Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που τυπικά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 χρόνων της ζωής. Το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής δυσλειτουργίας που επιδρά στην λειτουργικότητα εγκεφάλου, ο αυτισμός και οι σχετιζόμενες συμπεριφορές υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε ποσοστό 1: 500 των ατόμων . Εμφανίζεται σε ποσοστό 4/1 σε αγόρια από κορίτσια και δεν έχει επιλεκτικότητα σε φυλές, εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες. Το οικογενειακό εισόδημα, ο τρόπος ζωής και το μορφωτικό επίπεδο δεν διαφοροποιούν την πιθανότητα της εμφάνισης του αυτισμού.
Ο αυτισμός επιδρά στην φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στις περιοχές της κοινωνικής αντίδρασης και της επικοινωνίας. Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό έχουν τυπικές δυσκολίες στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και τις δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου. Η διαταραχή, τους δυσκολεύει να επικοινωνήσουν με τους άλλους και να σχετιστούν με τον έξω κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις, επιθετικότητα και αυτο-τραυματιστικές συμπεριφορές μπορεί να εμφανιστούν. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κορμού (χτύπημα χεριών, περιστροφές κλπ) ασυνήθιστες αντιδράσεις σε ανθρώπους ή ελκυστικότητα σε αντικείμενα και αντίσταση στις αλλαγές στις ρουτίνες. Μπορεί επίσης να εμφανίζουν ευαισθησία στις 5 αισθήσεις της όρασης, ακοής, αφής, όσφρησης και γεύσης.
Τα κοινά χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό :
- Είναι η γλωσσική ικανότητα που αναπτύσσεται λίγο ή καθόλου
- Προτιμά να μένει μόνο του δηλαδή δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει φιλίες και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του
- Αισθητηριακές διαταραχές, υπερευαισθησία σε ήχους, αγγίγματα δεν νιώθει πόνο, στερεότυπες κινήσεις .
- Έλλειψη αυθορμητισμού, μιμήσεις, και δημιουργικής φαντασίας
- Συμπεριφορά έκρηξης θυμού, επιθετική συμπεριφορά, αυτοτραυματισμούς, άγνοια κινδύνου, αντίσταση στην αλλαγή περιβάλλοντος.
Αυτές οι διαταραχές εκδηλώνονται με διαφορετικές μορφές σε κάθε άτομο έχουν μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την έκφανση τους την ένταση των συμπτωμάτων το επίπεδο λειτουργικότητας και επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο φάσμα καταστάσεων μέσα στο οποίο υπάρχουν με κοινή διάγνωση που είναι ο αυτισμός αλλά και με σημαντικές διάφορες απο άτομο σε άτομο γι αυτό αναφερόμαστε στο στο όρο φάσμα του αυτισμού.
Ρόλος του λογοθεραπευτή
Ο Λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την :
ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο Λογοθεραπευτής επεμβαίνει σε καθ’ ένα από τα ακόλουθα στάδια για να αποτρέψει την εμφάνιση ή την επιδείνωση μιας διαταραχής :
α. Εκπαίδευση
β. Ενημέρωση
γ. ‘Eγκαιρη διερεύνηση με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση μιας διαταραχής στα παιδιά ή τους ενήλικες.
δ. Κατάλληλη Παρέμβαση στο άτομο και το περιβάλλον του
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η αξιολόγηση απαιτεί μια πλήρη εκτίμηση όλων των λειτουργιών και παραμέτρων των ικανοτήτων επικοινωνίας και των μεταβολών που παρατηρούνται στα παιδία αλλα και στους ενήλικες .
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σε περιπτώσεις παιδιών που έχουν αναπτύξει λόγο , ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι να αξιολογήσει το γνωστικό επίπεδο των παιδιών ,την άρθρωση και την σωστή χρήση της γλώσσας . πολλές φορές το λεξιλόγιο των παιδιών με αυτισμό είναι αρκετά ανεπτυγμένο χωρίς όμως να μπορεί να έχει ευχέρεια στο προφορικό λόγο . Υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση της μεταφορικής χρήσης της γλώσσας , καθώς επίσης δεν γνωρίζουν πότε μπορούν να πάρουν τον λόγο και να κάνουν ερώτηση πράγμα που προκαλείδυσχέρεια στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων του ατόμου και κατ’ επέκταση στην συναναστροφή με το κοινωνικό περιβάλλον . Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών τα οποία δεν έχουν αναπτύξει λόγο . Στην περίπτωση αυτή ο λογοθεραπευτής ακολουθεί διαφορετικό τρόπο παρέμβασης.
ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΜΑΣΡΟΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΛΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚEΝΤΡΟΥ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Κέντρο διάγνωσης & θεραπείας διαταραχών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»:
ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ. ΦΑΡΣΑΛΑ, ΜΟΥΖΑΚΙ, ΠΑΛΑΜΑΣ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6974273255, 6982558610