12.9 C
Larissa
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΧρ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Στον πόλεμο της Ουκρανίας συντασσόμαστε...

Χρ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Στον πόλεμο της Ουκρανίας συντασσόμαστε με τον άνθρωπο που καταστρέφεται και όχι με τον εισβολέα – Δεν χωρούν ήξεις αφίξεις (audio)

«Στον πόλεμο συντάσσεσαι με τον άνθρωπο που υφίσταται την καταστροφή, ο εισβολέας είναι πάντα εισβολέας. Η λογική του ήξεις αφίξεις, ή το επιχείρημα ότι “η Δύση δεν διείδε τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ”, είναι σαν να βρίζεις κάποιον, και ο άλλος να βγάλει ένα όπλα και να σκοτώσει. Δεν εξισώνονται αυτά».

Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και πρώην κοινοτικός επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σχολίασε τα στοιχεία δημοσκόπησης που δείχνουν ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν υψηλά ποσοστά Ρωσο-φιλίας και οι Έλληνες δικαιολογούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.



«Υπάρχει αμηχανία ερμηνείας του φαινομένου, πρέπει κάτι να κάνουμε. Πρέπει να ταχθείς εναντίον του πολέμου, να στηρίξεις τον Ουκρανικό λαό και μετά κάνε δώσε όσες εξηγήσεις θέλεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές». Για το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, εξέφρασε φόβους ότι δεν υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» λέγοντας πώς δεν μπορεί να προφητεύσει. «Εάν η ρωσική ελίτ μετά από όλα αυτά και τη φοβερή αντίσταση των Ουκρανών, δεν πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού που θα της δώσει δυνατότητα να σώσει το γόητρό της, φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε πιο δύσβατα μονοπάτια από ότι είμαστε. Ελπίζω στη Μόσχα να υπάρχει κάτι που να οδηγήσει το συντομότερο σε μια τέτοια αντίληψη των πραγμάτων. Τα πράγματα είναι δύσκολα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μοιάζει λίγο με φαινόμενο κλιματικής κρίσης», ενώ για την κριτική που ασκείται στην ΕΕ ξεκαθάρισε ότι «η Ευρώπη με τα καλά και τα κακά της, είναι το σπίτι μας και όποιος πιστεύει ότι μικρά έθνη – όπως η Ελλάδα και η Κύπρος – μπορούν να λειτουργήσουν εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας, έχουν μια εγκληματική αφέλεια». «Η Ευρώπη δεν είναι παράδεισος, έχει εθνικούς ανταγωνισμούς, αλλά με  όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες και από την πανδημία, σε μια τέτοια κρίση, σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρήκε τη δύναμη ως ένας πολιτικός οργανισμός ειρήνης και συνεργασίας και λειτούργησε με μια εκπληκτική συνοχή και ενιαία φωνή. Δείχνει ότι αυτός ο μηχανισμός που έχει γραφειοκρατία, εθνικού ανταγωνισμούς και μικροψυχία, βρίσκει τον τρόπο να αντιδράσει τη στιγμή της κρίσης με μια “οικογενειακή και σφικτή γροθιά” ότι εδώ είμαστε όλοι μαζί, και θα υπερασπιστούμε την ειρήνη και τις αξίες μας», υπογράμμισε.

«Ελπίζω να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Μέσα από την κρίση τα διδάγματα να μείνουν και στην κανονικότητα. Να ξέρουμε ότι η κρίση έχει αλλάξει τον κόσμο και δεν μπορούμε να κινούμαστε με την βραδυπορία και τη γραφειοκρατική λογική», τόνισε. «Δεν λέω ότι ο ευρωατλαντισμός ότι είναι το πρόβλημα τα Ευρώπης. Αλλά θα πρέπει να χτίσουμε την αυτονομία της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της κοινής άμυνας. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να χτιστεί και να είναι από τα θετικά αυτής της κρίσης», επισήμανε.

Για την προσφυγική κρίση, είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ανήθικο, και υπενθύμισε πως όταν ο ίδιος ήταν Επίτροπος στην Κομισιόν κατά την περίοδο του μεγάλου προσφυγικού κύματος στην Ελλάδα από τη Συρία μέσω Τουρκίας, είχε κάνει «καβγάδες» σε Βουδαπέστη και Βαρσοβία για να δεχθούν πρόσφυγες και να βοηθήσουν και πρόσθεσε ότι άκουγε «διάφορα ανόητα πράγματα».

«Ο πρωθυπουργός συντάχθηκε με τη φιλοσοφία Μακρόν. Τα γεγονότα στον Έβρο βοήθησαν προς αυτή τη λογική της αυτονομίας και της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων. Τι θα αλλάξει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο; Όσο πιο έντονα εκδηλώνεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στέλνει το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν λέω ότι οι Ευρωπαίοι θα δούμε Ολλανδούς και Βέλγους να υπερασπίζονται στη Σάμο, δεν είμαστε αφελείς. Αλλά υπάρχει η έννοια της αποτροπής, η οποία παρά τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και άλλων, είναι πιο σημαντικό εργαλείο από τα όπλα. Διότι είναι τόσο αλληλένδετα τα συμφέροντα στο παγκόσμιο χωριό που κανένας δεν αντέχει στη λογική σκληρών κυρώσεων για κάποιον που υπερβεί τον “Ρουβίκωνα” στις διεθνείς σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν ήταν προϊόν της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και των αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη.

Εξέφρασε, δε, τη διαφωνία του με την κριτική που ασκείται περί αναβάθμισης του Ερντογάν, λέγοντας πως είναι κοντόφθαλμη. «Όποιος παρακολούθησε τις δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα, αντιλαμβάνεται ότι αυτή τη στιγμή η Δύση ρεαλιστικά – παρόλο που επισημαίνει την επιτήδεια ουδετερότητα της Τουρκίας στο θέμα του εμπάργκο – είναι υποχρεωμένη να την αξιοποιήσει ως ένα μηχανισμό που ενδεχομένως θα βοηθήσει στη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Εάν λειτουργούμε με λογική απαξίωσης ή να λέμε ότι θέλουμε να διαλυθεί, αυτά είναι χίμαιρες, πρέπει να πατήσουμε γερά στο έδαφος για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον, όχι με ευσεβείς πόθους. Έτσι ασκείται εξωτερική πολιτική με σωστό προσανατολισμό και όχι για εσωτερική κατανάλωση. Όχι να χαϊδεύουμε αυτιά», διεμήνυσε.

«Απαραίτητο το Nowcasting»

Αναφορικά με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κάνουμε ότι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτει η χώρα. «Η χώρα για πολλούς λόγους-κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης – είχε μείνει πολύ πίσω στο να δημιουργήσει ένα δίκτυο ασφαλείας με μετεωρολογικά εργαλεία. Το κύριο είναι τα ραντάρ, ώστε να δίνεται στους μετεωρολόγους μας που είναι εξαιρετικοί, η δυνατότητα να έχουν όλες τις παραμέτρους και όλα τα δεδομένα για να μπορούν να κάνουν σωστή πρόγνωση και πρόβλεψη», τόνισε, σημειώνοντας ότι «ενώ είχε στηθεί ένα πολύ καλό σύστημα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τουλάχιστον για την Αττική, αυτό- για κάποιους λόγους- έμεινε ασυντήρητο και σήμερα δεν έχουμε τα ραντάρ στις περιοχές που πρέπει».

«Με την κλιματική κρίση και τις αλλαγές στα ακραία φυσικά φαινόμενα, χρειάζεται να έχεις ένα σύστημα με ραντάρ και άλλα εργαλεία ώστε να μπορείς να προβλέψεις στο τρίωρο, στο δίωρο. Είναι το λεγόμενο Nowcasting. Στο διάστημα αυτό θα δημιουργηθούν αυτά τα φαινόμενα που μπορεί να κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Μάνδρα, όπου δεν είχε προβλεφθεί διότι ήταν μια πρωτόγνωρη καταιγίδα κάτω από ένα υψόμετρο. Αν υπήρχε και τότε το Nowcasting, θα μπορούσε να γίνει εκκένωση, απομακρύνσεις πληθυσμού και να ληφθούν πιο γρήγορα όλα τα μέτρα», εξήγησε.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω ότι δεν πρέπει να διατηρούμε την ετοιμότητά μας έστω και με τα παραδοσιακά μέτρα. Αλλά, το είναι αναγκαίο και κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στην Πολιτική Προστασία και με τη στήριξη του πρωθυπουργού να μπορέσουμε να δώσουμε νέες δυνατότητες πρόβλεψης στην ΕΜΥ και τους μετεωρολόγους μας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και μεγάλο, αλλιώς θα μείνουμε σε αυτή την ανεπάρκεια η οποία μας δημιουργεί προβλήματα στο πώς θα δράσουμε τις κρίσιμες στιγμές. Γιατί αυτό το δίωρο, το τρίωρο ή το τετράωρο είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όταν μιλάμε για δυνατότητα απομάκρυνσης πληθυσμών», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το τι μας εμποδίζει να πάρουμε ραντάρ, απάντησε ότι μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο, ή είχε προβλεφθεί αλλά ατόνισαν οι διαδικασίες για χρόνια.

«Υπήρχαν ραντάρ στην Αίγινα,  στον Υμηττό που δούλευε σωστά ή στην ΕΜΥ, τα οποία τώρα δεν υπάρχουν. Πρέπει να γίνουν οι διαδικασίες για να τα πάρουμε ξανά ή να τα συντηρήσουμε. Οι μετεωρολόγοι δουλεύουν και κάνουν εξαιρετική δουλειά με αυτά που έχουν, αλλά ειδικά το θέμα του  Nowcasting εξαιτίας των νέων καταστροφικών φαινομένων της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε.

Ο υπουργός επέμεινε στην επιτάχυνση των διαδικασιών. «Αν πάμε με τις διαδικασίες του γραφειοκρατικού ελληνικού δημοσίου δεν ξέρω και εγώ πότε θα μπορέσουμε να τα πάρουμε. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, οι οποίοι απαιτούν συναίνεση, συνεργασία με θεσμούς. Πρέπει το συντομότερο να εξασφαλίσουμε αυτά τα ραντάρ για να δώσουμε στη δυνατότητα στους μετεωρολόγους μας να μας βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης όταν του έγινε η πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Δεν μπορούσα να πω όχι στο κάλεσμα του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα θέμα που το ήξερα με την ιδιότητα μου ως Ευρωπαίος επίτροπος και έπρεπε να βοηθήσω την Ελλάδα. Δεν θα έβαζα όρους και προϋποθέσεις. Όταν παίρνεις τέτοιες αποφάσεις για συμμετοχή σε ένα καθημερινό ναρκοπέδιο, περίπου γίνεσαι δωρητής σώματος όπως λέει και ο πρόεδρος της Βουλής», πρόσθεσε.

«Δεν το μετάνιωσα σε καμία περίπτωση, η ουσία της πολιτικής είναι να μπορείς να παίρνεις αυτά τα ρίσκα του καθήκοντος για να μπορείς να προσφέρεις σε δύσκολες στιγμές. Αν είναι business as usual που λένε και στο χωριό μου, χάνει λίγο και τη γοητεία της η πολιτική, θέλει τα ρίσκα και τις προκλήσεις. Μου είπε ένας φίλος στην Ουάσιγκτον όταν ανέλαβα, ότι σου αρέσουν τα ναρκοπέδια», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα όπως και η Ιταλία θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές γιατί έχουν όλους τους τύπους και «για αυτό είναι και οι πιο όμορφες χώρες, αλλά η ομορφιά πληρώνεται».

«Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να χειριστούμε το μεγάλο ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η χώρα δεν πρόλαβε τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση της παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών. Και αυτό σημαίνει ένα πολύ σύγχρονο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων με επιστημονική ομάδα που θα αξιολογεί μοντέλα ΄που θα έχει όλα τα δεδομένα και εμείς τρέχουμε να κάνουμε την εθνική βάση δεδομένων. Είναι πολλές οι προκλήσεις. Θα βάλουμε όλοι το μικρό μας λιθαράκι γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Φιλοδοξία μου είναι όταν φύγω από το υπουργείο να αφήσω κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, να πάμε σε εις βάθος αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας που θα βασίζεται σε μια επιστημονική τεκμηρίωση, με σοβαρά εργαλεία όπως ραντάρ, αισθητήρες και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», κατέληξε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα