19.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ«Αιώνιοι φοιτητές» το 37% στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Αιώνιοι φοιτητές» το 37% στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ένα γνωστό αλλά και πολύπλοκο ζήτημα, αυτό των «αιώνιων» φοιτητών, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Παιδείας μέσω διάταξης που προωθεί σε νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πανελλαδικά σε σύνολο 668.734 εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών, αυτοί που έχουν ξεπεράσει το ν+2, όπου «ν» είναι ο προβλεπόμενος χρόνος σπουδών, ανέρχονται σε 282.588.

Τα στοιχεία που προέρχονται από την Εθνική αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορούν στη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, δείχνουν ότι το 42% των εγγεγραμμένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των «αιώνιων» φοιτητών.
Σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή παρουσίασε τον χάρτη με τους «αιώνιους» φοιτητές για όλη τη χώρα. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία για την περίοδο 2018-2019, από τους 39.747 εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές, οι 24.785 εντάσσονται στην κατηγορία των ν+2 έτη σπουδών, ενώ οι 14.962 έχουν ξεπεράσει το ν+2 έτη σπουδών. Επομένως το 37% των φοιτητών έχει ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών μαζί με άλλα δύο χρόνια.
Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τους 102.690 φοιτητές, ο «αιώνιοι» είναι πλειονότητα αγγίζοντας τους 58.450. Επίσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τους 71.535, οι 31.286 είναι «αιώνιοι», ενώ στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από τους 19.215 οι 9.192 είναι «αιώνιοι». Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τους 29.182 φοιτητές, «αιώνιοι» είναι οι 10.788, ενώ στο πανεπιστήμιο Κρήτης από τους 19.561 φοιτητές, «αιώνιοι» είναι 5.649.
Ακόμη στο Πανεπιστήμιο Πατρών από τους 49.494 φοιτητές, οι «αιώνιοι» είναι οι 19.309.
Από το 2011 είχε αρχίσει η προσπάθεια να διαγραφούν οι αιώνιοι φοιτητές, προκειμένου να υπάρχει και μια καθαρή εικόνα για το ενεργό φοιτητικό δυναμικό, η οποία ανακόπηκε από το 2015.



Τώρα το υπουργείο παιδείας θέλει να επανέλθει στο θέμα φέρνοντας διάταξη για τις διαγραφές, ώστε έμμεσα να νουθετήσει και τους νέους υποψήφιους να κάνουν πιο λελογισμένες επιλογές για τις Σχολές που πραγματικά επιθυμούν να σπουδάσουν.
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας την περασμένη Τετάρτη υπάρχει διάταξη και για τους αιώνιους φοιτητές και τις αλλαγές που επέρχονται στον χρόνο σπουδών. Ειδικότερα η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης αρχίζει να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.

Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης επισήμανε πως «σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύεται η διαγραφή φοιτητών. Βέβαια η σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας σχεδιάζει να φέρει μια νέα διάταξη. Εμείς αυτή την περίοδο καταγράφουμε ξανά τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ν+2 έτη σπουδών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πριν περίπου δέκα χρόνια, όταν υπήρχε αντίστοιχη νομοθετική διάταξη, είχε ξεκινήσει μια διαδικασία διαγραφής των φοιτητών που είχαν ξεπεράσει το ν+2 έτη σπουδών και οι γραμματείες είχαν επικοινωνήσει μαζί τους. Πάντως ελάχιστες ήταν οι διαγραφές που έγιναν, ενώ μετά άλλαξε πάλι η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία τις απαγόρευσε.
Τα αίτια που οι φοιτητές καθυστερούν σημαντικά να λάβουν το πτυχίο τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν και την προσπάθεια, είναι ποικίλοι. Άλλοι εργάζονται, άλλοι διαπίστωσαν στην πορεία πως η σχολή που εισήχθησαν, δεν τους ενδιαφέρει, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να περάσουν τα μαθήματα, παρά τις προσπάθειες. Συνήθως, κάποιοι «αιώνιοι» φοιτητές, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαγραφής, προσπαθούν να ενεργοποιηθούν ξανά, να επικοινωνήσουν με το Τμήμα τους, να εξεταστούν σε κάποια μαθήματα, αλλά και πάλι η επάνοδος μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα αποστασιοποίησης από τα φοιτητικά δρώμενα, δεν είναι καθόλου εύκολη.

e-thessalia.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα