Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους νέους ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής Αχιλλέας Γραβάνης για την μολυσματικότητατου νέου στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2.

Ο καθηγητής εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε το 80% του γενικού πληθυσμού εμβολιασμένο.

Την ευκολία στην μετάδοση του σημειώνει ο καθηγητής «το νέο στέλεχος Δέλτα μολύνει πολύ πιο εύκολα από τα προηγούμενα και τους νέους που σημαντικό ποσοστό τους πλέον νοσεί». Την μεγαλύτρη μεταδότηκότητα αποδίδει ο κ.Γραβάνης στο γεγονός ότι «οι νέοι είναι οι πιο δραστήριοι και συμβάλλουν στην διασπορά του νέου στελέχους με την απίστευτη μολυσματικοτητα του (50-70% ψηλότερη από το στέλεχος Άλφα-Μ.Βρετανία το οποίο είχε ήδη 50% ψηλότερη μολυσματικοτητα από τον αρχικό στέλεχος της Κίνας)».

Συνεπώς, το νέο στέλεχος επιφέρει ανατροπές στο «ρίσκο/όφελος του εμβολιασμού των νέων, τόσο για τους ίδιους αλλά και για την κοινότητα». Προειδοποίηση έκανε ο κ. Γραβάνης και στους ανεμβολιαστους.

Με στόχο την θωράκιση του πληθυσμού, ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι «ο πλήρης εμβολιασμός (15 μέρες μετά την 2η δόση) προστατεύει κατά 95% από βαριά λοίμωξη και θάνατο από το Δέλτα στέλεχος».

Στο παρακάτω σχήμα αποσαφηνίζεται γιατί χρειαζόμαστεο εμβολιασμός να φθάσει στο 80% του γενικού πληθυσμού