9.9 C
Larissa
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΚΕΔΕ: Εξελέγη η Εκτελεστική Επιτροπή – Πρόεδρος ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξελέγη ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», κατά την ειδική συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Στη θέση του Α΄ αντιπροέδρου εξελέγη o Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, στη θέση του Β΄ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρινίου και στη θέση του γενικού γραμματέα ο Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικός Σύμβουλος Πύλου -Νέστορος (φωτογραφία, επάνω, από Παναγιώτης Στόλης/Eurokinissi).

Α’ αντιπρόεδρος ο Γρ. Κωνσταντέλλος, Β’ ο Γ. Παπαναστασίου και γενικός γραμματέας ο Δ. Καφαντάρης

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξελέγησαν και τα επιπλέον επτά αιρετά μέλη – πέραν του προεδρείου που απαρτίζουν την 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή. Συγκεκριμένα εξελέγησαν οι:

Ελευθέριος Ραβιόλος, δήμαρχος Καρύστου
Βασίλειος Τσιάκος, δήμαρχος Καρδίτσας
Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήμαρχος Αμαρουσίου
Χρήστος Τεντόμας, δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
Ευάγγελος Μπαρμπάκος, δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας
Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών
Κώστας Ζαχαριάδης, δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης, η παράταξη του Λάζαρου Κυρίζογλου θα έχει ως μέλη τους ακόλουθους δημάρχους, με βάση τις ψήφους που έλαβαν:

Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Γιώργος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρινίου
Ραβιόλος Ελευθέριος, δήμαρχος Καρύστου
Βασίλης Τσιάκος, δήμαρχος Καρδίτσας
Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήμαρχος Αμαρουσίου
Ηλίας Αποστολόπουλος, δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού
Φίλιππος Αναστασιάδης, δήμαρχος Παγγαίου
Αλέξιος Καστρινός, δήμαρχος Πηνειού
Ευστάθιος Κούλης, δήμαρχος Γορτυνίας
Παντελής Τσακίρης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου
Θανάσης Μαμάκος, δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Οι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του Λάζαρου Κυρίζογλου που έλαβαν θέση στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ:

Δημήτρης Καφαντάρης
Χρήστος Τεντόμας
Βαγγέλης Μπαρμάκος
Μιχαήλ Καραμαλάκης
Δημήτρης Τζιαχρήστας
Ιωάννης Μουράτογλου
Γιώργος Καταβούτας
Μερόπη Υδραίου

Η παράταξη του Χάρη Δούκα, «Αυτοδιοίκηση Τώρα» εξέλεξε τους ακόλουθους 5 δημάρχους:

Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών
Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχος Ιωαννιτών
Αντώνης Γκουντάρας, δήμαρχος Αγιάς
Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας
Τίνα Καφατσάκη, δήμαρχος Ζωγράφου

Και δημοτικούς συμβούλους:

Δημήτρης Τσιαντής
Νίκος Γιαλιτάκης
Δημήτρης Μπίρμπας
Κώστας Ζαχαριάδης

Η παράταξη, Λαϊκή Συσπείρωση κατέλαβε μια έδρα στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ, με την εκλογή του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Πηγή

Απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφου που κάλυπτε δίκη κακοποίησης ανηλίκων

Σε σοβαρή καταγγελία προχωρά η δημοσιογράφος του Μanifold Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου για προσπάθεια εκφοβισμού της από ομάδα καταγγελλόμενων για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους, κάποιοι εκ των οποίων είναι ήδη υπόδικοι. Η κ. Αλεβιζοπούλου κάλυπτε τη δίκη κατηγορούμενου για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Αθηνών, όταν δέχθηκε τον τραμπουκισμό, ενώ, όπως καταγγέλλουν η Αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα.

Πρόκειται για μία από τις 16 συνολικά υποθέσεις που δικάζονται στο ΜΟΔ. Αφορούν πατεράδες που ενώ έχουν κατηγορηθεί από τα παιδιά τους για σεξουαλική κακοποίηση, αυτοί ισχυρίζονται πως πρόκειται για «σκευωρία» μεταξύ των μητέρων και της ιατροδικαστικής παιδοψυχολόγου και τεχνικού συμβούλου.

Ο κατηγορούμενος της φώναζε «Δημοσιογράφος είσαι; Να βγεις έξω!»

Η εν λόγω δίκη αφορά την καταγγελία της ασέλγειας. Αυτή έχει καταγραφεί αρχικά από παιδοψυχίατρο, ενώ στην συνέχεια το παιδί εξετάστηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΓΑΔΑ, παρουσία ανακρίτριας. Η έκθεση της ιατροδικαστικής ψυχολόγου και τεχνικής συμβούλου της μητέρας έκρινε την καταγγελία ως αληθή.

Ο κατηγορούμενος και 15 ακόμα κατηγορούμενοι ή καταγγελλόμενοι δηλώνουν πως έχουν πέσει θύματα «φάμπρικας ψευδών γνωματεύσεων». Με συχνές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές ανακίνησαν το θέμα, χρησιμοποιώντας όρους όπως η «γονική αποξένωση», ένα «σύνδρομο» που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν.

Πέντε εκ των κατηγορουμένων εμφανίστηκαν για συμπαράσταση του πατέρα που δικάζονταν ενώ ενδιαφέρον έδειξαν και συνήγοροι των άλλων κατηγορουμένων. Μάλιστα προσπαθούσαν να διώξουν την δημοσιογράφο του Manifold Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, που μαζί με την δημοσιογραφική ομάδα ερευνούν το σύστημα παιδικής προστασίας από το 2018.

Στη συνέχεια, και μετά το πέρας της διαδικασίας, άγνωστος άνδρας φωτογράφιζε την μητέρα, συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, συγγενείς του παιδιού και την δημοσιογράφο. Όταν του ζητήθηκε ο λόγος καθώς απαγορεύονται οι φωτογραφίες εντός δικαστικής αίθουσας, ο άνδρας έφυγε με γρήγορο βήμα, ενώ οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν τον σταμάτησαν. Η ομάδα του Manifold εκφράζει έντονο προβληματισμό για το συμβάν, σημειώνοντας πως οι δύο από τους 16 κατηγορουμένους είναι αστυνομικοί.

Παρότι το δικαστήριο θα κρίνει την τύχη του κατηγορουμένου, την αθωώτητα ή ενοχή, υπάρχει ήδη αποκλεισμός επικοινωνίας με το παιδί.

Η ανακοίνωση του Manifold που αναφέρει το περιστατικό

«Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, η δημοσιογράφος του Manifold Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου κάλυπτε τη δίκη κατηγορούμενου για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Εκεί, έγινε στόχος απόπειρας εκφοβισμού από ομάδα καταγγελλόμενων για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους, κάποιοι από τους οποίους είναι ήδη υπόδικοι. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διακοπής της διαδικασίας, ο κατηγορούμενος, πλαισιωμένος από δύο ακόμη καταγγελλόμενους, πλησίασε τη δημοσιογράφο και άρχισε να της φωνάζει επιθετικά να βγει έξω.

Στη συνέχεια, μετά το πέρας της διαδικασίας και όσο η πλευρά του παιδιού, δηλαδή η μητέρα του, άλλοι συγγενείς και οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, παρέμεναν στην αίθουσα, ένας άντρας άγνωστης ταυτότητας άρχισε να τους φωτογραφίζει. Στην αίθουσα ήταν και η δημοσιογράφος του Manifold. Έγινε αντιληπτός από συγγενή της μητέρας, η οποία του ζήτησε τον λόγο που τους φωτογράφισε χωρίς την άδειά τους, αλλά ο άγνωστος άντρας βγήκε από την αίθουσα χωρίς να απαντήσει.

Η συγγενής τον ακολούθησε, όπως επίσης και η δημοσιογράφος του Manifold, αλλά ο άντρας απομακρύνθηκε ολοένα επιταχύνοντας. Οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν αντέδρασαν. Παρά τις παραινέσεις της συγγενή και της δημοσιογράφου να τον σταματήσουν, οι αστυνομικοί παρέμειναν αδρανείς και ο άντρας τράπηκε σε φυγή. Η ομάδα του Manifold δεν έχει προς το παρόν γνώση της ταυτότητας του άντρα αυτού, μας προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι οι αστυνομικοί του ΜΟΔ δεν αντέδρασαν, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι δύο από τους καταγγελλόμενους είναι αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν μάλιστα παρόντες εκείνη την ημέρα.

Δηλώνουμε ότι καμία απόπειρα εκφοβισμού δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει από την έρευνά μας για το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, η οποία είναι σε εξέλιξη από το 2018.»

Πηγή

Παραδοσιακή καρυδόπιτα

Εύκολη συνταγή για Μελαχρινό ή Μελαχρινή Νάξου!

Υλικά

8 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
70 γρ. παξιμάδια τριμμένα
180 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 + 3/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
1 κάψουλα βανιλίνη
50 ml λικέρ κίτρο
1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα κίτρου ή λεμονιού
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
20 γρ. βούτυρο για το σκεύος
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
600 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρίφαλα
φλούδες κίτρου ή λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το παξιμάδι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ.

Στο μίξερ αφρατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το λικέρ, το ξύσμα και το αλάτι και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα παξιμάδι – καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Τέλος, αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 4-5 δόσεις, αφού η κάθε δόση έχει ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα πριν συνεχίσουμε με την επόμενη.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 38 εκ. ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄ και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγει καυτή η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε κουταλιά – κουταλιά και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 3 ώρες προτού τη σερβίρουμε.

govastileto.gr

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι έξι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», στην οποία αποδίδονται πέντε τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η αποστολή φακέλου σε πρόεδρο εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης .

Ο κύκλος των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από τέσσερα ακόμα άτομα, τα οποία είναι έγκλειστα σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσα στους οποίους ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 6 κατηγορούμενους, οι τέσσερις αρνήθηκαν το σε βάρος τους βαρύ κατηγορητήριο που περιλαμβάνει – κατά περίπτωση – έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα, ένας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη και ο ένας πυροτεχνουργός (της Πολεμικής Αεροπορίας) τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Ο 36χρονος συλληφθείς, φέρεται να αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα, αρνούμενος τις άλλες αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται.

Η νεαρή συγκατηγορούμενή του για την ίδια υπόθεση, φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στον τόπο της επίθεσης στα Πετράλωνα, αλλά δε γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Οι πέντε επιθέσεις

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται οι συλληφθέντες και συγκεκριμένα σε:

 • αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
 • έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
 • έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
 • ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
 • ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν στην ομάδα εμπλέκονται και άλλα άτομα και εξετάζονται όλες οι επαφές των συλληφθέντων.

Ο αρχηγός

Φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης είναι ένας 36χρονος έγκλειστος στις φυλακές του Δομοκού, γνωστός αντιεξουσιαστής με ποινικό παρελθόν. Είχε καταδικαστεί το 2015 και 2016 για ληστείες. Στη συνέχεια είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της άδειας που του χορηγήθηκε, συνελήφθη με όπλα στα χέρια του και ξαναμπήκε στη φυλακή,

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Αντιτρομοκρατική, ο 36χρονος μαζί με ποινικούς φέρεται να σχεδίαζε μέσα από τη φυλακή τις τρομοκρατικές ενέργειες και στη συνέχεια να έδινε εντολές σε άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης για την εκτέλεση αυτών των πράξεων.

Ανάμεσα στα έξι άτομα είναι μία γυναίκα η οποία φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί στην ειδικότητα, ο ένας κάτοικος Νέας Σμύρνης και ο άλλος Παλλήνης. Ήταν κανονικά στο σώμα. Ο ένας είχε μακρά αναρρωτική άδεια, ο άλλος είχε ζητήσει να παραιτηθεί, ωστόσο μέχρι και τη σύλληψή τους ήταν εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Πηγή

Εύβοια: Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή και σε προχωρημένη σήψη μέσα στο σπίτι της

Μία ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή και σε προχωρημένη σήψη, μέσα στο σπίτι της στην Ιστιαία, στην Εύβοια.

Την άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με το evima.gr, είχαν μέρες να δουν φίλοι και γνωστοί, ενώ ένας εξ αυτών που ανησύχησε αποφάσισε να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Με την συνδρομή αστυνομικής δύναμης, εντοπίστηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου η σορός της, σε προχωρημένη σήψη, εντός της οικίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης, ωστόσο, την αιτία θανάτου θα δείξει η νεκροψία – νεκροτομή, η οποία παραγγέλθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Πηγή

Βίντεο: Πώς να φτιάξετε το ομορφότερο Μαρτάκι

Η άνοιξη έφτασε και ο πρώτος μήνας της, ο Μάρτης φέρνει μαζί του και το αγαπημένο έθιμο με τα άσπρα κόκκινα βραχιόλια! Κάθε χρόνο είναι παράδοση να φοράμε ένα μαρτάκι λίγο πριν μπει ο Μάρτης «για να μη μας κάψει ο ήλιος».

Όπως έχουμε πει και σε παλιότερο άρθρο, ο «Μάρτης» -ή αλλιώς «Μαρτιά» όπως ήταν γνωστό στους παλαιότερους- αποτελεί ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες των Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν, αλλά και από το «κακό το μάτι». Συμβολικά, το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Πότε βγάζουμε το Μάρτη;

Τον Μάρτη τον βγάζουμε στο τέλος του μήνα. Και όσον αφορά το τι τον κάνουμε, υπάρχουν δύο εκδοχές σύμφωνα πάντα με το έθιμο.

Η μία λέει πως καίμε τα μαρτιάτικα βραχιολάκια μαζί με τη λαμπάδα στην Ανάσταση και η άλλη πως το αφήνουμε στις τριανταφυλλιές ή ψηλά στα δέντρα μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι, έτσι ώστε να το πάρει και να το χρησιμοποιήσει στο χτίσιμο του σπιτιού του.

How – to

Ο πιο απλός DIY Μάρτης με άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά σχέδια που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένα μικρό παιδί. Για τη δημιουργία του θα χρειαστείτε δυο κλωστές, μία άσπρη και μία κόκκινη. Αντί για κλωστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνια, κορδέλες ή μαλλί.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 • Κόψτε τις δυο χρωματιστές κλωστές σε ένα μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο του καρπού σας.
 • Πιάστε τις μαζί και κάντε έναν κόμπο στη μία του πλευρά.
  Στη συνέχεια αρχίστε να στριφογυρίζετε τις κλωστές ώστε να πλεχτούν μεταξύ τους.
 • Μόλις φτάσετε στο τέλος κάντε έναν κόμπο και μετά δέστε το στο χέρι σας.
 • Αυτό ήταν! Τόσο απλά έχετε κάνει τον δικό σας Μάρτη.

Extra tip: Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε και με 4 κλωστές (2 λευκές και 2 κόκκινες), έτσι ώστε να είναι πιο σταθερό και χοντρό.

govastileto.gr

Προσυμπτωματικός έλεγχος για HPV εντός Μαρτίου

Υπεύθυνος για το 5% περίπου των καρκίνων παγκοσμίως είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, καθώς ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, της κεφαλής και του τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Ο ιός δεν κάνει διάκριση στα φύλα, γι΄ αυτό για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, είναι σημαντικός τόσο ο εμβολιασμός κατά του HPV αγοριών και κοριτσιών, όσο και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στις γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ) και HPV DNA test.

Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την αξία αυτών των μέτρων δημόσιας υγείας ως αποτελεσματικών και έχει υιοθετήσει τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την ελάττωση των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV.

Μάλιστα, στο νέο προτεινόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων του 2024, θα προβλέπεται επέκταση του εμβολιασμού για HPV  από ανεμβολίαστες γυναίκες και άνδρες που ανήκουν σε ειδικές ομάδες αυξημένου κινδύνου από την ηλικία των 18 έως την ηλικία των 45 ετών και την ένταξη για πρώτη φορά του εμβολιασμού των ανεμβολίαστων γυναικών που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή του τραχήλου λόγω προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2+).

Χαμηλού βαθμού κακοήθεια από HPV

Θεσμοθετείται Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαρτίου

Σύσταση ΕΕ για πρόληψη

Πρόσφατα η ΕΕ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου εξέδωσε σύσταση για τη στήριξη των κρατών-μελών στις προσπάθειές τους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV και του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), καθώς και τη βελτίωση της παρακολούθησης των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV στα κορίτσια έχει εισαχθεί από το 2009. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18 και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14) και μακριά από τον στόχο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει θέσει ο ΠΟΥ, για εμβολιαστική κάλυψη του 90% των κοριτσιών έως το 2030. Από τον Μάρτιο του 2022, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και Εφήβων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, από την ηλικία των 9 ετών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στους HPV εμβολιασμούς, με ενθαρρυντικά πλέον σημάδια μείωσης του εμβολιαστικού ελλείμματος έναντι του HPV να καταγράφονται στον ελληνικό παιδιατρικό πληθυσμό με βάση μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τα Οικονομικά της Υγείας (ISPOR 2023, 12-15 Νοεμβρίου στη Δανία).

Υστέρηση εμβολιασμών στην πανδημία

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023 το έλλειμμα εκτιμήθηκε σε 5,3 μήνες από το τελευταίο έτος πριν την πανδημία, (δηλαδή το 2019), ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 το εμβολιαστικό έλλειμμα κατά του HPV ήταν μειωμένο κατά σχεδόν 10% (τον Δεκέμβριο του 2022 το έλλειμμα υπολογιζόταν σε 5,9 μήνες του τελευταίου μη πανδημικού έτους).

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν συνεχιστεί η ίδια πορεία των εμβολιασμών, το έλλειμμα τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να είναι 4,7 μήνες του τελευταίου μη πανδημικού έτους (20% μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020).

Παράλληλα όμως υπογράμμισε, ότι καθώς ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι σχετικά μικρός, κάτω από τη θεσμοθετημένη διάρκεια της παρέμβασης αναπλήρωσης (catch up) έως 31/12/2024, η εξάλειψη του HPV εμβολιαστικού ελλείμματος δεν προβλέπεται να επιτευχθεί.

Αν συνεχιστεί η ίδια πορεία μείωσης του ελλείμματος, αυτό αναμένεται να εξαλειφθεί το καλοκαίρι του 2027. Αν η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αναπλήρωσης αυξηθεί, το έλλειμμα θα μπορούσε να εξαλειφθεί νωρίτερα.

Ευάλωτα κορίτσια και αγόρια

Η επίτευξη του στόχου της εξάλειψης του εμβολιαστικού ελλείμματος του HPV αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία της χώρας, καθώς η μη εξάλειψή του θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός κοριτσιών/γυναικών να παραμείνει ευάλωτος σε επιπλοκές σχετιζόμενες με τον ιό και καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στα αγόρια είναι χαμηλή, μια αναμενόμενη μελλοντική αύξηση της νοσηρότητας τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια. Επιπλέον, η μη εξάλειψη του ελλείμματος θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Τέλος, μια μελλοντική αύξηση της νοσηρότητας που σχετίζεται με τον ΗPV θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους φροντίδας των επιπλοκών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τον Απρίλιο του 2023, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επίτευξη της εξάλειψης του ελλείμματος του HPV ήταν μικρή και πολλά κορίτσια θα έμεναν απροστάτευτα ενάντια στις HPV επιπλοκές, επέκτεινε τη διάρκεια του catch up κατά ένα χρόνο (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024).

Σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τον Ιανουάριο του 2024 σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV  έως τα τέλη του 2025.

Εμβολιασμός ως τα 45

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθ. Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου στην ίδια συζήτηση παρουσίασε το νέο προτεινόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων του 2024, το οποίο όταν ανακοινωθεί θα προβλέπει επέκταση του HPV εμβολιασμού των ανεμβολίαστων γυναικών και ανδρών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες αυξημένου κινδύνου από την ηλικία των 18 έως την ηλικία των 45 ετών και την ένταξη για πρώτη φορά του εμβολιασμού των ανεμβολίαστων γυναικών που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή του τραχήλου λόγω προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2+).

Η Πολιτεία στα πλαίσια της υιοθέτησης των στόχων του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στη χώρα έχει κάνει επιπλέον θετικά βήματα με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού. Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον εμβολιασμό και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, με την παράλληλη λεπτομερή καταγραφή των δεδομένων θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες στο μέλλον για τη μείωση των ανισοτήτων σε ευαίσθητες ομάδες και την επιτυχία της στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα.

Πηγή

Αποκριάτικο Πάρτυ διοργανώνει το “ΑΓΑΠΑΜΕ ΛΑΡΙΣΑ”

Ακόμα μία εκδήλωση διοργανώνει το σωματείο “ΑΓΑΠΑΜΕ ΛΑΡΙΣΑ” στην πόλη μας.

Αυτή τη φορά με Ανοιχτή Πρόσκληση καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της Λάρισας να συμμετέχουν στο Αποκριάτικο Μασκέ Πάρτυ που θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 21:30 στο Μπαράκι του Μύλου.
Οι διοργανωτές όπως μας έχουν συνηθίσει, υπόσχονται για ακόμα μία φορά μια βραδιά με πολύ διασκέδαση, ασταμάτητο χορό στους ρυθμούς των ημερών και αρκετές εκπλήξεις που θα βάλουν τη δική τους πινελιά.
Με σύνθημα το “Όλοι Μαζί μια Μεγάλη Παρέα” το “ΑΓΑΠΑΜΕ ΛΑΡΙΣΑ” γράφει τη δική του ιστορία στα δρώμενα της πόλης μας.

Εγκληματικότητα: 392 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. – 5.457 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Δράσεις σε όλη τη χώρα

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά 26.769 άτομα και 19.481 οχήματα.

Παράλληλα:

 • συνελήφθησαν 392 άτομα για διάφορα αδικήματα,
 • προσήχθησαν 1.113 άτομα,
 • βεβαιώθηκαν 5.457 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
 • 43 για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και 5 για ηχόμετρα,
 • ενώ ακινητοποιήθηκαν 397 οχήματα.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Πηγή

Πανηγύρισαν τη νίκη της ΑΕΛ με μια… selfie! (Φώτο)

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, μετά τη λήξη του εκτός έδρας αγώνα με τη Νίκη Βόλου, που έγινε στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Super League 2, στα αποδυτήρια του Πανθεσσαλικού Σταδίου, πανηγύρισαν τη νίκη βγάζοντας selfie φωτογραφία.

Πηγή

Στέφανος Κασσελάκης – Tyler McBeth: Στο χωριό Σκινές Χανιών ο γάμος τους

Πριν από λίγες ημέρες ο σύζυγος του Στέφανου Κασσελάκη, Tyler McBeth, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Star, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως με τον Στέφανο Κασσελάκη σκοπεύουν να παντρευτούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή στο «Πρωινό», αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ο γάμος τους «θα είναι εκτός Αθηνών».

Το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Πρωινό» μάλιστα ο Γιώργος Λιάγκας αποκάλυψε που θα γίνει ο γάμος!

Όπως είπε ο Γιώργος Λιάγκας, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Tyler McBeth θα παντρευτούν στα τέλη Αυγούστου σε ένα χωριό της Κρήτης, από το οποίο έχει ρίζες ο Στέφανος Κασσελάκης. Πρόκειται για το χωριό Σκινές Χανιών.

govastileto.gr

Φορτηγό παρέσυρε γυναίκα στη λεωφόρο Θηβών

Τροχαίο ατύχημα με τη παράσυρση γυναίκας από ένα φορτηγό σημειώθηκε στη λεωφόρο Θηβών στο ύψος του Villlage στο ρεύμα προς Πειραιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα που προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο και διερχόμενο φορτηγό την χτύπησε.

Σε σοβαρή κατάσταση

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο και παρέλαβε την άτυχη γυναίκα τραυματισμένη σε σοβαρή κατάσταση.

Το φορτηγό έχει ακινητοποιηθεί και ο οδηγός κρατείται από την Τροχαίο προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο ατύχημα.

Η κυκλοφορία στο σημείο διεξάγεται με δυσκολία.

Πηγή

Μένιος Φουρθιώτης: Ελεύθερος χωρίς όρους – Αποσύρθηκαν οι μηνύσεις με την οικογένεια Κοκλώνη

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος είχε συλληφθεί χθες Κυριακή (03/03) στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θέρμης έξω από γνωστό ξενοδοχείο, μετά από μήνυση της οικογένειας του Νίκου Κοκλώνη.

Για τι κατηγορήθηκε;

Συγκεκριμένα, η μητέρα και ο πατέρας του Νίκου Κοκλώνη τον είχαν μηνύσει κατηγορώντας τον πως δημοσίευσε ως συνέντευξη μια ιδιωτική συνομιλία με τον πατέρα του Νίκου Κοκλώνη.

Ο Αλέξης Κούγιας που ανέλαβε δικηγόρος του Μένιου Φουρθιώτη, αναφέρει πως μετά από εκατέρωθεν εξηγήσεις η παρεξήγηση λύθηκε και αποσύρθηκαν οι μηνύσεις (ο Μένιος Φουρθιώτης είχε μηνύσει και αυτός τους μηνυτές του).

Έτσι, η Τακτική Ανακρίτρια και η Εισαγγελέας συμφώνησαν στην απελευθέρωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

«Όπως είναι γνωστό, κατόπιν μηνύσεων της μητέρας και του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη χθες ο εντολέας μου Μένανδρος – Μένιος Φουρθιώτης, διότι δήθεν υπέκλεψε μια συνομιλία με τον πατέρα του Νίκου Κοκλώνη και τη μετέτρεψε σε συνέντευξη, και έτσι κατηγορήθηκε για παράβαση του άρθρου 370Α Ποινικού Κώδικα (Παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας), ένα κακούργημα, το οποίο επισύρει ποινή καθείρξεως μέχρι 10 ετών.

Ο Μένιος Φουρθιώτης αρνήθηκε ότι διέπραξε αυτή την πράξη και αμέσως μήνυσε τους μηνυτές του για τα αδικήματα της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως, ζητώντας και αυτός τη σύλληψή τους στα όρια του αυτοφώρου.

Με τη μεσολάβηση τη δική μου και του συναδέλφου κου Κακαρούνα, ο οποίος είναι δικηγόρος του Νίκου Κοκλώνη, η παρεξήγηση ελύθη και έγινε ανάκληση των εκατέρωθεν μηνύσεων.

Κατόπιν αυτής της εξελίξεως η Τακτική Ανακριτής Πειραιώς μετά την απολογία του κου Μένιου Φουρθιώτη απεφάνθη σε συμφωνία με την κα Εισαγγελέα ότι πρέπει να μείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους».

Πηγή

Στέφανος Κασσελάκης – Tyler McBeth: Μέσα στο σπίτι των 1,8 εκ. ευρώ που αγόρασαν στο Κολωνάκι

Στην αγορά ενός σπιτιού αξίας 1.800.000 ευρώ στο Κολωνάκι προχώρησαν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Tyler McBeth.

Το διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Κολωνακίου έχει έκταση 246 m² και πρόκειται για μία μεζονέτα. Ο Γιώργος Λιάγκας, αποκάλυψε ότι έχει γίνει η αγοραπωλησία, ενώ η προκαταβολή έχει ήδη δοθεί.

Η πολυκατοικία, είναι βέβαια παλιά, ωστόσο το σπίτι είναι ανακαινισμένο πάρα πολύ πρόσφατα.

Ο Στέφανος Κασελάκης το αγόρασε αφενός γιατί είναι κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω και της αυξημένης ασφαλείας της περιοχής.

Όπως αποκάλυψε ο Θάνος Βάγιος στο «Πρωινό», πρόκειται για ρετιρέ μεζονέτα 3ου – 4ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένη το 2022.

 

Το σπίτι έχει μίνιμαλ επίπλωση και διακόσμηση, σε αποχρώσεις του λευκού και του μπεζ, κάτι που χαρακτηρίζει όλες τις κατοικίες που έχει επιλέξει μέχρι τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Διαθέτει 4 υπνοδωμάτια, 4 μπάνια και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

govastileto.gr

Φθιώτιδα: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια τραυματισμένου άνδρα στο «θρόνο του ΔΙΑ»

Τέλος καλό, όλα καλά στην περιπέτεια 44χρονου που είχε πάει εκδρομή στην Παύλιανη στη Φθιώτιδα και ακολούθησε το μονοπάτι για το «Θρόνο του Δία» και τον «Iron Throne».

Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά στο γνωστό μονοπάτι, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (3/3) να ζητήσει τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Στο σημείο έφτασαν πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας και την Ορειβατική Ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον Αντιπύραρχο Γιώργο Κρεμμύδα, έχοντας και τη βοήθεια ντόπιων που γνώριζαν άριστα τα μονοπάτια.

Λίγο μετά τις 19:15’ ο 44χρονος παραδόθηκε με ασφάλεια στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε στην Παύλιανη προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για την περιποίηση του γονάτου του.

Πηγή

Λάρισα: Τραυματισμός ακτινολόγου – Έπεσε η πόρτα από το εργαστήριο

Απίστευτο και όμως… ελληνικό. Μια πόρτα στο ακτινολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έφυγε από τη θέση της και τραυμάτισε εργαζόμενη προκαλώντας της κάταγμα στο χέρι και τραύμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το ατύχημα συνέβη όταν η εργαζόμενη ακτινολόγος έκλεισε την πόρτα. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βγήκε από τους μεντεσέδες και έπεσε πάνω της.

Θορυβημένο το προσωπικό

Το περιστατικό έχει θορυβήσει το προσωπικό του νοσοκομείου ο σύλλογος του οποίου θα συνεδριάσει την Δευτέρα (04/03) για να εκδώσει ανακοίνωση.

Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό ντροπής που φανερώνει την κακή κατάσταση στα κτίρια των δημόσιων δομών Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία διαιωνίζονται και διαβρώνουν περαιτέρω το Σύστημα.

Να σημειωθεί πως υπό πίεση βρίσκονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, με την έξαρση των ιώσεων να γεμίζει ασφυκτικά τα εξωτερικά ιατρεία.

Την ίδια στιγμή, με δραματικό τρόπο έρχονται στο προσκήνιο οι τραγικές ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετά τα περιστατικά παιδιών που για να νοσηλευτούν χρειάστηκε να μεταφερθούν από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη προκειμένου να βρουν διαθέσιμο κρεβάτι.

Πηγή

Εύη Βατίδου για την προσωπική της ζωή: «Είμαι σε φάση… αφασία»

Στις τηλεοπτικές κάμερες μίλησε η Εύη Βατίδου, η οποία ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για την προσωπική της ζωή, καθώς και το πώς θα ήθελε το ιδανικό πρώτο ραντεβού.

«Ερωτευμένη δεν είμαι. Είμαι σε φάση, αφασία. Αν ερχόταν κάποιος και μου έλεγε, τώρα που πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη να πάμε για κοψίδια, δε θα έπεφτε στο στοιχείο μου. Καμία σχέση», απάντησε η Εύη Βατίδου.

Στη συνέχεια, η Εύη Βατίδου τόνισε: «Το ιδανικό πρώτο ραντεβού σίγουρα δε θα ήθελα να είναι στα μπουζούκια. Δεν θα ήθελα σε εστιατόριο, γιατί δε μπορώ να τρώω, να μιλάω και να γνωρίζομαι. Το ιδανικό ραντεβού για εμένα θα ήταν ένα χαλαρό ποτό με θέα τη θάλασσα».

govastileto.gr

Εκατοντάδες ανήλικες θύματα deepfake στην Ελλάδα – Όταν ο ψηφιακός εφιάλτης μετατρέπεται σε πραγματικότητα

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να μετατρέψουν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ψεύτικα πορνό βίντεο (deepfake).

Αν και παγκόσμιο φαινόμενο, τα κρούσματα αυξάνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι δράστες χρησιμοποιούν εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης μετατρέποντας φωτογραφίες και βίντεο θυμάτων σε υλικό σεξουαλικού περιεχομέμνου.

Το Euronews μίλησε σε ειδικούς στον κυβερνοχώρο στην Αθήνα για τα ευρήματά τους από έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλαστών βίντεο σεξ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει λύσει τα χέρια των απατεώνων έτσι ώστε όλοι να ξέρουν να χειρίζονται τα συστήματα πάρα πολύ απλά και παίρνουν το πρόσωπό σου από φωτογραφίες και στη συνέχεια το προσθέτουν σε ένα ερωτικό βίντεο. Έπειτα το μοιράζονται σε διάφορες πλατφόρμες με απώτερο σκοπό την εκδίκηση, τα λίτρα ή ακόμα και για… πλάκα» αναφέρει στο Εuronews ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης ιδρυτής του CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια»).

Εκατοντάδες θύματα ήταν ανήλικες μαθήτριες

«Στα σχολεία έχουμε εκατοντάδες θύματα παιδάκια τα οποία τους παίρνουν το πρόσωπο τους το προσαρμόζουν σε ένα ερωτικό βίντεο και μετέπειτα το διακινούν σε σχολεία και τάξεις».

Το πρώτο περιστατικό

Όπως αναφέρει το Εuronews στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πλαστού ερωτικού βίντεο (deep fake) καταγράφτηκε πριν από περίπου τρία χρόνια. Θύμα ήταν μια ανήλικη μαθήτρια και δράστης ένας συμμαθητής της.

Αυτό που αποκάλυψε μετέπειτα η έρευνα προκάλεσε σοκ στις Αρχές.

Όπως περιέγραψε η CEO του CyberX Κέλλυ Ιωάννου, ο δράστης είχε αποσπάσει φωτογραφίες από το προφίλ της κοπέλας στα social media και τα είχε επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως η ανήλικη συμμετείχε σε βίντεο ερωτικού περιεχομένου.

Μόλις άνοιξε η έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι ο συμμαθητής της το είχε κάνει για να την δυσφημίσει και να της «πάρει» τη σημαία.

Νομοθετικό πλαίσιο

Στην Ελλάδα τα εγκλήματα παραβίασης δεδομένων έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία με την κυβέρνηση να ετοιμάζει έναν νέο νόμο ώστε να τιμωρούνται οι δράστες των deepfake.

Οι προσπάθειες για τη θέσπιση νομοθεσίας κατά αυτών των τεχνολογιών βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε πέρα από τις τεχνολογικές πτυχές και να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, αλλά και την προώθηση μιας κουλτούρας σκεπτικισμού και επαλήθευσης.

Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και η συμμετοχή της κοινότητας είναι απαραίτητες για να εξοπλίσουν τους πολίτες με τα εργαλεία που απαιτούνται για να διακρίνουν την αλήθεια από την εξαπάτηση.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας, επιβολής του νόμου και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μεθόδων ανίχνευσης και εξουδετέρωσης αυτών των απειλών.

Πηγή

Στιγμιότυπα Νίκη Βόλου-ΑΕΛ 1-2 (Video)

Δείτε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης Νίκη Βόλου-ΑΕΛ 1-2 που έγινε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Superleague 2.

Πηγή

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Η Μαρία Μπακοδήμου κάνει μια εκπομπή με κουτσομπολιό τρίτης κατηγορίας»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Επί τόπου» ήταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος αναφέρθηκε στη Μαρία Μπακοδήμου και την εκπομπή της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαχειριστεί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο το τέλος της φιλίας τους.

«Η Μαρία Μπακοδήμου μπήκε από τα περιοδικά στην τηλεόραση με τη βοήθεια του Φώτη Σεργουλόπουλου. Είναι δύο άτομα που είχαν την προσωπική τους σχέση, έχει προκύψει μία αντιπαλότητα. Μπράβο τους που δεν ξέρουμε κουβέντα. Μπράβο, μπράβο, μπράβο. Έτσι είναι οι προσωπικές σχέσεις. Είναι αξιοσημείωτο και εγώ το εκτιμώ, το δίνω και στους δύο», είπε αρχικά ο Ανδρέας Μικρούτσικος για το γνωστό πρώην τηλεοπτικό δίδυμο.

«Να βάλω μία άλλη διάσταση ως ένας άνθρωπος που είναι 30 χρόνια στην τηλεόραση; Η Μαρία είναι σίγουρα κουρασμένη, γιατί έχει πολλά χρόνια στον χώρο. Για να την εμπνεύσεις, πρέπει η ομάδα να έχει μια ιδέα που η Μαρία να μπορεί να την εκφράζει και να πει: εδώ θα στήσουμε το καινούργιο στοίχημα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

«Αν κάνεις μία εκπομπή που μοιάζει με όλες τις άλλες και στήνεται στο πόδι, τι να εμπνεύσεις τη Μαρία; Η Μαρία βλέπει ότι στα χέρια της δεν έχει τίποτα, έχει μία εκπομπή που κάνει κουτσομπολιό τρίτης κατηγορίας», τόνισε με αιχμηρό τρόπο ο παρουσιαστής.

«Έχει μία εκπομπή με ρεπορτάζ τρίτης κατηγορίας και πρέπει να το διαπραγματευτεί με το ταπεραμέντο της. Σήμερα έχει κουράσει η τηλεόραση, παιδιά», κατέληξε ο Ανδρέας Μικρούτσικος.