Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη από 9 έως 14 Μαΐου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Γαλλικού Ινστιτούτου με Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν στις τρεις χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας καθώς και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο συνολικά 103 ταινίες.

Οι προβολές ξεκίνησαν με Avantpremiereτης Γαλλικής ταινίας «ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» της AudreyDivanκαι συνεχίστηκαν με 6 ταινίες αφιερωμένες στην Προστασία του περιβάλλοντος από την Κλιματική Αλλαγή, που ήταν και το κύριο θέμα του Φεστιβάλ.

Παράλληλα επιλέχτηκαν από τις 300 και πλέον ταινίας και προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό μέρος, 33 διεθνείς παραγωγές, 17 ελληνικές και 21 ταινίες κινουμένων σχεδίων (Animation). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι προβολές 8 ταινιών μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του προγράμματος «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Προστασία του Περιβάλλοντος προβλήθηκε και η βρβαυμένη ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Υφάντρες» και ακολούθησε συζήτηση για την οικολογία στη μόδα την οποία συντόνισε η κα ΆνταΣδράλλη – Σαρτζή και στην οποία συμμετείχαν η Βασιλική Θεοδώρου σχεδιάστρια χειροποίητων τσαντών με βελονάκι με αξιόλογη Διεθνή απήχηση και η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ.Φανή Καλοκαιρινού.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κοινού Masterclassγια την Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο, από τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας κ. Γιώργο Φρέντζο, ιδρυτικό μέλος της ΄Ένωσης Ελλήνων σκηνοθετών και μέλος της Ευρωπαϊκής και ελληνικής ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με μια λαμπρή τελετή λήξης όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτίνας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Βασίλης Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, η Κυριακή Σπανού Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, η γνωστή ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Ελίζα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Λάρισας, σύσσωμη η κριτική επιτροπή και πλήθος δημιουργών.

Βραβεία και διακρίσεις έλαβαν:

Διεθνές Διαγωνιστικό

Εύφημες μνείες του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονέμονται στις ταινίες:

I’m not telling you anything τηςSanjaMilardovic

Solar eclipse των Alireza GhasemiκαιRahaAmirfazli

The quiet man τηςNyima Cartier

Το 3ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού απονέμεται στην ταινία:

Valley of the wolf των Antonio Valerio Frascella, Lamia Sabicκαι Gabriela Forfotӑ

Το 2ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού απονέμεται στην ταινία:

Edarkoppen του ShokatHarjo

Το 1ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού απονέμεται στην ταινία:

Camille and I της Marie Cogné

 

Animation

Εύφημες Μνείες απονέμονται στις ταινίες:

Observing the tardigrades της Sofia Silkina

Elevatoralone της Αναστασίας Παπαδοπούλου

ΒΡΑΒΕΙΟ

Το Βραβείο animation απονέμεται στην ταινία:

Blindwriter του Γιώργου Σιφιανού

 

Ελληνικό Διαγωνιστικό

Εύφημες μνείες του Ελληνικού Διαγωνιστικού απονέμονται στις ταινίες:

Beauty του Θάνου Λυμπερόπουλου

Το σπίτι τους του Γιώργου Γκότζου

Εύα και Τζέιν της Ειρήνης Γαντερί

3ο Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονέμεται στην ταινία :

Ίσκιωμα  του Κώστα Γεραμπίνη

2ο Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονέμεται στην ταινία:

Αλάσκα  του Μιχάλη Γιαγκουνίδη

1ο Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονέμεται στην ταινία:

Phelia της Έλιας Καλογιάννη

Η πρόεδρος της Artfoolsκαι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ΆνταΣαρτζήΣδράλληδήλωσε:

«14 χρόνια στο τιμόνι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε βιώσει αγωνίες αλλά και μεγάλες στιγμές ικανοποίησης. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους,τους σκηνοθέτες που μας εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους,την κριτική επιτροπή, τους φορείς που μας στήριξαν Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Λαρισαίων Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας και τους νέους μας συνεργάτες Ακαδημία Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ και φυσικά όλους τους χορηγούς το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, την Canon, την Wolt, την Fisher, το Κτήμα Ζαφειράκη, το Καφενείον ΓΗ και την Pasteque.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στην Alpha Marketing και προσωπικά τον Τάσο Γούσιο και την Μίνα Τολίδου, τον καλλιτεχνικό σιευθυντήΡόμπυ Εξιέλ και σε όλη την ομάδα μας και ειδικότερα στους εθελοντές μας. Αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μου εδώ και 14 χρόνια τις αγωνίες,τα όνειρα και τις ελπίδες μας για ένα μεγάλο και ποιοτικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς το υπέροχο κοινό της Λάρισας που πλαισίωσε όλες τις εκδηλώσεις μας.»