9.9 C
Larissa
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΜπλόκα στις Ε.Ο. | Στις 17:00 στον Πλατύκαμπο –...

Μπλόκα στις Ε.Ο. | Στις 17:00 στον Πλατύκαμπο – «Ναι» σε διάλογο με πλαίσιο λέει η κυβέρνηση

Σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών προχωρούν από σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Πιο συγκεκριμένα, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούςτης χώρας, αποφάσισαν μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, τελωνεία αλλά και “απόβαση” στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Την δυναμική μάλιστα της χθεσινής συγκέντρωσης στη Νίκαια, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η οποία και την συγκάλεσε, την χαιρέτισε ως εξής:

Στο μεταξύ, οι κινητοποιημένοι αγρότες ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ θα αποφασίζουν στα μπλόκα για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία, όχι όμως για τους οδηγούς, αλλά για τα εμπορεύματα, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αθρόες εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ.

Σήμερα, σύμφωνα με το ertnews.gr, αναμένεται περίπου στη 1 το μεσημέρι να έχουμε συμβολικό αποκλεισμό στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα, ενώ στηv περιοχή υπάρχουν μπλόκα στα Μάλγαρα, στην Επανομή, στα Μουδανιά, στο Δερβένι και στα Κουφάλια. Επίσης, υπάρχουν μπλόκα και σε άλλες πόλεις του βορρά, όπως στα Γιαννιτσά, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Μουδανιά στην Χαλκιδική κ.ά.

Στις 17:00 στον Πλατύκαμπο

Στο μεταξύ, για τις 17:00 έχει αποφασιστεί η σημερινή δράση του Μπλόκου Πλατυκάμπου στην Εθνική Οδό, με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων να καλεί σε συγκέντρωση την ίδια εκείνη ώρα με την ακόλουθη ανάρτηση:

Επίσης, στο μπλόκο Στεφανοβικείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα δράση επίσης στις 17:00 και συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας και «καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να το ενισχύσουν», αναφέρει σχετικό κάλεσμα.

Εξάλλου, πανλακωνική σύσκεψη στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεώνοργανώνουν οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Λακωνίας, σήμερα Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024στις 6 το απόγευμα. Θα γίνει ενημέρωση για τη συζήτηση και τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Νίκαιας, ενώ θα συζητηθούν οι νέες κινητοποιήσεις και οι μορφές αυτών.

Κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει για σήμερα το μεσημέρι και οι αγρότες της Θεσπρωτίας. Πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, στις 11:00 το πρωί θα γίνει η προσυγκέντρωση των αγροτών και θα ακολουθήσει πορεία εντός της πόλης με κατάληξη στο λιμάνι, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση συντονισμός και ενημέρωση, σύμφωνα με το σχετικό κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Κ. Μητσοτάκης: Έχει δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ για αγροτικές αποζημιώσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, χθες.

«Η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών» ανέφερε.

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες

Την ίδια ώρα σφοδρή είναι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

Ανοιχτός στο διάλογο εμφανίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι «σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελεί προτεραιότητά μας». Επίσης, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί με τους αγρότες. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όμως να υπονομεύουν το αύριο της χώρας και συνολικά τις μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από την κοινή προσπάθεια, με συναινέσεις και διάλογο, όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις» και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση συνεννόηση, στα οποία η Κυβέρνηση επιμένει».

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα