Τοπόσημο και σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Σύρο, ο μεγαλοπρεπής ναός του Σαν Τζώρτζη, η μητρόπολη των καθολικών του νησιού, δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου λόφου της Άνω Σύρου, ενός γοητευτικού οικιστικού συνόλου με μεσαιωνικό χρώμα και μαγευτική θέα.

Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου, που είναι ευρέως γνωστός ως Σαν Τζώρτζης, ανάγεται στο έτος 1170.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου γνώρισε στο διάβα του χρόνου πολυάριθμες προσθήκες και ανακαινίσεις, με τελευταία την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του από τον τηνιακό αρχιτέκτονα Χατζησίμο Νικολάου, που ολοκληρώθηκε το 1834.

Το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το ναό (τρίκλιτη βασιλική με δύο σειρές μαρμάρινων κιόνων και ημικυλινδρικό θόλο στο υπερυψωμένο κεντρικό κλίτος), το τριώροφο καμπαναριό (1855), το βαπτιστήριο (αρχικώς παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού), το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου και το επισκοπικό παλάτι.

Την είσοδο του ναού, που κοσμείται με τοιχογραφίες και πολλές φορητές εικόνες, στολίζουν αγάλματα αγίων, φιλοτεχνημένα από ιταλούς γλύπτες του 18ου αιώνα.

Στο εσωτερικό του, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η ξυλόγλυπτη επένδυση και το μαρμάρινο δάπεδο, έργο τηνιακού γλύπτη.

Στα σημαντικότερα κειμήλια του ναού συγκαταλέγεται η εικόνα της Παναγίας της Ελπίδος (θεωρείται θαυματουργή, καθώς έσωσε τον πληθυσμό της Άνω Σύρου από επιδημία χολέρας τον Αύγουστο του 1854), καθώς και οι εικόνες της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ανδρέα, έργα ιταλών ζωγράφων.

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Σαν Τζώρτζης της Άνω Σύρου (πηγή: Δήμος Σύρου).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Πηγη: in.gr