20.9 C
Larissa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΧαρτογραφήθηκε το άγνωστο ρήγμα του Μεσοχωρίου

Χαρτογραφήθηκε το άγνωστο ρήγμα του Μεσοχωρίου

Με σημαντικά συμπεράσματα και πολλά στοιχεία προς μελέτη αναχώρησε το κλιμάκιο των γεωλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών που βρέθηκε από την πρώτη μέρα του σεισμού στο Δαμάσι, προκειμένου να μελετήσει το φαινόμενο, τη συμπεριφορά του και τις επιπτώσεις του στην περιοχή. Ο καθηγητής Γεωλογίας Ιωάννης Κουκουβέλας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο Λαρισαίος γεωλόγος-πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Μπέλεσης, μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεών τους στην παλαιοσεισμολογική τομή που έκαναν στο ρήγμα του Μεσοχωρίου το οποίο και ευθύνεται για τον σεισμό, έβγαλαν κάποια πρώτα συμπεράσματα, αλλά όταν αναλυθούν και τα δείγματα που πήραν μαζί τους θα έχουν μία ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει πραγματικά.

Σε μια σύντομη επίσκεψή τους στην «Ε», μίλησαν για τη διαδικασία της παλαιοσεισμολογικής ανάλυσης που ξεκίνησε με μια τομή στο ενεργό ρήγμα βάθους 2,5 μέτρων και θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν την πρόσφατη σεισμική ιστορία του ρήγματος, με γεωλογικά δεδομένα.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, Ι. Κουκουβέλας, το εντυπωσιακό που προέκυψε είναι πως ανακάλυψαν ότι σε αυτό το ρήγμα γίνονται και άλλοι σεισμοί και όλο το προηγούμενο διάστημα έδινε σημάδια, αλλά δεν «πήγε το μυαλό» κανενός. Υπήρχαν λοιπόν στοιχεία αλλαγής της επιφάνειας του εδάφους και της κατεύθυνσης της ροής του Τιταρήσιου.
«Ό,τι έγινε εξηγείται πλέον. Τα δείγματα εδάφους που πήραμε θα αναλυθούν για να βρούμε την ηλικία τους και έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάθε πότε γίνονται σεισμοί και ποια είναι η έντασή τους. Χαρτογραφήσαμε το ρήγμα σε όλο το μήκος του περίπου 12 μ. με GPS και drone, ενώ με σαρωτή λέιζερ κάναμε τρισδιάστατη αποτύπωση για περαιτέρω ανάλυση» εξηγεί ο καθηγητής. Εν τω μεταξύ, ο κ. Νικολακόπουλος τονίζει ότι χάρη στις νέες τεχνολογίες και τη βοήθεια των δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εντοπίστηκε πολύ γρήγορα το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό, αφού η φωτογραφία που τους στάλθηκε τους βοήθησε να το εντοπίσουν άμεσα, παρότι αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν το ρήγμα του Τυρνάβου να είναι υπεύθυνο για τον σεισμό.
Οι καθηγητές-ερευνητές πήραν δείγματα συνολικά από 13-14 ηλικίες και ξεκίνησαν μια προσπάθεια να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου η έρευνα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.



Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
«Παράθυρο αισιοδοξίας» βλέπει ο καθηγητής Ι. Κουκουβέλας όσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία τονίζοντας ότι η εικόνα μαρτυρά ότι το φαινόμενο πάει προς εκτόνωση, αν και ο κόσμος, ιδιαίτερα όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να συνεχίσει να παραμένει εκτός. «Δυστυχώς η άσχημη εικόνα των πληγωμένων χωριών θα παραμείνει για καιρό. Θα κουνάει για αρκετούς μήνες στην περιοχή» προσθέτει. Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός μηχανικός, Αλέξανδρος Μπέλεσης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των ρευστοποιήσεων (ροές άμμου και νερού) που ανησύχησαν τον κόσμο, τονίζοντας ότι είναι σύνηθες και φυσιολογικό σε περιοχές με χαλαρές αποθέσεις εδαφών όπως π.χ. στο Αμούρι, στη Μαγούλα και για αυτόν τον λόγο η πρώτη έγνοια της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν να ελεγχθούν οι γέφυρες σε Δαμάσι, Κουτσόχερο και Βλαχογιάννι και το οδικό δίκτυο. «Οι μεγάλες βλάβες και καταστροφές σημειώθηκαν εκεί που ήταν χαλαροί οι εδαφικοί σχηματισμοί. Για παράδειγμα αυτό δεν συνέβη στην Ελασσόνα ή στη Λάρισα παρότι έχει κτίρια τριών γενεών.
Σε γενικές γραμμές τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα συμπεριφέρθηκαν άψογα και σε αυτό συμβάλλει ο αυστηρός αντισεισμικός κανονισμός της Ελλάδας. Βέβαια ένας σεισμός αναδεικνύει πάντα και τις αδυναμίες, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε καλά κτίρια και αυτό σημαίνει επίβλεψη από μηχανικό στη φάση της κατασκευής του. Είναι ωραίο ένα σπίτι με μια όμορφη κουζίνα και πλακάκια, αλλά πρέπει να είναι και γερό» επισημαίνει.

 

Γκανάς: Κατά 40 εκ. «απομακρύνθηκε» η Λάρισα  από τα Τρίκαλα

«Άνοιξε η γη» μεταξύ των Νομών Λάρισας και Τρικάλων από τους τελευταίους ισχυρούς σεισμούς στη Θεσσαλία. Όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, η πλευρά του Κουτσόχερου στα όρια των δύο νομών μετακινήθηκε κατά 20 εκατοστά Ανατολικά προς Λάρισα και του Ζάρκου, επίσης στα όρια των δύο νομών, κατά 20 εκατοστά Δυτικά προς Τρίκαλα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Λέσχη 97,6» επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό, όχι τόσο ισχυρό ωστόσο όσο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. «Είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η περιοχή που έγιναν οι δύο σεισμοί είναι «άγνωστη» σχετικά, καθώς δεν έχουμε πολλά δεδομένα».

eleftheria.gr

 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα