16.8 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμβληματικές ταινίες στο 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Με την εμβληματική ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ανοίγει τις πύλες του το 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου Λάρισας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 31 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, παρουσία της συζύγου του κορυφαίου δημιουργού, κ. Φοίβης Αγγελοπούλου. Το Πανόραμα θα διαρκέσει ως τις 7 Απριλίου, ενώ τιμώμενος δημιουργός είναι ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Ευρύ κάλεσμα στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή Γιορτή της Έβδομης Τέχνης απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα (Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024), νωρίς το μεσημέρι, στον Μύλο του Παππά, παρουσία και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, κ .Θωμά Ρετσιάνη και του Προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, κ. Θάνου Μουκούλη.

«Με το 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου επιχειρούμε να βάλουμε ακόμη ένα λιθαράκι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Λάρισας, σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού.

Από το Αρχαίο Θέατρο, το Θεσσαλικό Θέατρο, το ΔΩΛ, μέχρι τα Μουσεία μας και όλους τους πολιτιστικούς μας θεσμούς και φορείς το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα: Ο Πολιτισμός έχει ξεχωριστή θέση ως γεννήτωρ ανάπτυξης και προσδιοριστικός παράγοντας της ταυτότητας της Λάρισας.

Και για αυτόν τον στόχο, ως Δημοτική Αρχή, εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα. Σας καλώ, λοιπόν, σε τούτη τη μεγάλη Γιορτή του Κινηματογράφου, που ξεκινά στην πόλη μας. Σας περιμένουμε όλες και όλους», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ.Μαμάκος.

Έντονη λαρισαϊκή παρουσία

«Αυτός ο υπέροχος, θαυμαστός κόσμος, ο κόσμος του κινηματογράφου, που – παραφράζοντας τον Αντονιόνι- είναι σαν να βρίσκεται παντού, μιλώντας σε όλους για τα πάντα, αυτός ο κόσμος και η μαγεία του θα πρωταγωνιστήσουν στην πόλη της Λάρισας, τις ημέρες του Πανοράματος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμάς Ρετσιάνης.

«Με έντονη τη λαρισαϊκή παρουσία μπροστά και πίσω από την κάμερα, το φετινό Πανόραμα υπόσχεται να προσφέρει τόσο στο ενημερωμένο και απαιτητικό κοινό της πόλης μας, όσο και στους νέους φίλους της μεγάλης οθόνης ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών και συνοδευτικών εκδηλώσεων, με κεντρικό αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη, έναν βαθύ γνώστη της 7ης Τέχνης, έναν ολοκληρωμένο κινηματογραφιστή κι έναν εμπνευσμένο δημιουργό. Σας περιμένουμε όλους», κατέληξε ο κ. Ρετσιάνης.

50 χρόνια συνεχούς δημιουργίας

«Το σινεμά, ανέκαθεν, υπήρξε ένα αγαπητό λαϊκό θέαμα για όλους. Η τέχνη, και ειδικότερα ο κινηματογράφος, πάντα φωτίζει τα μυαλά των θεατών.

Παρότι πολλοί κινηματογράφοι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει, εν τούτοις υπάρχει ένα δυναμικό κοινό που επιλέγει τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας, για να δει μια αγαπημένη ταινία. Και πως να το κάνουμε, ο κινηματογράφος, πέρα από τα άλλα, είναι και κοινωνικότητα», υπογράμμισε εκ μέρους της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας ο Πρόεδρος του φορέα, κ. Θάνος Μουκούλης.

Πληροφορίες

Το φετινό Πανόραμα, το 7ο κατά σειρά, θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο και είναι αφιερωμένο στον πολυπράγμονα άνθρωπο του κινηματογράφου, Ντίνο Κατσουρίδη.

Θα τιμηθούν η Άννα Βαγενά και η Μπέττυ Μαγρίζου, η Ελληνική Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που γιορτάζει τα 50 χρόνια της, ενώ το «παρών» θα δώσουν σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου.

Να σημειωθεί πως και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής.

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη – Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Φαίνεται πως πέρα από τα φυσικά εμπόδια, τα κυκλώματα και βίαιους πολλές φορές συνοριακούς φρουρούς χιλιάδες πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω Βαλκανίων πλήττονται και από τον εθισμό σε ουσίες.

Σύμφωνα στοιχεία της ΕΕ Frontex, το διάστημα 2015-2022 πάνω από ένα εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.

Η Βαλκανική Οδός είναι ένα από τα κύρια μεταναστευτικά μονοπάτια προς την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα, και διασχίζοντας όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -Βουλγαρία, Σερβία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη- για να καταλήξει σε Ιταλία, Αυστρία και Ουγγαρία.

«Δίνουν ηρεμιστικά σε μετανάστες για να αποφευχθούν οι καβγάδες και να κρατηθούν οι άνθρωποι όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι»

Η διαδρομή είναι γεμάτη εμπόδια και παρόλο που η τεκμηρίωση των θανάτων στα Βαλκάνια είναι σπάνια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ United for Intercultural Action, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το μονοπάτι τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του Euobserver οι πρόσφυγες και μετανάστες καλούνται να αντιμετωπίσουν ναρκωτικά και ψυχοτρόπες ουσίες.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η τρίτη συχνότερη αιτία παρεμβάσεων για την υγεία μεταξύ των προσφύγων, σύμφωνα τον Σερβικό Ερυθρό Σταυρό.

«Η βαλκανική διαδρομή είναι επικίνδυνη και η διαύγεια είναι θεμελιώδης για όσους σκοπεύουν να την περπατήσουν», εξηγεί η ακτιβίστρια στην Ελλάδα Ναουάλ Σούφι, που εδώ και χρόνια βοηθά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής. «Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το μονοπάτι υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων υποτιμούν τους κινδύνους στην πορεία» προσθέτει.

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την εισροή μεταναστών -Ελλάδα, Σερβία, της Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία- δεν εξοπλίστηκαν ποτέ με επαρκείς εγκαταστάσεις για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης όσων μεταναστεύουν μέσω των εδαφών τους.

«Στα στρατόπεδα, αν κάποιος παραπονιέται για πονοκέφαλο ή αϋπνία, οι γιατροί απαντούν αμέσως δίνοντάς του ισχυρά αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά [αντιαγχολυτικά φάρμακα]», λέει η Σούφι.

Μπορεί στα χαρτιά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να προσπαθούν να εγγυώνται το δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά όσοι έχουν βιώσει την πραγματικότητα των προσφυγικών καταυλισμών λένε ότι το επίπεδο βοήθειας είναι ελλιπές.

Ο κύριος λόγος είναι ότι η μεταναστευτική κρίση, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν συνυφασμένη με μια ήδη εύθραυστη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων έχει επισημάνει ότι στην Ελλάδα, πολύ πριν από την άνοδο των μεταναστευτικών αριθμών, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήδη κατέρρεε λόγω ετών οικονομικής κρίσης.

Εξάρτηση από τα ναρκωτικά

Για να αντιμετωπίσουν το άγχος, την επιληψία και τις κρίσεις πανικού οι επιστήμονες χορηγούν βενζοδιαζεπίνες όπως η κλοναζεπάμη, αλλά και η διαζεπάμη και η πρεγκαμπαλίνη. «Οι συνταγές είναι σε γλώσσες που οι άνθρωποι που μετακινούνται δεν καταλαβαίνουν και κανείς δεν τους παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές παρενέργειες», προσθέτει η Σούφη.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί πλήρως ο εθισμός διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ασφαλές μέρος. Όταν άρχισαν να αισθάνονται καλύτερα, θα τους ζητούσα να με βοηθήσουν με τις εθελοντικές μου δραστηριότητες, για παράδειγμα. Το να έχουν σχέδια μέσα στη μέρα τους, τους προσέφερε έναν καθημερινό στόχο», λέει η Σούφη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος μπορεί να είναι επικίνδυνος κατά την μετανάστευση. «Οι άνθρωποι περιμένουν μια απάντηση για εβδομάδες ή και μήνες, σκεπτόμενοι όλη μέρα για τη βία που υπέστησαν στα σύνορα. Νιώθουν ντροπή για τις συνθήκες διαβίωσής τους», εξηγεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η λήψη φαρμάκων είναι ένας τρόπος να ξεχάσουνε την πραγματικότητα.

Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Επικαλούμενο το Euobserver εκπρόσωπο κέντρου αποκατάστασης στην Αθήνα –που διατηρεί την ανωνυμία του- αναφέρει ότι γίνεται κακό έλεγχος στη διανομή ψυχοτρόπων φαρμάκων στους καταυλισμούς. Όπως σημειώνει το εν λόγο κέντρο χρηματοδοτείται από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, και οργανώνει προγράμματα για πρόσφυγες που κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε ποιο στάδιο της μεταναστευτικής διαδρομής ξεκινά η κατάχρηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ελλάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί δίνουν ψυχοφάρμακα σε όσους τα έχουν ήδη αγοράσει από τη μαύρη αγορά.

Παρομοίως, πολλοί αρχίζουν να ζητούν χάπια επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν ή τους χορηγούνται φάρμακα από έναν φίλο και μετά αρχίζουν να τα πουλούν ή να τα αγοράζουν παράλληλα.

Δίνουν ηρεμιστικά για να αποφεύγονται καβγάδες

Σύμφωνα με επικεφαλής ΜΚΟ -που κρατάει και εκείνος την ανωνυμία του- σε υπερ κορεσμένους καταυλισμούς προσφύγουν στην Ελλάδα «διανεμήθηκαν ηρεμιστικά ανεξάρτητα από την κατάσταση του ασθενούς, επειδή ο πραγματικός στόχος ήταν να αποφευχθούν οι καβγάδες και να κρατηθούν οι άνθρωποι όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι».

Μία από τις πιο χρησιμοποιούμενες ουσίες ήταν ένα φάρμακο με βάση την πρεγκαμπαλίνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας και του νευροπαθητικού πόνου.

«Τα κουτιά αυτού του φαρμάκου ήταν σκορπισμένα στο έδαφος παντού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι μετανάστες το ζήτησαν και οι γιατροί, εν μέρει λόγω έλλειψης χρόνου, τους έδωσαν χωρίς να κάνουν περαιτέρω εξέταση», είπε ο αξιωματούχος της ΜΚΟ.

«Οι κλινικές στους καταυλισμούς υπολειτουργούν συνεχώς και ένας μόνο επαγγελματίας έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες άτομα. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε ακριβείς αναλύσεις υπό τέτοιες συνθήκες και χρονισμό; Πρέπει να δείξουμε το δάχτυλο σε ολόκληρο το σύστημα και όχι στους γιατρούς». Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στους καταυλισμούς αλλά και η ανάγκη για περισσότερη προετοιμασία.

«Οι ξένες ΜΚΟ, για να λάβουν εργασίες επί τόπου, πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με τοπικά νοσοκομεία. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν πάντα την πρόσληψη τοπικών γιατρών — είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί η απασχόληση σε χώρες όπου το εργατικό δυναμικό είναι σπάνιο», είπε ένας ακτιβιστής. «Αυτοί οι επαγγελματίες, ωστόσο, δύσκολα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν σωστά τους ασθενείς με σοβαρό τραύμα. Αυτό οδηγεί σε μια τάση επίλυσης προβλημάτων με την άφθονη χρήση ψυχοφαρμάκων».

Οι μετανάστες που λαμβάνουν ή εξοικειώνονται με ψυχοφάρμακα κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής προσπαθούν επίσης να τα αποκτήσουν στην Τεργέστη, έναν από τους τελευταίους σταθμούς στη διαδρομή τους.

Πηγή

Ευθύμης Λέκκας: Αστεία όσα προτείνονται για Κάρλα – Πυρά κατά Κουρέτα ότι αποφασίζει σε «κλειστό κύκλο»

Εξι μήνες μετά τις καταστροφές των πλημμυρών και ενώ όλοι περιμένουν να οριστικοποιηθεί το σχέδιο, με βάση το οποίο θα γίνει η αποκατάσταση ώστε η Θεσσαλία να «θωρακιστεί» από πλημμυρικά φαινόμενα, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, χτυπά «καμπανάκι» για ανείπωτη καθυστέρηση στη λήψη οριστικής απόφασης που θα δρομολογήσει και τα αντίστοιχα έργα.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΑSTRA «Συμβαίνει Τώρα», ο κ. Λέκκας έθεσε στο στόχαστρο της κριτικής του την περιφερειακή αρχή Κουρέτα εξαπολύοντας πυρά ότι αποφασίζει σε «κλειστό κύκλο επιστημόνων το μέλλον της Θεσσαλίας» αγνοώντας τον ίδιο και τις προτάσεις που έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Λέκκας εστίασε στην επόμενη μέρα της Κάρλας και χαρακτήρισε αστεία και ανεδαφικά όσα προτείνονται για την απάντληση υδάτων αλλά και τη διάνοιξη νέας σήραγγας προς το Αιγαίο,

Ως καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, αιτιολογώντας τις ενστάσεις του είπε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί πολύπλοκες μελέτες, επίπονες ερευνητικές εργασίες, μεγάλο χρόνο κατασκευής και κυρίως υψηλότατο κόστος, ενώ υποστήριξε πως με τις προμελέτες και τις οριστικές μελέτες και ΜΠΕ που θα χρειαστούν αν προκριθεί αυτή λύση, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να γίνει το έργο.

«Είναι ατόπημα να προτείνουμε κάτι για την Κάρλα, αν προηγουμένως δεν έχουμε μελετήσει πως λειτουργεί το σύστημα της λίμνης. Είναι λυπηρό που έξι μήνες μετά δεν έχουμε κατασταλάξει σε ένα σχέδιο συγκεκριμένο, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. «Δε μπορεί να αποφασίζει μία κλειστή ομάδα για την Κάρλα ή για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Να αξιοποιηθούν εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα πείρα στο θέμα και μπορούν να τεκμηριώσουν επιστημονικά ό,τι προτείνουν.

Αυτό που παρατηρούμε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μόνο στιγμιότυπο ενός σεναρίου μίας επεισοδιακής ταινίας μακράς διάρκειας. Αν δεν συλλάβουμε την πολύπλοκη ευπάθεια δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη, ούτε ικανοποιητική και βιώσιμη περιβαλλοντική λύση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η Κάρλα», συνέχισε.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως η άντληση των υδάτων με πλωτά μέσα επίσης δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς εκτός όλων των άλλων μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική επιβάρυνση και αντιπρότεινε μία ειδική γεωπεριβαλλοντική – φυσικογεωγραφική έρευνα, η οποία θα υποδείξει με τον πιο ασφαλή τρόπο τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος είπε πως αυτή η έρευνα υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο περίπου.

Επίσης εξέφρασε την πικρία του διότι ποτέ δεν κλήθηκε από τη νέα περιφερειακή αρχή να καταθέσει τις προτάσεις του, παρότι ο ίδιος έκανε επανειλημμένες προσπάθειες για να έχει επαφή.

«Μπορεί οι απόψεις μου να μην είναι αρεστές σε κάποιους αλλά εγώ έχω υποχρέωση να μιλήσω δημόσια. Δεν είναι τεκμηριωμένες οι προτάσεις της Επιτροπής Κουρέτα» συνέχισε και επαναδιατύπωσε την άποψη πως από πλευράς της περιφέρειας γίνονται άστοχες κινήσεις.

«Τιμώ τους συναδέλφους μου που συμμετέχουν στην Επιτροπή που συγκρότησε ο κ. Κουρέτας, όμως δεν έχουν το γνωστικό πεδίο για να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Προσωπικά θα μπορούσε να συμβάλω γιατί έχω εντρυφήσει στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, δηλαδή στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία. Δυστυχώς όμως, ενώ εγώ θέλω να εκφράσω την άποψή μου στα συλλογικά όργανα όπως είναι η συγκεκριμένη επιτροπή, δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς της περιφέρειας. Ίσως να μην είμαι στον κύκλο των ανθρώπων που μπορεί να συζητήσει η σημερινή περιφερειακή αρχή. Πάντως θα επιμείνω να τεκμηριώνω προτάσεις μου», κατέληξε ο καθηγητής.

Τέλος, επέκρινε και το Μaster Plan των Ολλανδών, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει σαφή προσανατολισμό για την Κάρλα, «δυστυχώς όμως δεν έχει», όπως σχολίασε.

taxydromos.gr ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης στο Σύνταγμα

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα από τις 4.30 το απόγευμα είναι σε εξέλιξη συγκέντρωση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και συνδικάτων στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος με συνέπεια να είναι κλειστή για τους οδηγούς η Σταδίου στο ύψος της οδού Αμερικής και η Βασ. Γεωργίου Ά.

Μποτιλιάρισμα

Λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχουν προκληθεί έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στους γύρω δρόμους όπως φαίνεται και στον χάρτη.

Ιδιαίτερα έχουν επηρεαστεί η Πειραιώς από την Ιερά Οδό, η Σταδίου μέχρι την οδό Αμερικής, η Βασ. Σοφίας, η Πανεπιστημίου, η Αμαλίας, η Καλλιρόης και η Βασ. Κωνσταντίνου όπου σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Πηγή

Ο Αλέξης Γεωργούλης θα είναι ξανά υποψήφιος στις Ευρωεκλογές – Με αυτό το κόμμα συμπορεύεται

Την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Γεωργούλης ο οποίος κατεβαίνει με το κόμμα «Πράσινο Κίνημα».

Ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε την απόφασή του να είναι και πάλι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές στην εκπομπή «Το Πρωινό» και στην δημοσιογράφο Έλλη Αυξεντίου. Ο Αλέξης Γερωγούλης ήταν εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκε στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις 17 Απριλίου 2023, είναι ανεξάρτητος, έπειτα από τις αποφάσεις να τεθεί εκτός κόμματος και ευρωομάδας, λόγω αίτησης άρσης της ασυλίας του από την εισαγγελία του Βελγίου για βιασμό και σωματική βία

Η επίσημη ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη:

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το «Πράσινο Κίνημα» για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι στιγμή να αναγνωρίσουμε τη σύνδεση μεταξύ πολιτισμού, περιβάλλοντος και καινοτομίας και να δράσουμε αναλόγως.

Και τώρα με τη συμπόρευσή μου με το πράσινο κίνημα πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη και την εμπιστοσύνη, που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε».

newsit.gr

Αφροδίτη Γεροκωνσταντή: «Έκανα σ@ξ πάνω σε τζετ σκι στη θάλασσα»

H πρώην παίκτρια του Big Brother και του J2US, Αφροδίτη Γεροκωνσταντή έκανε λόγο για όλα ενώ αναφέρθηκε και στις αρνητικές κριτικές και σχόλια που έχει δεχθεί για τις γυμνές φωτογραφίες της.

«Στο Big Brother πήγα ξεκάθαρα για τα λεφτά. Νόμιζα ότι θα κερδίσω. Ο άνθρωπος όταν βρίσκεται σε απόγνωση τελείως κάνει πράγματα που μπορεί μετά να πει ότι δεν χρειάζονταν. Δεν θέλω να μετανιώνω τις κινήσεις μου, μαθαίνω από αυτές, κάτι έχω πάρει, κάτι θα δώσω, με βοηθούν και εξελίσσομαι αλλά το κίνητρο ήταν καθαρά τα λεφτά. Είχα και έχω οικονομικό πρόβλημα και αυτό θα λυθεί όπως λύνεται όλα αυτά τα χρόνια. Ήμουν πολύ ξεκάθαρη με αυτό» είπε αρχικά η Αφροδίτη Γεροκωνσταντή και συνέχισε:

«Έχω εργαστεί σαν plus size model, έτσι ξεκίνησα. Ξεκίνησα ποζάροντας για ζωγράφους, πολύ ωραίο και δυστυχώς έχω φάει πολλή κατακραυγή αυτό γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι αυτό είναι τέχνη. Ακούει γυμνό και είναι… Έχω εργαστεί και σαν ηθοποιός, αυτό σπούδασα άλλωστε στην σχολή της Έλντας Πανοπούλου και με αυτό ασχολούμαι όλα αυτά τα χρόνια. Επαγγελματικά δηλαδή στο θέατρο είμαι 13 χρόνια και επίσης έχω ασχοληθεί και εγώ με το Youtube απλά δεν είμαι πολύ συνεπής γιατί είναι πολύ δύσκολο» τόνισε.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως έχει κάνει σεξ σε πολλά περίεργα μέρη, όπως για παράδειγμα στη θάλασσα, πάνω σε τζετ σκι!

athensmagazine.gr

Αφρικανική σκόνη: Υψηλές συγκεντρώσεις στη Νότια Ελλάδα – Νέο κύμα τις πρώτες μέρες του Απριλίου

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα τις μεσημβρινές ώρες .

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου.

Γιατί συμβαίνει τώρα

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο.

«Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος ενώ τονίζει ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν μετρήσεις στην Κρήτη που οι συγκεντρώσεις αυτές εντοπίζονται και χαμηλά.

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας , δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Κλειστά λόγω εργασιών τα ΚΕΠ Βαμβακούς και Ναρθακίου

Λόγω ανακαίνισης των ΚΕΠ Βαμβακούς, Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα και ΚΕΠ Ναρθακίου, Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι ολοκλήρωσης των εργασιών.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΠ Φαρσάλων.

Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 – 19:30 & Σάββατο, ώρες 8:00 – 13:30μ.μ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

• 2491350601
• 2491350602
• 2491350603
• 2491350604
• 2491028040
Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την επαναλειτουργία τωνπαραπάνω Κ.Ε.Π.

Αδίστακτος: Προσπάθησε να… περάσει ναρκωτικά στη φυλακή κρυμμένα στον πάτο των παπουτσιών του (ΦΩΤΟ)

Συνελήφθησαν, χθες (27-03-2024) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, δύο αλλοδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου, διενεργήθηκε έλεγχος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε ζευγάρι υποδημάτων, στα οποία είχε αποκρύψει ναρκωτικές ουσίες ο ένας αλλοδαπός, με σκοπό να τα παραλάβει ο δεύτερος αλλοδαπός, που κρατείται σε Κατάστημα Κράτησης, στον πάτο των οποίων βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

– δύο νάιλον συσκευασίες με ποσότητες κοκαΐνης, σε μορφή σκόνης, συνολικού βάρους 13,5 γραμμαρίων,

– δύο νάιλον συσκευασίες με ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης, σε μορφή σοκολάτας, συνολικού βάρους 64,1 γραμμαρίων

– δύο νάιλον συσκευασίες με ποσότητες άγνωστης ουσίας μπεζ χρώματος, σε μορφή βράχου, συνολικού βάρους 12,5 γραμμαρίων.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων.

Νέο εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό 59χρονου

Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στα Τρίκαλα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr 59χρονος οικοδόμος για αδιευκρίνιστους λόγους έχασε την ισορροπία του και έπεσε στα θεμέλια νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην περιοχή του Σταδίου. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Πυροσβεστικής για να τον απεγκλωβίσουν και με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων σοβαρά τραυματισμένος.

trikalavoice.gr

Οδική σύνδεση Βερδικούσιας και Αγρελιάς – Την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης ζητά η περιοχή

Η οδική σύνδεση Λάρισας – Τρικάλων μέσω των τοπικών κοινοτήτων Βερδικούσιας – Αγρελιάς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους των δήμων της περιοχής.

Ο δρόμος, συνολικού μήκους 7,6 χλμ, έχει ολοκληρωμένες μελέτες και προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προταθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την ένταξη του. ​

Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες Λάρισας Μ. Γαλλιού και Τρικάλων Χρ. Ντιντή, καθώς και τον θεματικό αγροτικής οικονομίας Δ. Τσέτσιλα, συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπ. Αγνάντης και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Βερδικούσας Κ. Τσέτσιλας, Βλαχογιαννίου Αν. Παπακυπριανός, Διάσελου Ευαγ. Παπάς και Αγρελιάς Λ. Μπέτσας.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή, ουσιαστικές λύσεις στη διαδημοτική διασύνδεση, αλλά και μεγάλη διευκόλυνση στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων. ​

Μετά την εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων για την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή επίσης των βουλευτών των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να διατυπωθεί συνολικά το αίτημα για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

O Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του συνεταιρισμού ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων

Ρυθμίσεις και προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ΕΝΙΠΕΑΣ, και την ενίσχυση των αγροτών της περιοχής, εξετάσθηκαν κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο ΓΓ του Υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος με αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 101 μέλη και 30 συνεργαζόμενους παραγωγούς που στελεχώνουν κατά βάση τις τέσσερις ομάδες παραγωγών: Αγελαδινού γάλακτος, Βάμβακος, Σιτηρών και Οσπρίων.

Λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού ζήτησαν διετή παράταση για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου που είχε αναλάβει με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς τομέα και ίδρυση αποθηκευτικής μονάδας».

Ζήτησαν επίσης διευκολύνσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των μελών τους ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά αγροεφοδίων και προϊόντων για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ΕΝΙΠΕΑΣ αποτελεί πρότυπο αγροτικού συνεταιρισμού και επαίνεσε το προεδρείο του για τον τρόπο λειτουργίας του καθώς αποτελεί μοντέλο προς μίμηση για τις καινοτόμες δράσεις του.

Ανέλυσε στους εκπροσώπους τω αγροτών τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, και τους διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα τους θα εξετασθούν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το κοινοτικό πλαίσιο, ενώ άλλα θα διαβιβασθούν από τον ίδιο στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την εξεύρεση της προσφορότερης για τους αγρότες λύσης.

Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους μέχρι την πλήρη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Συνεταιρισμού μετείχαν ο πρόεδρος, Θάνος Καραίσκος, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Γούσιος, ο Ταμίας, Κώστας Ζάνγκας, και ο Νομικός Σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος.

Aπό 11 έως 17 Μαΐου το παζάρι Τυρνάβου

Σύμφωνα με την αρ. 45/2024 απόφαση του Δ.Σ. Τυρνάβου αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ετήσιας εμποροπανήγυρης Τυρνάβου κατά τις ημερομηνίες 11 έως 17 Μαΐου 2024.

Η εμποροπανήγυρη θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν.4849/2021 και του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης Τυρνάβου ο οποίος εγκρίθηκε  με την αρ.  32/2024 απόφαση του ΔΣ Τυρνάβου.

Οι θέσεις διάθεσης είναι οι κατωτέρω περιγραφόμενες σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης, οι οποίες ανάλογα με τα πωλούμενα είδη ή την παρεχόμενη υπηρεσία κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Παραπήγματα διαστάσεων 3,5μ Χ 2,5μ, αριθμός παραπηγμάτων 145 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο εκ των οποίων οι θέσεις  125, 126, 143, 144 θα διατεθούν για την πώληση παραδοσιακού χαλβά «Φαρσάλων» με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και οι υπόλοιπες για την πώληση των λοιπών επιτρεπόμενων ειδών.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες θέσεις δύναται να ενοποιούνται και να παραχωρούνται ως μία, ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης που διαμορφώνονται κάθε φορά.

2. Παραπήγματα διαστάσεων 3,5μ Χ 3μ, αριθμός παραπηγμάτων 32 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο, εκ των οποίων οι θέσεις  91, 92, 107, 108, θα διατεθούν για την πώληση παραδοσιακού χαλβά «Φαρσάλων»  με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και οι υπόλοιπες για την πώληση των λοιπών επιτρεπόμενων ειδών.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες θέσεις δύναται να ενοποιούνται και να παραχωρούνται ως μία, ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης που διαμορφώνονται κάθε φορά.

3. Παραπήγματα διαστάσεων 3,6μ Χ 3μ, αριθμός παραπηγμάτων 16 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο, για την πώληση όλων επιτρεπόμενων ειδών.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες θέσεις δύναται να ενοποιούνται και να παραχωρούνται ως μία, ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης που διαμορφώνονται κάθε φορά.

4. Παραπήγματα διαστάσεων 6μ Χ 2,5μ, αριθμός παραπηγμάτων 2  σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο, θέσεις 1 & 22 οι οποίες θα διατεθούν για την πώληση παραδοσιακού χαλβά «Φαρσάλων»

5. Παραπήγματα  διαστάσεων 12μ Χ 10μ,  αριθμός παραπηγμάτων 4 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο (Α1, Α2, Α3, Α4) για ΚΥΕ (μπυραρίες – ψησταριές) με δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων

6. Υπαίθριες θέσεις για την πώληση παγωτών και την τοποθέτηση φορητών εγκαταστάσεων έψησης, αριθμός θέσεων 3 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο (Γ1, Γ2, Γ3)

7. Υπαίθριος χώρος εγκατάστασης χωρίς παράπηγμα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο (περιοχή Δ).

8. Υπαίθριος χώρος εγκατάστασης χωρίς παράπηγμα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο (Β1, Β2, Β3).

9. Υπαίθριος χώρος εγκατάστασης καντίνας αριθμός θέσεων 2 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο (Ε1, Ε2).

10. Χώρος εγκατάστασης  ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ – ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο (Ζ) επιφάνειας περίπου 1360m2

Τα αναλογούντα τέλη χρήσης ανά θέση δραστηριοποίησης είναι τα παρακάτω:

α/α Θέσεις Τέλος Χρήσης
1 Νο 2 έως Νο 19 200,00 €
2 α) Νο 20 έως Νο 90, 

β) Νο 93 έως Νο 106,

γ)Νο 173 έως Νο 195,

300,00 €
3 α) Νο 109 έως Νο 124,                                                                                  α) Νο 127 έως Νο 142, 230, 00 €
4 Από : Νο 145 έως Νο 172 175,00 €
5 Νο 91, 92, 107,108 (χαλβαδοπωλείο) 500,00 €
6 Νο 125, 126, 143,144 (χαλβαδοπωλείο) 250,00 €
7 Νο 1, 22 (χαλβαδοπωλείο) 600,00 €
8 Κατάστημα ΚΥΕ Νο Α1 2.700,00 €
9 Κατάστημα ΚΥΕ Νο Α2 2.000,00 €
10 Κατάστημα ΚΥΕ Νο Α3 2.000,00 €
11 Κατάστημα ΚΥΕ Νο Α4 2.000,00 €
12 Υπαίθριες θέσεις χωρίς παράπηγμα  (Β1, Β2, Β3) τιμή μέτρου πρόσοψής 40,00 €
13 Υπαίθριες θέσεις (Γ1, Γ2, Γ3) 150, 00
14 Υπαίθρια θέση χωρίς παράπηγμα  (περιοχή Δ) 500,00 €
15 Θέσεις Καντίνας Νο Ε1, Ε2 200,00 €

Το καταβαλλόμενο τέλος του χώρου εγκατάστασης ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα πλειοδοτικού διαγωνισμού σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 του κανονισμού.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει έως την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά περίπτωση πωλητή είναι τα εξής:

α) βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας στις βραχυχρόνιες αγορές,

β) άδειας παραγωγού πωλητή και επαγγελματία πωλητή που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές,

γ) άδειας δραστηριοποίησης στο στάσιμο ή στο πλανόδιο εμπόριο,

δ) άδειας χειροτέχνη καλλιτέχνη.

Εκτός από τα παραπάνω όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν

α) Βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από την εφαρμογή ΤΑΧΙS

β) Βεβαίωση ενεργής ταμειακής μηχανής από την εφαρμογή TAXIS

γ) Δημοτική ενημερότητα (Βεβαίωσης μη οφειλής στο Δήμο Τυρνάβου)

Πλέον των παραπάνω για την πώληση ειδών υγειονομικού ενδιαφέροντος (τρόφιμα – ποτά κλπ) απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας.

Η αίτηση συμμετοχής συνοδευόμενη με τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά υποβάλλεται είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας ή με αποστολή email στην  διεύθυνση [email protected].

Μετά την υποβολή των αιτήσεων και το πέρας της διαδικασίας εκδίδεται κατάλογος συμμετεχόντων ο οποίος θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Τυρνάβου.

Προκειμένου την έγκριση δικαιώματος συμμετοχής οι επιλεγέντες θα πρέπει να φροντίσουν για την καταβολή των αναλογούντων τελών και την αποστολή της σχετικής απόδειξης μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου ως εξής:

Η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει με τους κάτωθι τρόπους:

  1. Με την καταβολή του ποσού στο ταμείο του Δήμου Τυρνάβου
  2. Με κατάθεση του ποσού στον λογαριασμό του Δήμου Τυρνάβου στην Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός IBANGR38 0171 2520 0062 5203 0020 619. Προς αποφυγή λαθών κατά την κατάθεση στην αιτιολογία θα αναγράφεται «εμποροπανήγυρη 2024», το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ.

Μετά την τοποθέτηση των πωλητών στις θέσεις η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. στο χώρο της  εμποροπανήγυρης, οι συμμετέχοντες που θα καταλάβουν τις θέσεις των περιπτώσεων 2, 3, 5, 6, του πίνακα τελών, οφείλουν να προβούν στην άμεση εξόφληση των εναπομεινάντων τελών το αργότερο έως 10/5/2024.

Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν θα λάβει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο Τέλος, ο χώρος θα διατίθεται ελεύθερα σε όποιον ενδιαφερόμενο λάβει μέρος στη διαδικασία της 9ης Μαΐου και καταβάλει στο ακέραιο το συνολικό ποσό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατά τις εργάσιμές ημέρες και ώρες με το Τμήμα Τοπικής – Οικονομικής ανάπτυξης στα τηλέφωνα 2492350159, 2492350158.

Λάρισα: Με θερινό ωράριο θα λειτουργεί από τη Δευτέρα η αγορά

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας ανακοινώνεται, ότι το προτεινόμενο θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων – μελών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για το 2024 μετά την αλλαγή της ώρας, θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 1η Απριλίου και διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00
ΤΡΙΤΗ 08:00 – 14:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 08:00 – 14:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 08:00 – 14:30

Μύρισε καλοκαιράκι σήμερα στη Λάρισα – Στους 26°C έφτασε η θερμοκρασία

Καλοκαιράκι θυμίζει ο καιρός σήμερα στη Λάρισα, με το θερμόμετρο να φτάνει το μεσημέρι μέχρι τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σε ολόκληρη την Θεσσαλία σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου, με την μεγαλύτερη τιμή των 26 βαθμών να έχει σημειωθεί επίσης στον Βόλο και την Καρδίτσα, ενώ λίγο χαμηλότερα στους 25 βαθμούς έφτασε στα Τρίκαλα.

Ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας μέχρι και τους 30 βαθμούς την Δευτέρα και την Τρίτη 1 και 2 Απριλίου.

Ωστόσο, οι νοτιάδες που ανεβάζουν την θερμοκρασία φέρνουν και μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr. από το βράδυ του Σαββάτου σχεδόν ολόκληρη η Θεσσαλία θα σκεπαστεί και πάλι από σκόνη.

kosmoslarissa.gr

Λάρισα: Κυριακάτικες διακοπές ρεύματος – Πού και πότε

Διακοπές ρεύματος έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή 31 Μαρτίου σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας από τον ΔΕΔΔΗΕ.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής
31/3/2024 8:00:00 πμ 31/3/2024 1:30:00 μμ ΛΑΡΙΣΑΣ Πόλη Λάρισας: α) οδός Βουλγαροκτόνου, από την οδό Παναγούλη έως την οδό Ιάσωνος. Κατασκευές
31/3/2024 8:00:00 πμ 31/3/2024 2:00:00 μμ ΛΑΡΙΣΑΣ Περιοχή Κιόσκι Λάρισας, βιομηχανία φυραμάτων Δανιήλ, υπεραγορά LIDL έναντι εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, αρδευτικά περιοχής Κιόσκι Λάρισας (τμηματικά) Κατασκευές
31/3/2024 10:30:00 πμ 31/3/2024 11:00:00 πμ ΛΑΡΙΣΑΣ Πόλη Λάρισας: α) Περιοχή Ιπποκράτη και Οαεδ Κατασκευές

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο Mikel Train Park ένας κόσμος γεμάτος πολιτισμό, πράσινο και διασκέδαση!

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο Mikel Train Park σε περιμένει ένας κόσμος γεμάτος πολιτισμό, πράσινο και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Από εκδηλώσεις και περιπέτειες στον παιχνιδότοπο μέχρι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προάγουν τη μάθηση και τη δημιουργικότητα, κάνουν την κάθε στιγμή μοναδική. Μόλις λίγα βήματα μακριά από το κέντρο της πόλης, ένας χώρος που αγκαλιάζει τη φύση, επεκτείνεται σε τέσσερα στρέμματα προσφέροντας στους επισκέπτες την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και χαλάρωσης.

Mikel Train Park (Πάρκο ΟΣΕ)

Πούλαγε κροτίδες και βεγγαλικά μέσω social media – Πώς συνελήφθη

Από αστυνομικούς της Ομάδας Παραεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες (27-3-2024) το πρωί στην περιοχή του Ηρακλείου, 27χρονος ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών.

Ανωτέρω αστυνομικοί μετά από διερεύνηση πληροφοριών αναφορικά με άτομο που πουλάει βεγγαλικά στην περιοχή του Ηρακλείου, εξακρίβωσαν ότι ο 27χρονος διατηρώντας προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εμπορεύονταν βεγγαλικά και κροτίδες.

Η παγίδα

Έπειτα από συνάντηση που δρομολόγησαν μαζί του στο σταθμό ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο με πρόσχημα την αγορά -240- κροτίδων έναντι χρηματικού ποσού, κατελήφθη ο 27χρνος να μεταφέρει τις ανωτέρω κροτίδες με σκοπό την πώληση και πιστοποιήθηκε η δράση του.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του στο Μενίδι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -10.718- κροτίδες και -4- πυροτεχνήματα.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ηρακλείου, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή

ΠΑΕ ΑΕΚ για αγώνα με ΑΕΛ: «Σας περιμένουμε»

Νέα ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ για το παιχνίδι ΑΕΚ Β’-ΑΕΛ για την 2η αγωνιστική των Play Off του 1ου ομίλου της Superleague 2, η οποία αναφέρει ότι θα έχουν δικαίωμα δωρεάν εισόδου οι κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας της πρώτης ομάδας!

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

Το προσεχές Σάββατο 30/3 στις 14.00, η ΑΕΚ Β υποδέχεται την ομάδα της ΑΕΛ στο Σεραφείδειο. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημερώνει πως για το συγκεκριμένο ματς θα έχουν δικαίωμα δωρεάν εισόδου οι κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας της πρώτης ομάδας.

Η είσοδος θα επιτρέπεται δωρεάν με την επίδειξη και τον έλεγχο του εισιτήριου διαρκείας της τρέχουσας σεζόν.

Φίλοι της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ Β ξεκινάει την προσπάθεια της στα play offs του πρωταθλήματος της Super League 2 και χρειάζεται την υποστήριξη σας. Σας περιμένουμε στο Σεραφείδειο, στο δεύτερο Σπίτι Μας.

Πηγή

Λάρισα: «Καμπανάκι» Γουργουλιάνη για την αφρικανική σκόνη το επόμενο 2ήμερο

O ðñïÝäñïò ôçò ÅëëçíéêÞò ÐíåõìïíïëïãéêÞò Åôáéñåßáò Êùíóôáíôßíïò ÃïõñãïõëéÜíçò ìéëÜåé óôçí ðáñïõóßáóç ðïõ Ýêáíáí ç ÅëëçíéêÞ ÐíåõìïíïëïãéêÞ Åôáéñåßá êáé ï ÓÅÃÁÓ ãéá ôï öåôéíü 31ï Êëáóéêü Ìáñáèþíéï Áèçíþí, ðñïêåéìÝíïõ íá ðñïâÜëëïõí ôï ìÞíõìá «ÔÑÅ×ÏÕÌÅ ÌÁÆÉ! ÆÏÕÌÅ ÔÇ ÆÙÇ!» óôçí áßèïõóá åðé÷çñÞóåùí ôïõ ÅÊÅÐÕ, ÐÝìðôç 17 Ïêôùâñßïõ 2013. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι περισσότερο ευάλωτα στην αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, κυρίως όταν η σκόνη καταγράφεται σε υψηλές τιμές στην ατμόσφαιρα και διαρκεί πολλές ημέρες.

Στον αντίποδα, όσοι είναι υγιείς, δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αφρικανική σκόνη, με τα βαρύτερα συμπτώματα, που ενδεχομένως να παρουσιάσουν, να είναι κάποιος βήχας ή ελαφρό τσούξιμο στα μάτια. Με έναν απλό βήχα θα βγουν από τον οργανισμό και τα όποια μικροσωματίδια σκόνης εισήλθαν σε αυτόν με την αναπνοή.

Για την τρέχουσα επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γουργουλιάνης, δεν εκφράζει κάποια ανησυχία, αφού, με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, δε θα διαρκέσει περισσότερες από δύο ημέρες και σε πολλές περιοχές της χώρας θα φυσάει και ένα αεράκι.

Το επόμενο 2ήμερο θα έχουμε υπερβάσεις των φυσιολογικών ορίων
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πρώτο απ’ όλα, είναι ότι υπάρχουν πολλές τοξικές ουσίες, τις οποίες δε βλέπουμε αλλά είναι περισσότερο επικίνδυνες από αυτές που μπορούμε να δούμε. Η αφρικανική σκόνη αποτελεί ένα πρόβλημα για την υγεία μας, το οποίο, όμως, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλα τοξικά μικροσωματίδια, που δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Οι σημαντικότερες παράμετροι αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, είναι οι τιμές της που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα και το πόσες μέρες θα διαρκέσει. Αν η διάρκειά της είναι μεγάλη, η επιβάρυνση στον άνθρωπο αυξάνεται γεωμετρικά. Αν, για παράδειγμα, θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα για τρεις ημέρες σε υψηλές τιμές, δε θα είναι η επιβάρυνση τριπλάσια. Μπορεί να είναι και δεκαπλάσια, αν οι τιμές της είναι πολύ υψηλές. Το επόμενο διήμερο θα έχουμε υπερβάσεις των φυσιολογικών ορίων της αφρικανικής σκόνης αλλά, ευτυχώς, όχι σε υψηλές τιμές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται μετρήσεις των επιπέδων της αφρικανικής σκόνης και μάλιστα ενδελεχείς, ώστε να γνωρίζουμε ακόμα και κάθε ώρα τα επίπεδά της και στη συνέχεια να ενημερώνονται γι’ αυτά οι πολίτες. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο για τις ευπαθείς ομάδες, αφού, γνωρίζοντας ποιες ώρες της ημέρας είναι υψηλές οι τιμές της αφρικανικής σκόνης, θα αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους. Ένα τέτοιο δίκτυο μετρήσεων υπάρχει, κατά τον κ. Γουργουλιάνη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι υψηλές τιμές αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, στους καπνιστές και κυρίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και κατά συνέπεια ο ασθενής να παρουσιάσει δύσπνοια. Στους πάσχοντες από άσθμα μπορεί να κλείσει τους βρόγχους των πνευμόνων και να προκληθεί κρίση άσθματος, άρα επίσης έντονη δύσπνοια.

«Σε μέρες που υπάρχει αφρικανική σκόνη σε υψηλές τιμές στην ατμόσφαιρα, είναι καλό οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών να μη βγουν από το σπίτι τους. Αν είναι υποχρεωτικό να βγει κάποιος, θα πρέπει να φοράει μάσκα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι ηλικιωμένοι. Δε χρειάζεται να πάνε ημέρα με αφρικανική σκόνη στην τράπεζα, για να πάρουν τη σύνταξή τους. Για το καλό της υγείας τους ας πάνε την επόμενη ή μια άλλη ημέρα να πάρουν τα χρήματά τους. Η αφρικανική σκόνη από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο, παρά μόνο μία βαριά κρίση δύσπνοιας, σε όσους έχουν προβλήματα υγείας», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

ethnos.gr