Στην τρίτη εβδομάδα αναμονής εισέρχεται από αύριο Δευτέρα η πολυπληθής κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, περιμένοντας την έκδοση της Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί της νέας (δεύτερης) Αίτησης Αναστολής κατά της απόφασης της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, που βάζει «λουκέτο» στο Δημοτικό και στο Λύκειο των ιστορικών, ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.
Η Προσωρινή Διαταγή δημιούργησε μια αίσθηση αισιοδοξίας στους γονείς, οι οποίοι θέλουν να ελπίζουν πως θα αποφευχθεί το χειρότερο, που δεν είναι άλλο από αυτό που θα προκαλέσει το «λουκέτο» μεσούσης της σχολικής χρονιάς.
Στο μεταξύ, μετά και τον «πολιτικό πονοκέφαλο» που προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, πολλοί θα επιθυμούσαν την εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά μένει να αποδειχτεί πώς θα «ξεπεραστεί» η ήδη εκδοθείσα δικαστική απόφαση.
Άσχετα από λάθη ή παραλείψεις, παρεμβάσεις παραγόντων και επιχειρηματικά συμφέροντα, όλοι αναγνωρίζουν το «άδικο» της υφυπουργικής απόφασης για το «λουκέτο», που έγκειται στο γεγονός ότι οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται, αλλά θα είναι κυρίως αυτοί που θα πληρώσουν τα «σπασμένα» της υπόθεσης, αφού θα βρεθούν να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον μεσούσης της σχολικής χρονιάς, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.
Ενώ κοντεύει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, υπηρετούντες εκπαιδευτικοί θα οδηγηθούν στην ανεργία, ενώ μαθητές των Πανελλαδικών, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν σε άλλα σχολεία, όταν είναι γνωστό πως οι μετακινήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως «κινούμενη άμμος» στα δημόσια σχολεία, ειδικά του κέντρου, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών (ελλείψεις αιθουσών κ.λπ.).
Με δεδομένο ότι η πρώτη Αίτηση Αναστολής της Διεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων κατά της απόφασης της κ. Μακρή συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου και εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, τότε όντως από αύριο οι διάδικοι εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα, οπότε -με βάση την εμπειρία του παρελθόντος- θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση της επί της 2ης Αίτησης που συζητήθηκε στις 7 Νοεμβρίου.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Η υπόθεση θα κριθεί από την έκβαση της δεύτερης Αίτησης Αναστολής που συζητήθηκε στις 7 Νοεμβρίου όπως μαζί συζητήθηκε και η Προσωρινή Διαταγή. Εφόσον ληφθεί υπόψη η «σοβαρότητα της υπόθεσης» τότε μπορεί κάλλιστα η Αίτηση να παραπεμφθεί στη συζήτηση επί της Αίτησης Ακύρωσης που έχει μετατεθεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2023 από τις 16 Νοεμβρίου 2022 όπως αρχικά είχε προσδιοριστεί. Να σημειωθεί πως το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα, οίκοθεν να αναβάλει εκ νέου, μετά και τις 15 Φεβρουαρίου. Όπως σημειώνουν νομικοί στην «Ε», ακόμη και στο ενδεχόμενο εκδίκασης στις 15/2/23 για την έκδοση τέτοιων αποφάσεων μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 και 8 μηνών, περιθώριο που δίνει τη δυνατότητα να λήξει ομαλά για τους μαθητές η τρέχουσα σχολική χρονιά.
Η ίδια ωστόσο ημερομηνία δίνει περιθώρια και στη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, να καταθέσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 εκ νέου φάκελο προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ή ουσιαστικά προβλήματα που διαπιστώνει σήμερα ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), το Δ.Σ. του οποίου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Γνωμοδοτήσεις στις οποίες βασίστηκε η κ. Μακρή και εξέδωσε την απόφαση για το «λουκέτο», απόφαση που προσβλήθηκε νομικά από τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου που «έχασαν» στις 27 Οκτωβρίου την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο. Δικαστική απόφαση στην οποία παραπέμπει σήμερα το Υπ. Παιδείας, νίπτοντας τας χείρας του.
Να σημειωθεί πως στον δικαστικό αγώνα της Διεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων προστίθεται και η Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσαν περί τους 100 γονείς μαθητών του Δημοτικού και του Λυκείου, εκπροσωπώντας το σύνολο των γονέων αφού η διαδικασία προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό. Σύμφωνα με άλλες πηγές, Αίτηση Αναστολής κατέθεσαν και εκπαιδευτικοί του σχολείου, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Η τύχη ωστόσο αυτών των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί επί της ουσίας από το πότε και ποια θα είναι τελικά η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί της δεύτερης Αίτησης της Διεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων. Είναι η απόφαση που με αγωνία αναμένουν από μέρα σε μέρα, περίπου 1.000 οικογένειες, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr