18.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΑλέξης Τσίπρας: Ξεκινά «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης

Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινά «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης

Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα σήμανε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας με την προχθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου και εκείνος εκκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ίσως την πιο σφοδρή επίθεσή του στον Πρωθυπουργό μετά την εκλογική ήττα του 2019 και κήρυξε… ανένδοτο κατά της κυβέρνησης.



«Η φωνή όλων μετατρέπεται σε ένα μαζικό «Φύγετε» απέναντι στο καθεστώς της σήψης και της παρακμής. Το μήνυμα που πρέπει να μοιραστούμε με κάθε πολίτη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας πια είναι ένα: Η δημοκρατία σε χρειάζεται».

Το αίτημα για δημοκρατία

Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στον πυρήνα της το αίτημα, αρκετά φορτισμένο ιστορικά, για δημοκρατία, που κατά τον ίδιο και τα στελέχη του απειλείται στην Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτό είπε ουσιαστικά και το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, πριν από την έναρξη της ιδιαίτερα μεγάλης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκεί, με αγωνιστικό τέμπο και έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, είπε, και το επανέλαβε και στην ΚΟ, ότι το ύστατο θύμα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον η ίδια η δημοκρατία.

Ο κεντρικός στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να εμφανιστεί το κόμμα του ως ο εγγυητής της επόμενης ημέρας των εκλογών για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας. Βαριές φράσεις με φορτισμένο περιεχόμενο, που πολλούς ουδέτερους παρατηρητές τούς βρίσκουν διστακτικούς, αλλά αποτελούν πλέον το νήμα που συνδέει όλες τις τάσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το όχημα της λύτρωσης»

Ως εκ τούτου, όλοι υιοθετούν τη συγκεκριμένη ατζέντα και βέβαια την επιχειρηματολογία με κυρίαρχο το σύνθημα ότι «η δημοκρατία απειλείται» και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυτή θα δώσει τη μάχη που έρχεται.

Η φράση του κ. Τσίπρα στην ΚΟ ήταν ενδεικτική της στρατηγικής στον δρόμο προς τις εκλογές: «Η δική μας ευθύνη λοιπόν είναι πια πολύ βαριά. Να γίνουμε το όχημα της λύτρωσης για την κοινωνία που υποφέρει. Για τη δημοκρατία που απειλείται. Δεν δίνουμε πια μια μάχη θέσεων αλλά μια μάχη αρχών για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Η δημοκρατία απέναντι στην ασυδοσία. Η δικαιοσύνη απέναντι στην αυθαιρεσία. Η ασφάλεια απέναντι στον φόβο».

Το κρίσιμο όμως ζήτημα και στοίχημα παράλληλα για τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πώς αυτό το αίτημα θα αγκαλιαστεί από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και δεν θα μείνει στα στενά κομματικά όρια και θα το στηρίζουν μόνο οι βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη. Γι’ αυτό και η αγωνία είναι να υπάρξει ευρύτερη συμμετοχή στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για αυτόν τον νέο ανένδοτο.

Η συσπείρωση και οι δημοσκοπήσεις

Ο ίδιος πιστεύει ότι το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για την πολιτική αλλαγή συναντά μια μεγάλη απαίτηση. Υπό αυτή την οπτική επιζητεί μεγάλη συσπείρωση και βέβαια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλειοψηφικό ρεύμα, κάτι που μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται δεν καταγράφεται, παρά τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης. Ο ίδιος όμως, έχοντας εικόνα της απεργιακής κινητοποίησης της 9ης Νοεμβρίου και των συγκεντρώσεων ανά την επικράτεια για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έχει άλλη άποψη και ζητεί να μην υποτιμά κανείς τη λαϊκή δυσαρέσκεια, με την επισήμανση «όποιος διαβάζει όπως τον βολεύει διάφορες μετρήσεις της κοινής γνώμης πλανάται».

Το πολιτικό άγχος – δημιουργικό για πολλούς – έχει στο επίκεντρο τη συστράτευση πολλών από διάφορους χώρους. «Σε αυτή τη σπουδαία δημοκρατική μάχη δεν περισσεύει κανένας. Σε αυτή τη στροφή της Ιστορίας, την ηχηρή απάντηση δεν θα τη δώσουν παθητικοί αναγνώστες ή τηλεθεατές, αλλά ενεργοί πολίτες» τόνισε με έμφαση στην ΚΟ.

Το ζήτημα της οργάνωσης

Και εδώ λοιπόν τίθεται επί της ουσίας και πάλι το ζήτημα της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το πώς κινητοποιεί πολίτες από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ως εκ τούτου το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσίπρας στην ΚΟ, είναι «η δημοκρατία σε χρειάζεται» και αυτό απαίτησε επί της ουσίας να το μοιραστούν οι βουλευτές με κάθε πολίτη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, στην προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το σκάνδαλο των υποκλοπών θα έχει κεντρική θέση. Μάλιστα επ’ αυτού ήταν ενδεικτική η τοποθέτηση του Ακρίτα Καϊδαντζή, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, πρώην γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα και εκ των τακτικών του συνομιλητών, όπως και του διευθυντή του Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Κακοτεχνίες και συγκάλυψη

Μιλώντας στο Kontra24 και στην Αναστασία Γιάμαλη, χαρακτήρισε αδύναμο, κακότεχνο και πόνημα απρόσεκτου μεταπτυχιακού φοιτητή το νομοσχέδιο για τα παράνομα λογισμικά και τις παρακολουθήσεις.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι είναι απόλυτα προσχηματικό το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις αφού επί της ουσίας νομιμοποιεί το καθεστώς των υποκλοπών. «Είναι ένα σχέδιο νόμου συγκάλυψης που γίνεται για να κατασιγάσει τις διεθνείς καταγγελίες και να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Αποτελεί ταφόπλακα στην ανάγκη για επείγουσα και σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση των ευθυνών στο «κέντρο» του Μαξίμου που ενορχήστρωσε αυτό το πρωτοφανές πλήγμα κατά του κράτους δικαίου» είναι η άποψή του.

Εσωκομματικά μηνύματα για αποφυγή παραφωνιών

Η ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ είχε και εσωκομματικά μηνύματα, καθώς δεν θέλει παραφωνίες, όπως των τελευταίων ημερών με τη Θεανώ Φωτίου (φωτογραφία) και τις δηλώσεις της για τις υποκλοπές που δημιούργησαν μείζον ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Και πρέπει να αναμετρηθούμε όλοι και όλες με τις ευθύνες μας. Οχι τις ευθύνες απέναντι στο κόμμα και στην παράταξη. Αλλά, πλέον, απέναντι στον τόπο και στην ίδια τη δημοκρατία».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές ανακατατάξεις»

Εκτός από τις υποκλοπές υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα θέματα που πρέπει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ένα από τα κορυφαία στελέχη που επιμένει να μιλά για τα επίδικα της επόμενης ημέρας των εκλογών είναι ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στην ακρίβεια και στις ανισότητες, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για προστασία της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης» είναι η άποψη του βουλευτή και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που όπως είπε και προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, σε κομματική συγκέντρωση, «όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές διεργασίες και ανακατατάξεις στην ελληνική κοινωνία» και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να εργαστεί ακόμα πιο εντατικά ώστε αυτές οι διεργασίες να είναι υπέρ της δημοκρατίας και της Αριστεράς.

Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Πηγη: in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα