Για μία οριζόντια, άδικη και δυσλειτουργική απόφαση για τον Δήμο Λαρισαίων, κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος, σχολιάζοντας τις καταργήσεις νομικών προσώπων που επιτάσσει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Όπως εξηγεί ο κ. Αδαμόπουλος, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που χτυπάει με μανία στην καρδιά της αυτοδιοίκησης. Καταργεί νομικά πρόσωπα με πλούσια δραστηριότητα στη πόλη μας, με ιστορία και με μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς συμπολίτες μας.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Tο ΔΩΛ, η Πινακοθήκη και το Λαογραφικό χρηματοδοτούνται από το Δήμο Λαρισαίων και συγκεκριμένα από τους ίδιους πόρους. Το μεγαλύτερο μέρος των ίδιων πόρων του Δήμου προέρχεται από του Κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) δηλαδή από τους φόρους που αποδίδουν οι πολίτες και κατανέμονται από το Κράτος στους Δήμους. Βλέπουμε λοιπόν πως αν υπάρχει ένας λόγος από την κυβέρνηση για τον νόμο είναι η ξεκάθαρη μείωση των πόρων στην αυτοδιοίκηση.

Σήμερα όμως, σύμφωνα με αυτά που ειπωθήκαν στο τελευταίο συμβούλιο της ΚΕΔΕ τα συγκεκριμένα έσοδα για το κράτος για το 2023 παρουσιάζονται αυξημένα, αρά ως αυτοδιοίκηση ορθώς ζητάμε αυξημένη χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση σε αντίθεση με το σκεπτικό της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Δυστυχώς πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο αφού ουδείς εξετάζει τα νομικά πρόσωπα σε κάθε Δήμο αν είναι βιώσιμα, αν έχουν απήχηση στη κοινωνία ή π.χ. πόσους μαθητές απασχολούν. Αντιθέτως, ο «ξαφνικός θάνατος» έρχεται αδιακρίτως, με έναν νόμο και χωρίς καμία επιμέρους προσέγγιση. Στο Δήμο μας επί παραδείγματι, το Δημοτικό Ωδείο και η Πινακοθήκη είναι βιώσιμα οικονομικά νομικά πρόσωπα, με ικανοποίηση των λειτουργικών δαπανών και υψηλά διαθέσιμα. Παρουσιάζουν υγεία στα οικονομικά τους. Σε ότι αφορά δε, το Λαογραφικό, είναι νέο Νομικό πρόσωπο και δεν μπορούμε να το βάλουμε σε σύγκριση με τα αλλά δύο.

Εάν προχωρήσει η κατάργηση, θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία αυτών των δομών εφόσον έρθουν στο Δήμο Λαρισαίων, προβλήματα που έχουν με το προσωπικό, με τις προμήθειες αλλά και μη καθημερινή τους λειτουργία.

Και αναφερόμαστε σε ένα σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα μετά από απόψεις του κάθε Δημοτικού Συμβούλιου να αποφασίζει ο Υπουργός αν κάτι θα καταργηθεί ή θα παραμείνει. Αλήθεια με ποια κριτήρια γίνεται αυτό; Με τον βουλευτή της κάθε περιφερειακής ενότητας του κυβερνώντος κόμματος;

Οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να αντιδράσουμε όπως πράττει στο σύνολό της η αυτοδιοίκηση. Έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αντίθεση μας με επιχειρήματα σε αυτό το νομοσχέδιο, ιδιαίτερα σε εμάς που ασκούμε καθημερινά ενεργό ρόλο στο Δήμο μας, αλλά να πράξουν το ίδιο και αυτοί που θα ακολουθήσουν, μακριά από κομματικές γραμμές. Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι κοινά, είναι προβλήματα για την πόλη μας και επιβάλλεται να μας βρίσκουν ενωμένους».