Τον ιδιαίτερα αυστηρό όρο και σε μια από τις ελάχιστες φορές, αυτόν της απαγόρευσης κοινωνικής συναναστροφής μεταξύ τους με κάθε μορφή (σ.σ. από την παρέα μέχρι τις τηλεφωνικές επικοινωνίες), επέβαλαν χθες Γ’ Ανακρίτρια και Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών στους τέσσερις ανήλικους μαθητές που συνελήφθησαν για διακίνηση χασίς.

Πρόκειται για έναν περιοριστικό όρο που επιβάλλεται σπανίως, με δεδομένο ότι πρωτοφανής για τα τοπικά χρονικά θεωρείται και η σύλληψη ανήλικων μαθητών (σ.σ. οι τρεις είναι μαθητές Γυμνασίου και ο τέταρτος είναι μαθητής ΕΠΑΛ της Λάρισας) με τόσο μεγάλη ποσότητα κάνναβης και μάλιστα να παραπέμπονται κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατά συναυτουργία με τη μορφή της κατοχής.

Υπενθυμίζεται πως οι ανήλικοι συνελήφθησαν με αφορμή τη μεταφορά ενός σακιδίου το οποίο περιείχε χασίς συνολικού βάρους 677,9 γραμμαρίων και ειδικότερα μία νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 532,1 γραμμαρίων, αλλά και μία δεύτερη νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 145,8 γραμμαρίων, διαμοιρασμένη σε 103 «τσιγαριλίκια» (από 0,8 γραμμ. έως 1,5 γραμμάρια).

Η πρωτοφανής υπόθεση σύλληψης των μα- θητών προκαλεί προβληματισμό και παράλληλα επιβεβαιώνει τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε ανήλικα παιδιά, ένα οξύτατο πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις, η διαχείριση του οποίου έχει αφεθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και στο σκέλος της καταστολής, ενώ ηχηρή είναι απουσία της Πολιτείας και δη στο σκέλος της πρόληψης. Οι Λαρισαίοι ανήλικοι μαθητές, έπειτα από δύο βράδια στα Κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., πλαισιωμένοι όλες αυτές τις δύσκολες ώρες από τους γονείς τους, αφέθηκαν χθες ελεύθεροι μετά την απολογία τους με δυο περιοριστικούς όρους, οι οποίοι εκτιμάται πως επιβλήθηκαν από τις διωκτικές αρχές, σε μια ύστατη προσπάθεια να απεμπλακούν από τον κόσμο των ναρκωτικών.

Ο πρώτος όρος αφορά στην απαγόρευση κοινωνικής συναναστροφής μεταξύ τους και με κάθε μορφή και ο δεύτερος επίσης αυτ στηρός όρος αφορά στην ανάθεση της επι μέλειάς τους στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Λάρισας.

ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ

Όπως είναι γνωστό, οι τέσσερις ανήλικοι (σ.σ. ένα μαθητής της Β’ Γυμνασίου, δύο 15χρονοι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και ένας 16χρονος μαθητής Α’ ΕΠΑΛ) συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας με αφορμή ένα σακίδιο πλάτης που αφέθηκε μέσα σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στο κέντρο της Λάρισας. Σακίδιο που «όπως εξακριβώθηκε, είχαν εναποθέσει εκεί οι τέσσερις δράστες, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για να το παραλάβει στη συνέχεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών κάποιος τρίτος.

ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΛ

Το σακίδιο που κατασχέθηκε προχθές το απόγευμα περιείχε χασίς συνολικού βάρους 677,9 γραμμαρίων και ειδικότερα μία νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βά-ρους 532,1 γραμμαρίων, όπως και μία δεύτερη νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 145,8 γραμμαρίων, διαμοιρασμένη σε 103 «τσιγαριλίκια» (από 0,8 γραμμ. έως 1,5 γραμμάρια). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κάποιοι από τους συλληφθέντες φέρεται να δήλωσαν πως παρέλαβαν το σακίδιο από αγνώστους στο ύψος της ΔΕΥΑΛ και έτσι το μετέφεραν στο ιντερνέτ καφέ, ενώ κάποιοι από τους συλληφθέντες αρνήθηκαν την κατηγορία, δηλώνοντας πως δεν γνώριζαν το περιεχόμενου του σακιδίου. Οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι χθες το μεσημέρι.

Ελευθερία (Βαγγέλης Κακάρας)