17.9 C
Larissa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΑπεβίωσε ο γηραιότερος πρόσκοπος

Απεβίωσε ο γηραιότερος πρόσκοπος

Ο Αντώνης Τζουβάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, σκορπώντας θλίψη στην τοπική κοινωνία

Εμβληματική φυσιογνωμία υπήρξε για τον προσκοπισμό, όχι μόνο σε τοπικό και περιφερειακό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, ο Αντώνης Τζουβάρας, ο μεγαλύτερος εν ζωή ενεργός πρόσκοπος στη Μαγνησία. Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός σε όλους ο Νάκης, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του και όσοι τον γνώριζαν, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη προσφοράς.



Ο αρχηγός Αντώνιος ή Νάκης Τζουβάρας, όπως έγραψε στο βιογραφικό του, υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του, την ιδέα και τα ιδανικά του προσκοπισμού, πριν από την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Εγινε πρόσκοπος τον Ιανουάριο του 1937 στην 3η ομάδα προσκόπων Βόλου στην οδό Δημητριάδος, στο σημερινό Χημείο του Κράτους και ακολούθησε ως το 1939 όλα τα βήματα της ιεραρχίας όπως πρόσκοπος Τρίτης, Δεύτερης, Πρώτης τάξεως, Υπενωμοτάρχης, Ενωμοτάρχης.

Με την επανίδρυση του ΣΕΠ μετά τον πόλεμο, τον Σεπτέμβριο του 1945 έγινε Υπαρχηγός στην 3η Ομάδα Προσκόπων, στη συνέχεια Αρχηγός και το 1947 Αρχηγός του 3ου Συστήματος.

Το 1946 ήταν ο αρχηγός παρέλασης των προσκοπικών ομάδων. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, ήταν αρχηγός στην πρώτη προσκοπική κατασκήνωση, στην Αγία Τριάδα, στον Ανω Βόλο που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 70 προσκόπων. Τον ίδιο χρόνο, παρακολουθεί στην Αθήνα την Πρώτη Πανελλήνια Σχολή Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Προσκόπων και συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων πανελλήνια πτυχιούχων βαθμοφόρων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Μεγάλη κοινωνική προσφορά

Πλούσια η κοινωνική προσφορά του, με τον ίδιο να σημειώνει στο βιογραφικό του, την συμμετοχή του στον αγώνα κατά της ελονοσίας το 1937, στην δενδροφύτευση του λόφου Επισκοπής το 1938, στον έρανο υπέρ της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων ναών το 1945, στον εξωραϊσμό της παιδόπολης Αγριάς το 1946, στη διαμόρφωση της κατασκήνωσης της Ελληνικής Μέριμνας στη Σκιάθο το 1947, στην κατασκευή του αεροδρομίου Βόλου στη Νέα Ιωνία το 1947.

Από το 1973 και μέχρι το τέλος της ζωής του, υπήρξε μέλος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας, στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος την περίοδο 1988 – 1993 και στη συνέχεια πρόεδρος από το 1993 μέχρι το 1999.

Στην συγκεκριμένη περίοδο συμμετείχε σε όλες τις πανελλήνιες συναντήσεις παλαιών προσκόπων στην Ελλάδα. Οργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 1989, την 10η πανελλήνια συνάντηση παλαιών Προσκόπων στο Βόλο. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων την τετραετία 1990 – 1993 και της οργανωτικής επιτροπής της 19ης παγκόσμιας συνάντησης παλαιών Προσκόπων και Οδηγών το 1991 στη Χαλκιδική.

Συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Προσκόπων Θεσσαλονίκης το 1992, ενώ στην τελετή παρασημοφόρησης της Σημαίας της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Μαγνησίας, από τον Δήμο Βόλου, ήταν ο κύριος ομιλητής.

Στη διάρκεια της προεδρίας του αποφασίστηκε από την Ενωση Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας η ανέγερση του ναΐδριου της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου, στο καταφύγιο «Κένταυρος» στα Χάνια Πηλίου και επιμελήθηκε μαζί με άλλα μέλη της ενώσεως, τις διαδικασίες για την ανέγερσή του.

Τιμήθηκε για τη δράση του

Τιμήθηκε από την Κεντρική Ενωση Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος με το μετάλλιο Αθανάσιος Λευκαδίτης και από το Δήμο Βόλου με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στον Προσκοπισμό της Μαγνησίας.

Από το 2000 υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας, συνεχίζοντας σε όλη την ζωή του, την προσκοπική ζωή, τιμώντας τον όρκο που έδωσε σε νεαρή ηλικία.

Μιλώντας με συγκίνηση για την πολύτιμη και πολυεπίπεδη προσφορά του Αντώνη Τζουβάρα στον προσκοπισμό, ο Κώστας Μαγαλιός, περιφερειακός έφορος προσκόπων Μαγνησίας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ήταν εξαιρετικός άνθρωπος, μετριόφρων, ευγενικός και πολύ συνεπής σε ό,τι αναλάμβανε. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει».

Με περισσή γενναιοδωρία προσέφερε το πλούσιο και πολύτιμο Προσκοπικό του αρχείο, προσωπικό θησαυρό της μεγάλης του διαδρομής, στο ιστορικό αρχείο των Προσκόπων της Μαγνησίας. Όλα τα αντικείμενα που δώρισε, εκτίθενται σε προθήκες με το όνομά του. «Εχει μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία η δωρεά του», επεσήμανε ο κ. Μαγαλιός.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε σήμερα στις 11.30 το πρωί στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

taxydromos.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα