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι που παίρνουν είναι λιγότεροι από τη μισθοδοσία των δήμων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουντάρας, σημειώνοντας πως ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωση αύξηση των ΚΑΠ -Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων- όμως αυτή η αύξηση, όπως είπε ο Δήμαρχος, έρχεται σε αντίθεση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.



Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση ένας δήμος με βάση το πληθυσμό του, καθώς υπάρχουν δήμοι στην Ελλάδα μικροί σε πληθυσμό αλλά και τεράστια έκταση, με αποτέλεσμα τα χρήματα που λαμβάνουν να μην επαρκούν.

Υπογράμμισε πως το Υπουργείο και η ΚΕΔΕ θα πρέπει να κινηθούν ώστε να γίνει άμεσα η κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων κι έπειτα να σχεδιαστεί η αναδιανομή αλλά και η αύξηση των ΚΑΠ, αν και δεν προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο.

Ένα μεγάλο ακόμη πρόβλημα των Δήμων είναι αυτό των αρμοδιοτήτων. «Οφείλουμε αρχικά να κάνουμε μία καταγραφή των υπαρχουσών αρμοδιοτήτων και ειδικότερα αυτών που επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στους Δήμους και τους ίδιους τους Δημάρχους. Έχουμε το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων , των γκρεμισμένων σπιτιών , την πρόληψη πυρκαγιών. Όλα αυτά είναι κομμάτια που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πέρα και από την καταστατική θέση των αιρετών. Οι μεγάλοι δήμοι δεν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματά μας γιατί έχουν αποθεματικά, γιατί δημιουργούν οικονομίες κλίμακας. Για παράδειγμα ο Δήμος Βόλου όταν βγάζει ένα απορριμματοφόρο πάει σε ένα οικοδομικό τετράγωνο και παίρνει τόσα τετραγωνικά όσο και ένα χωριό του Πηλίου. Σε μας ένα απορριμματοφόρο θα κάνει 30 και 30 χιλ για να μαζέψει σκουπίδια από ένα χωριό με 40 και 50 σπίτια. Αυτά είναι τα καθημερινά προβλήματα μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουντάρας.

Επεσήμανε δε και το θέμα των νόμων, που αν και υπάρχουν δεν εφαρμόζονται σχολιάζοντας πως » Ψηφίζουμε έναν νόμο που δεν τον εφαρμόζουμε και μετά λέμε ότι για όλα φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση;»

Παράλληλα, ο κ. Γκουντάρας προέβαλε το θέμα της γνώμης των Δήμων σε μεγάλα ζητήματα, που τους αφορούν, υπογραμμίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καν γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε θέματα όπως τα φωτοβολταϊκά ή οι ανεμογεννήτριες.

«Ειπώθηκε δυνατά ότι δεν μπορεί να γίνονται νομοσχέδια, όπως το τελευταίο για τα ζώα συντροφιάς και να μην λαμβάνονται υπόψη η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης που καλείται να υλοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο. Επιπλέον είναι εγκεκριμένες 17 ανεμογεννήτριες για την κορυφή του Κισσάβου. Για να προσεγγίσουμε εκεί πρέπει να φτιάξουμε εκατοντάδες μέτρα δόμου με πλάτος 40 μέτρα. Στην καρδιά του Κισσάβου και δεν μας ρωτάει κανένας. Και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει αντιδράσει. Θα υπάρξουν ζητήματα σε όλη την Ελλάδα. Και λες τι ρόλο παίζει ένας δήμος στη τοπική ανάπτυξη, όταν δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε γνωμοδοτικά η γνώμη του;», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε στις καταστροφές που επέφερε η «Αθηνά» με τον ίδιο να σημειώνει πως ήταν ένα έντονο φαινόμενο σε ακτίνα 15χλμ.. «Αυτά είναι φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, που νομίζουμε ότι δεν μας αγγίζουν και είναι μακριά μας, όπως είναι εδώ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι Δήμοι δυστυχώς δεν έχουν παίξει το ρόλο που θα έπρεπε στην διαχείριση της κλινικής κρίσης, με κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων. Κατέληξε δε, αναφορικά με τις ζημιές στην παραγωγή του κάστανου, όπου η κακοκαιρία «έπεσε» την περίοδο της συγκομιδής, ότι «έγινε μια σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Περιφερειάρχη. Πιστεύω ότι θα βρεθεί μία λύση, οι άνθρωποι να βγάλουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, γιατί από τη ζημιά, κέρδος δεν υπάρχει».

magnesianews.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα