12.9 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΆγκυρα: Νέο κρεσέντο προκλητικότητας – Αποκαλεί την Ελλάδα «επεκτατική...

Άγκυρα: Νέο κρεσέντο προκλητικότητας – Αποκαλεί την Ελλάδα «επεκτατική χώρα»

Η Άγκυρα συνεχίζει εμμονικά μια παράλογη τακτική, επαναλαμβάνοντας νομικά αστήρικτες διεκδικήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός άμυνας, σε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης διάρκειας μιας ώρας, επί 50 λεπτά αναφερόταν στην Ελλάδα, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε για επεκτατικές διαθέσεις, την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο ετοιμάζεται να βγει στη Μεσόγειο.

Επιμένοντας να κινείται κόντρα στο κλίμα της διεθνούς συγκυρίας, η Άγκυρα παραμένει πιστή στο αναθεωρητικό της αφήγημα. Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος αφού αμφισβήτησε την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, αποκάλεσε την Ελλάδα επεκτατική χώρα.

«Φτάνετε κάτω από τη μύτη μας με 3.000 νησιά στο Αιγαίο και μετά μας λέτε ότι η Τουρκία είναι επεκτατική χώρα. Αυτό πράγματι δεν το χωρά ο νους. Υπάρχει κάτι που ξεκίνησε από το 1832 και συνεχίζεται. Όπως βλέπετε όλο το Αιγαίο είναι καλυμμένο με νησιά, με ποια λογική και έννοια η Τουρκία είναι επεκτατική; Αυτό το βλέπουν ακόμα και οι μαθητές λυκείου. Μιλάμε για μια χώρα που μεγάλωσε 3, 5, ακόμα και 7 φορές από την ίδρυσή της εις βάρος της Τουρκίας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν: «η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τα νησιά που για 7-8 μικρά νησιά στην περιοχή απαιτεί κυριαρχικά δικαιώματα για θαλάσσια έκταση 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο».

Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 9η Αυγούστου, όταν και το τουρκικό γεωτρύπανο θα βγει στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί πέριξ της Κύπρου, χωρίς όμως ν’ αποκλείεται ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται, για να έχουμε σταθερότητα, για να μην έχουμε εντάσεις, για να έχουμε ειρήνη και βέβαια ανυποχώρητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κυριαρχήσαν στην ατζέντα του Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ.

«Συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ανάχωμα» στον τουρκικό αναθεωρητισμό η στρατηγική της Αθήνας 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Πιέρρο Τζανετάκο, η Αθήνα βρίσκεται απέναντι σε δύο μέτωπα που συστηματικά στήνει η Τουρκία. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

«Το πρώτο έχει να κάνει με τη στρατηγική αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, την οποία οι Τούρκοι συνδέουν με την αποστρατιωτικοποίηση τους. Η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι θα απευθύνει νέα επιστολή στα ΗΕ, αλλά και την ΕΕ, με τα ελληνικά επιχειρήματα όμως, να είναι ξεκάθαρα: ό,τι απειλείται (casus belli- Στρατιά Αιγαίου) δεν αποστρατιωτικοποιείται. Το δικαίωμα της αυτοάμυνας κατοχυρώνεται άλλωστε και στον Καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Επίσης, ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες η αμφισβήτηση της Τουρκίας στο δικαίωμα των νησιών, μικρών ή και μεγαλύτερων σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας: όλα τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική διπλωματία, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, δεν πρόκειται να μπει σε μια αέναη ρητορική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αν προκύψει κάτι νέο ως προς τα τουρκικά επιχειρήματα, μόνο τότε θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες απαντήσεις.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στο πεδίο και έχει να κάνει με το τουρκικό γεωτρύπανο. Σε περίπτωση που παραβιαστεί η Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη Αθήνα και Λευκωσία, φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει ηχηρότερη παρέμβαση τόσο από την πλευρά των Βρυξελλών, όσο και από την Ουάσινγκτον. Αμφότερα τα θέματα άλλωστε συζητήθηκαν κατά κόρον στις συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τις ομολόγους του Αναλένα Μπέρμποκ και Κατρίν Κολονά».

Ρεπορτάζ – Ανάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα