14.9 C
Larissa
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΑ. Βαρβαρήγου στο Πρώτο: Φοβόμαστε για μελλοντικά προβλήματα υγείας...

Α. Βαρβαρήγου στο Πρώτο: Φοβόμαστε για μελλοντικά προβλήματα υγείας στα παιδιά που νοσούν από κορονοϊό (audio)

«Ακόμα και για τα ασυμπτωματικά παιδιά ή με ήπια λοίμωξη, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού που έχουν μελετηθεί και έχουν βρεθεί στους ενήλικες και έχουμε ισχυρότατες υποψίες και κάποιες πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν ασυμπτωματικά τον ιό πιθανόν στο μέλλον να έχουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που δεν γνωρίζουμε ακόμα», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει 6 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την μετάλλαξη Άλφα και «βλέπουμε ήδη καθημερινά πολύ συχνή προσβολή μικρότερων ηλικιών απ’ ό,τι τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε πολλά περισσότερα παιδιά πάσχοντα από κορονοϊό. Πολλά από αυτά είναι ασυμπτωματικά, αρκετά όμως έχουν πυρετό και έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες στα νοσοκομεία στα παιδιατρικά για Covid-19 των παιδιών που έχουν είτε υψηλό πυρετό ή πνευμονία ή αναπνευστικά προβλήματα».



Από μελέτες του εξωτερικού, που αφορούν ειδικά εισαγωγές των παιδιών στα νοσοκομεία της Αμερικής, έχει φανεί ότι τα παιδιά 12-17 ετών μπαίνουν για νοσηλεία 3 φορές πιο συχνά στο νοσοκομείο σε σχέση με την εποχική γρίπη. Επίσης σπάνια υπάρχει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που έχει υψηλές μακροχρόνιες επιπλοκές και υψηλή θνητότητα και επιπλέον αυτό, υπάρχει και στα νεογνά των μητέρων που πάσχουν από κορονοϊό, των εγκύων μητέρων δηλαδή, οπότε υπάρχει και στην νεογνική ηλικία και είναι πάρα πολύ σοβαρό.

«Τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών είναι ασφαλή. Τα mRNA εμβόλια της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών και της Moderna για πάνω από 17 ετών είναι πάρα πολύ ασφαλή και έχει βρεθεί ότι οι παρενέργειές τους είναι πόνος στο σημείο της ένεσης σε ποσοστό 90%, κόπωση και πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και λίγο ρίγη, αρθραλγίες και πυρετός σε ποσοστό κάτω από 20%. Αυτά είναι τα συνήθη συμπτώματα μετά από κάθε εμβολιασμό και δεν ξεπερνά η διάρκειά τους τις 24 με 48 ώρες».

Είναι εξαιρετικά ανοσογονικά τα εμβόλια στις ηλικίες αυτές, και μάλιστα φτάνει στο 100%, επιβεβαίωσε η κ. Βαρβαρήγου.

«Κάνω έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους και ήδη έχω κάποια θετικά μηνύματα από τις οικογένειες των παιδιών που παρακολουθώ προσωπικά, γιατί τα εμβόλια θα τα βοηθήσουν να έχουν μια κανονικότητα, να πάνε στα σχολεία τους, στις δραστηριότητές τους, να έχουν καλή ψυχική υγεία και οι γονείς όπως εμβολιάζουν τα παιδιά τους με όλα τα άλλα εμβόλια, έτσι να κάνουν και με αυτό».

Μία ανεπιθύμητη παρενέργεια που έχει περιγραφεί σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό είναι η μυοκαρδίτιδα, αλλά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να την σχετίζουν με τον κορονοϊό, ανέφερε η κ. Βαρβαρήγου.

Η επιπλοκή αυτή έχει διαπιστωθεί σε 67 άτομα ανά 1.000.000 δόσεις του εμβολίου σε άνδρες κάτω των 30 ετών.

«Έχουν αναφερθεί κάποιες περιπτώσεις σε αγόρια 16-17 ετών. Αυτή η φλεγμονή της καρδιάς, η περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα είναι πάρα πολύ ήπια και υποχωρεί αυτόματα, χωρίς κανένα παιδί ή ενήλικας κάτω των 30 ετών να έχει παρουσιάσει μεγαλύτερα προβλήματα. Υποχωρεί πλήρως, χωρίς κανένα πρόβλημα και είναι πάρα πολύ ήπια η διαδρομή της. Και το ποσοστό της είναι κάτω του 0,6% σε άτομα κάτω των 30 ετών, μιλάμε για μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή».

Στον αντίποδα των παρενεργειών και ήπιων συμπτωμάτων ως επί το πλείστον από τον εμβολιασμό, «μιλάμε για έναν πάρα πολύ κακό, πάρα πολύ επικίνδυνο ιό, που δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον. Μόνο για τώρα έχουμε καταλάβει. Το τι γίνεται αργότερα στο παιδιά δεν το ξέρουμε ακόμη, φοβόμαστε όμως, γιατί ήδη υπάρχουν μελέτες για απώτερες επιπτώσεις από τον ιό, ο οποίος όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με το εμβόλιο».

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα