8.9 C
Larissa
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΑ. Σκέρτσος: Τα self tests υποστηρίζουν το ελεγχόμενο και...

Α. Σκέρτσος: Τα self tests υποστηρίζουν το ελεγχόμενο και ασφαλές άνοιγμα της αγοράς

Τη «σημαντική βοήθεια» που δίνουν τα οικιακά τεστ στο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας πως είναι μια «σημαντική προσθήκη στην εθνική στρατηγική για το testing». Παράλληλα τόνισε ότι το ζητούμενο είναι το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε συνάρτηση τις εισηγήσεις της Επιτροπής δημόσιας υγείας.

Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι η επιτροπή «κάνει συστηματική αξιολόγηση κάθε εβδομάδα, καθημερινά των δεικτών κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή της χώρας. Και βάσει αυτών των συμπερασμάτων εισηγείται περιοριστικά ή όχι, μέτρα». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, δεν υπάρχει θέμα μη λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κοζάνη με βάση κάποια ατζέντα, αλλά τίθεται ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας που προέχει πάνω από όλα. «Να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή ακόμη», πρότεινε εξάλλου σε συνέντευξή του στο Mega.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, ο κ. Σκέρτσος αντέτεινε ότι «μέτρα στήριξης έχουν δοθεί. Στις τρεις αυτές περιοχές λειτουργούν 10.000 λιανεμπορικές επιχειρήσεις που, από την αρχή της πανδημίας, έχουν λάβει περίπου 123 εκατ. ευρώ σε μέτρα οικονομικής στήριξης, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι μέσα από τις επιστρεπτέες αλλά και άλλα μέτρα, όπως μειώσεις ενοικίων, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τώρα η έκτακτη αποζημίωση από 1.000 ως 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που μένει κλειστή». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε την καθημερινότητα και τη δραστηριότητά μας ανά εβδομάδα με διαφορετικό τρόπο. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, υπάρχει μεγάλη κόπωση μετά από ένα χρόνο». Ωστόσο, συμπλήρωσε με έμφαση, «αυτό που προβλημάτισε έντονα την επιτροπή και την κυβέρνηση για τις τρεις περιοχές είναι η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης με την επάρκεια του υγειονομικού συστήματος να φροντίσει να νοσηλευθούν σωστά οι ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε στην έκτακτη απόφαση την Παρασκευή (…) Σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση».

Στο θέμα των self tests, αρχικώς έκανε λόγο για «σημαντική προσθήκη στην εθνική στρατηγική για το testing», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα είναι διαθέσιμα στα μεγάλα αστικά κέντρα από την Πέμπτη, οπότε και θα μπορούν να πηγαίνουν οι γονείς στα φαρμακεία να προμηθεύονται τα τεστ για λογαριασμό των παιδιών τους με τα ΑΜΚΑ τους, και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και, όπως διευκρίνισε, αυτήν την εβδομάδα θα είναι ανοιχτά μόνο τα ΑΜΚΑ των μαθητών και των εκπαιδευτικών – διοικητικού προσωπικού των σχολείων.
Για το θέμα αυτό εξάλλου θα γίνει αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου αναλυτική ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στο ερώτημα αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα Λύκεια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε ότι «αυτή είναι η συζήτηση που έχει γίνει με την επιτροπή και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επάρκεια των ατομικών οικιακών τεστ σε όλη την Επικράτεια».

Ερωτηθείς για τις διακοπές του Πάσχα, εξήγησε ότι «είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».

«Το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας», παρατήρησε επίσης για να συμπληρώσει: «πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Και το επόμενο διάστημα «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

Για το άνοιγμα του τουρισμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μετέφερε την κυβερνητική φιλοδοξία, το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί ως το τέλος Ιουνίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκέρτσος, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60. Τον Απρίλιο θα έχουν καλυφθεί οι άνω των 60 και τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, και τον Μάιο τα νοσήματα λιγότερο υψηλού κινδύνου, ενώ από εκεί και πέρα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό. «Τότε θα δούμε και την προτεροποίηση όσων εργάζονται στον τουρισμό, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι ως χώρα ανοίγουμε με ασφάλεια τον τουρισμό μας», δήλωσε επίσης.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα όπως πρέπει, ας είμαστε προσεκτικοί στις κοινωνικές επαφές μας, την οικονομική – επιχειρηματική – εργασιακή δραστηριότητα, κι όλα θα πάνε καλά» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα