ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΑπό Αμερική... βοήθεια για να καθαρίσει ο Θρόνος του...

Από Αμερική… βοήθεια για να καθαρίσει ο Θρόνος του Δία στον Όλυμπο / ΦΩΤΟ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Έλληνες και Αμερικανοί εθελοντές και μέλη της οργάνωσης Ecogenia ξετρύπωσαν σκουπίδια σε τρύπες ανάμεσα στους βράχους… Ελικόπτερο θα μεταφέρει τους σάκους με τα απορρίμματα

Κουτάκια γνωστού αναψυκτικού με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 που έγιναν στο Λος Άντζελες, λαμαρίνες και παλιές γεννήτριες, καρότσια μεταφοράς εφοδίων, ακόμη και κομμάτια ορειβατικού εξοπλισμού, ξετρύπωσαν από κρυμμένα σημεία στα βράχια στην αλπική ζώνη του Ολύμπου νεαροί και νεαρές που συμμετείχαν σε δράση για τον καθαρισμό του υψηλότερου σημείου του βουνού των Θεών.

Έλληνες και Αμερικανοί, εθελοντές και μέλη της οργάνωσης Ecogenia, σε συνεργασία με την California Conservation Corps (CCC) βρέθηκαν αυτές τις μέρες στον Όλυμπο, λίγο πάνω από το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος -το οποίο είναι σε υψόμετρο 2.648 μέτρων- και εντόπισαν παλιές και νέες αποθέσεις σκουπιδιών. Σύμμαχος και βοηθός τους ο Μιχάλης και ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστές του καταφυγίου Κάκκαλος, οι οποίοι ως άριστοι γνώστες του βουνού, υπέδειξαν τα σημεία και συνέδραμαν οικονομικά -με διαμονή και διατροφή- την επιχείρηση.

«Χωρισμένοι σε δύο ομάδες σαρώσαμε την περιοχή κάτω από το Στεφάνι Ολύμπου όπου υπάρχουν παλιές αποθέσεις απορριμμάτων, αλλά και διάσπαρτα σκουπίδια», λέει στη Voria.gr ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ecogenia, προσθέτοντας πως από τα…ανέλπιστα ευρήματα ήταν κουτάκια γνωστού αναψυκτικού που έφεραν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 1984.

«Αν σκεφτούμε ότι αυτά τα κουτάκια έμειναν στο περιβάλλον κοντά μισό αιώνα, αντιλαμβανόμαστε πόσο επιβαρυμένο είναι το φυσικό τοπίο», αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας πως όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο και σε κάθε βουνό, πρέπει να σέβονται το φυσικό περιβάλλον.

 

Οι ομάδες εργάζονταν όλη τη μέρα, σε συνθήκες με έντονη υγρασία, αραιή νέφωση και θερμοκρασία γύρω στους 17°C. Οι περιπολίες τους ήταν σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Ολύμπου, κοντά στα 400 μέτρα πάνω από την αλπική περιοχή, εκεί όπου το τοπίο είναι γεμάτο βράχια και πέτρες με ελάχιστη και πολύ χαμηλή βλάστηση.

Υπήρξαν σημεία όπου τα μέλη της αποστολής εντόπισαν συγκεντρωμένα απορρίμματα, πιθανόν από προηγούμενες δράσεις ή ομάδες ορειβατών, που είχαν σκοπό να επιστρέψουν να τα πάρουν ή να ενημερώσουν τις αρχές για την απομάκρυνσή τους. Δεδομένου όμως ότι τα σημεία αυτά είναι δύσβατα και δεν μπορεί να φτάσει όχημα, έμειναν εκεί και αποσυντίθονταν. Όσοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση της Ecogenia συγκέντρωσαν τα σκουπίδια σε τεράστιους σάκους και τους μετέφεραν στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος προκειμένου το επόμενο διάστημα να απομακρυνθούν με ελικόπτερο.

«Η Ecogenia συνεχίζει να κινητοποιεί νέους από όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμβάλουν ενεργά στη φροντίδα του Ολύμπου και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στην περιβαλλοντική διαχείριση και την κοινωνική προσφορά. Με οργανωμένες δράσεις καθαρισμού, επιδιόρθωσης και προστασίας των μονοπατιών, καθώς και με στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και διάφορων εθελοντικών δράσεων παράλληλα με το πρόγραμμα, ενδυναμώνουμε τη σχέση της κοινότητας με το βουνό και δημιουργούμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον Όλυμπο», τονίζει στη Voria.gr η συνιδρύτρια της οργάνωσης, Έρρικα Σπαγάκου.

Αναφέρεται επίσης στην πολύ καλή συνεργασία της ΜΚΟ με τη δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου, τη Δασική Υπηρεσία και όλους τους φορείς του Λιτοχώρου και εξηγεί πως οι δράσεις τους περιλαμβάνουν επίσης καθαρισμό και συντήρηση μονοπατιών, απομάκρυνση φερτών υλικών για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, με στόχο «να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, προωθώντας παράλληλα τον αειφόρο τουρισμό».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως «πολύ σημαντική αναγνώριση» την πρόσφατη και μάλιστα ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να εγγράψει την «Ευρύτερη Περιοχή του Ολύμπου» στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η συμπερίληψη του μυθικού βουνού στον συγκεκριμένο Κατάλογο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις, στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς αναγνωρίζει την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του Ολύμπου, τοποθετώντας τον ανάμεσα στα πλέον εμβληματικά μνημεία παγκοσμίως, τα οποία χρήζουν ειδικής προστασίας και μέριμνας, προς όφελος της ανθρωπότητας.

Πηγή: voria.gr

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα