ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΧρ.Κοντογιάννη για Ερώτηση Κ.Βελόπουλου σχετικά με την καταστρατήγηση ωραρίου...

Χρ.Κοντογιάννη για Ερώτηση Κ.Βελόπουλου σχετικά με την καταστρατήγηση ωραρίου και τις μετακινήσεις αγροτικών γιατρών εν μέσω θέρους από την 5η ΥΠΕ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Η πολιτευτής Λάρισας της “Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος”, κυρία Χριστίνα Κοντογιάννη, μας ενημερώνει για την Ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του κόμματος σχετικά με την καταστρατήγηση του ωραρίου και τις μετακινήσεις των αγροτικών ιατρών εν μέσω θέρους από την 5η ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα η Ερώτηση έχει ως ακολούθως:

Θεσσαλονίκη, 11/8/2025

Του:               Βελόπουλου Κυριάκου,Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:           «Καταστρατήγηση ωραρίουκαι μετακινήσεις αγροτικών γιατρών εν μέσω θέρους από την 5η ΥΠΕ»

Κύριε Υπουργέ,

Κυνική ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του ΥπουργείουΥγείας αποτελούν οι συνεχείς και αλόγιστες μετακινήσειςαγροτικών γιατρών από άγονες και ορεινές περιοχές, τηνπερίοδο του καλοκαιριού, για την κάλυψη κενών σετουριστικούς προορισμούς, με αποκορύφωμα τιςαυθαίρετες και εξαντλητικές εφημερίες που αγγίζουν ταόρια της εργασιακής εξόντωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα μεπρόσφατες καταγγελίες, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια(ΥΠΕ) προχώρησε σε μετακινήσεις αγροτικών γιατρώναπό τα Κέντρα Υγείας Μουζακίου, Πύλης, Καλαμπάκας και Λίμνης Πλαστήρα προς τη Σκιάθο, για εφημεριακή κάλυψη διάρκειας επτά ημερών, δηλαδή 168 συνεχόμενων ωρών εργασίας. Αυτή η πρακτική παραβιάζει ευθέως το νομικό πλαίσιο για το ιατρικό ωράριο, το οποίο προβλέπειμέγιστη εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών ή 60 ωρών μόνο με συναίνεση του γιατρού (Ν. 4498/2017, εναρμόνιση μεευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ). Οι μετακινήσεις αυτές όχιμόνο υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία τωνπρωτοβάθμιων δομών στις περιοχές προέλευσης, περιοχές που το καλοκαίρι εξυπηρετούν πληθυσμούς πολλαπλάσιους των μόνιμων κατοίκων, αλλά συνιστούν και κατάφωρη παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας,εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των ιατρών και των ασθενών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσοι αγροτικοί και λοιποί γιατροί έχουν μετακινηθεί με απόφαση της 5ης ΥΠΕ το καλοκαίρι του 2025 προς νησιωτικές περιοχές για κάλυψη εφημεριών;
  2. Πώςδικαιολογείταινομικάηανάθεση 7συνεχόμενωνεφημεριών (168 ωρών),

όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 48 ή, κατ’ εξαίρεση, 60 ώρες εβδομαδιαίως με συναίνεση του ιατρού;

  1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να σταματήσει η καταχρηστική αυτή πρακτική και να ενισχυθεί μόνιμα το ιατρικό προσωπικό σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα