Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες με υπερκέρδη.

«Δεν θα ρισκάρω την πορεία του τόπου για να είμαι αρεστός», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ο προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του πολίτη από την ακρίβεια.

«Οι Έλληνες φέτος θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2018», σημείωσε. «Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε», είπε ακόμα. Πρόσθεσε δε: «Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας».

H κυβέρνηση κυβερνά για όσους κερδοσκοπούν, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα», είπε ακόμα. «Ο πρωθυπουργός αρνείται να πάρει μέτρα περιορισμού των τιμών», πρόσθεσε.

Για ατολμία και αργοπορία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, στην ανάγκη εθνικής παραγωγής στην ενέργεια και στην εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και για τις εκλογές

Από την συζήτηση δεν έλειψε το ζήτημα των εκλογών και του εκλογικού νόμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

«Το Μαξίμου διακινεί εκλογικά σενάρια, όχι εμείς. Θα φέρετε για δεύτερη φορά αλλαγή εκλογικού νόμου;» τόνισε σχετικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγη: ert.gr