Σημαντική αύξηση σημείωσαν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, αφού είναι κατά μέσο όρο 5,9% μεγαλύτερα σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Με βάση τα στοιχεία ολοκληρωμένων συναλλαγών, που έχουν πραγματοποιηθεί από τα γραφεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, στη Θεσσαλονίκη κατά 6,2%, ενώ στην περιφέρεια παρατηρήθηκε άνοδος των μισθωμάτων κατά 4,6%.

H αυξητική τάση συνδέεται ξεκάθαρα με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για ακόμα μια χρονιά και την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα.

Σε όλους τους παραπάνω παράγοντες, αν προστεθεί και η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, τότε δικαιολογείται απόλυτα η συνακόλουθη ζήτηση να ξεπερνάει κατά πολύ την υφιστάμενη προσφορά.

Από τα στοιχεία της έρευνας της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει πως οι περισσότεροι ενοικιαστές επέλεξαν κατοικίες ηλικίας 16 έως 20 ετών, ενώ στην περιφέρεια το ενδιαφέρον στρέφεται σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας.

Στην περιφέρεια, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ενοικιαστές είναι γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρήθηκε σε περιοχές που υπάρχουν πανεπιστήμια όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Σε ποσοστό 89% οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα σε οικοδομή με ασανσέρ και κατά 84% ανακαινισμένες κατοικίες. Το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, γεγονός που δικαιολογείται από το μέγεθος του ακινήτου που συνήθως αφορά φοιτητικές κατοικίες.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (Με πληροφορίες από reporter.gr)