18.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΑνοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα τα ραντεβού εμβολιασμού για εφήβους...

Ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα τα ραντεβού εμβολιασμού για εφήβους 15-17 ετών – Τη Δευτέρα οι οδηγίες

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με γονική συναίνεση των εφήβων 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, όπως ανακοινώθηκε χθες μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία έλαβε υπόψη τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Για την κατοχύρωση της απόφασης και για περισσότερες λεπτομέρειες συνεδριάζει από τις 9 το πρωί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Την Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.



Ο εμβολιασμός αναμένεται να γίνει με το σκεύασμα της Pfizer, καθώς είναι το μόνο που έχει λάβει έγκριση μέχρι στιγμής για χρήση σε παιδιά. Προσφέρει προστασία στο 96%. Το ποσοστό με μια δόση είναι της τάξεως του 33% και είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση.

Αιτία για την επιτάχυνση των αποφάσεων είναι η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα που ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς απειλούνται τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών.

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», είπε στην ΕΡΤ η Bάνα Παπαυεαγγέλου, καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής. «Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, για το λόγο ότι τα παιδιά αυτά πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά. Δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία στους 12-17 ετών είναι 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Από 204 εφήβους ηλικίας 12- 17 ετών που νοσηλεύτηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ κι ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία (36%), χρόνιες πνευμονοπάθειες (31%), νευρομυϊκά νοσήματα και νευρολογικά νοσήματα (14%) κι άλλα χρόνια νοσήματα.

Τα στοιχεία αυτά, όπως διευκρινίστηκε, στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.

Στο θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας για αυτό κι έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων. “Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού που θα συμβάλλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων” σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής,

«Εμείς στην Επιτροπή είμαστε παιδίατροι, άρα θα κοιτάξουμε το καλό των παιδιών. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά για να προστατεύσουμε μια κοινωνία όπου κάποιοι ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν», τόνισε η κ. Παπαυαγγέλου. «Προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, όχι για να βοηθήσουν τους μεγάλους ανθρώπους. Οι μεγάλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτούς πασχίζουμε ενάμιση χρόνο τώρα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία», είπε.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα