Τελικά, ο κύβος ερρήφθη και το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να περιορίσει των αριθμό επισκεπτών στην Ακρόπολη.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση τονίζοντας ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία του μνημείου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(ΟΔΑΠ),  από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

Επίσης τόνισε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.

Οι ζώνες επισκεψιμότητας

Αναφορικά με τη χρήση του προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας από επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι διαχειρίζονται συνήθως μεγάλο αριθμό επισκεπτών (γκρουπς), η  Υπουργός τόνισε ότι, από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει συστηματικές συναντήσεις των επαγελματιών του τουρισμού με στελέχη του ΟΔΑΠ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προκειμένου να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.

Το ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ερωτηθείσα η Υπουργός Πολιτισμού για το σοβαρό ζήτημα που αφορά στην κλοπή αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών.

Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μια φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα ,  που αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργοό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

Η συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη: «Στο Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή ο κύριος σκοπός του είναι ακριβώς η προστασία του ίδιου του μνημείου, αποφασίσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό στους 20.000. Από εκεί και πέρα, το ωράριο από 08:00 έως 20:00, που ισχύει σήμερα έχει χωριστεί σε 12 ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας. Η κάθε ζώνη έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. Για παράδειγμα, η ζώνη 08:00-09:00π.μ. έχει 3.000 άτομα. Δεν μπορούν να μπουν 3000+1 επισκέπτες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για σωστή περιήγηση και απόλαυση του μείζονος αυτού μνημείου

Βίκυ Χατζή: Με ποιον τρόπο θα μπορούν οι πράκτορες ή οι υπεύθυνοι των γκρουπς από τα κρουαζιερόπλοια να δουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα για να φέρουν τους επισκέπτες  από τον Πειραιά και να μην μείνουν απ’ έξω επισκέπτες που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου και έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους;

Λίνα Μενδώνη: «Το μέτρο αυτό των ζωνών επισκεψιμότητας ισχύει σε όλα τα μεγάλα μνημεία του κόσμου. Επομένως, οι επαγγελματίες του τουρισμού, ιδιαίτερα εκείνοι που κινούνται στον διεθνή χώρο, ξέρουν πολύ καλά πώς λειτουργεί το πρόγραμμα.

Πρέπει να πω ότι από τον Ιούλιο μέχρι προχθές, έγιναν συστηματικές συναντήσεις των στελεχών του ΟΔΑΠ και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών με τους τουριστικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ακριβώς για να τους εξηγήσουν τη διαδικασία. Το πρόγραμμα είναι on line. Επομένως, μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να μπεις και να δεις τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τη συσσώρευση η οποία συνέβαινε μέχρι χθες, με το 50% των επισκεπτών να θέλουν να ανέβουν στην Ακρόπολη το διάστημα 08:00-11:00π.μ.

Αυτό ήταν προβληματικό για το μνημείο, αλλά και για τους ίδιους διότι, εκ των πραγμάτων, στον χώρο των Προπυλαίων δημιουργείται ένας «λαιμός μπουκαλιού». Επομένως, με το να υπάρχουν οι ζώνες και να είναι αυστηρά καθορισμένος αριθμός ο οποίος έχει μελετηθεί και δίνει μια συνεχή ροή, όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στα Προπύλαια, αυτομάτως καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη πολύ πιο θετική.

Σπύρος Μονεμβασιώτης: Κυρία Υπουργέ, σκέφτομαι ότι με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε πολύ αποτελεσματικά την είσοδο, αλλά δεν ελέγχουμε την παραμονή στον Ιερό βράχο. Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι ένα γκρουπ θα παραμείνει 40-45 λεπτά. Ένας οικογενειάρχης όμως, μπορεί να μείνει μία και μιάμιση ώρα. Άρα, η επιβάρυνση δεν αντιμετωπίζεται.

Λίνα Μενδώνη: «Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτός ήταν και ο σκοπός της μελέτης. Η μελέτη, πραγματικά, αντιμετώπισε όλες τις περιπτώσεις. Έλαβε υπόψη τον χρόνο παραμονής των μεμονωμένων επισκεπτών, τον χρόνο παραμονής των γκρουπς ή της κρουαζιέρας. Έγινε και γίνεται συστηματική καταγραφή των εξόδων και έχει υπολογιστεί ο χρόνος ώστε στον Βράχο να μην υπάρχει  ταυτόχρονα πολύ μεγάλος αριθμός.»

Πηγη: in.gr