Ομιλία στη σύσκεψη φορέων που οργάνωσαν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιουλίου στη Λάρυμνα, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σήμερα εδώ στη Λάρυμνα, σ’ αυτή τη σύσκεψη που κάλεσαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μια συγκέντρωση που μεταδίδει παντού σε όλη την Ελλάδα ότι: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει! Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας φωνή, τη φωνή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που 30 μήνες τώρα δίνετε έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, έναν αγώνα ο οποίος, αποτελεί πραγματικό “φάρο” για τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας.

Ο αγώνας για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί “φάρο”, γιατί εμπνέει όλους τους εργαζόμενους απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Δίνει κουράγιο σε όποιον μπαίνει στη μάχη, γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος για το ψωμί, τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Και συνεπώς, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, όλου του λαού!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας φωνή, όπως το κάναμε από την πρώτη μέρα:
-Για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή.
-Για να έχουν εργασία όλοι.
-Για να μη γίνει καμιά έξωση από τον οικισμό.
-Για να μη γίνει καμιά παραπέρα μείωση των αποδοχών.
-Για να μην παγώσει η τσιμινιέρα, να μην μαραζώσει αυτός εδώ ο τόπος.

Επιστρέφουμε πίσω το άθλιο εκβιαστικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπουργών της. Της γνωστής τρόικα Σταϊκούρα – Χατζηδάκη – Σκρέκα, που θέλουν να πετάξουν στο δρόμο τους χιλιάδες εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, να τους βγάλουν από τα σπίτια τους, να σταματήσουν τη λειτουργία της για να την παραδώσουν «καθαρή» από εργαζόμενους στον νέο επενδυτή».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας, επισήμανε πως: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ όμως, που ξέρουν να παλεύουν μέσα στα καμίνια με τη σκουριά, έχουν στην κυριολεξία περάσει από φωτιά και σίδερο και δε λυγίζουν!

Ξέρουν να απορρίπτουν τους εκβιασμούς! Έχουν μάθει να βλέπουν και να προσπερνάνε τα εμπόδια που τους βάζουν! Δεν υποκύπτουν! Στέκονται όρθιοι, ενωμένοι σαν μια γροθιά! Γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Και το δίκιο σήμερα είναι στην πρόταση των εργαζομένων, που είναι και πρόταση του ΚΚΕ:
-Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
-Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
-Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

Τελειώσανε τα ψέμματα! Τέλειωσαν τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ για τη ΛΑΡΚΟ, που της έστρωσαν το χαλί και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ!

Τα ψέματα αποκαλύφτηκαν ένα – ένα. Τα αποκάλυψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αποκάλυψαν ποιος φταίει που η ΛΑΡΚΟ απαξιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα μπορούσε να είχε εκσυγχρονιστεί. Ποιος τελικά γέμισε χρέη την επιχείρηση συκοφαντώντας τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ποιος ευθύνεται για τα χρέη στη ΔΕΗ…

Αν επιμένουμε να μιλάμε για «έγκλημα», είναι γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι, όπως λένε, αλλά ένα πραγματικό χρυσωρυχείο.

Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική Επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο και σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία που η τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, η κυβέρνηση αντί να πάρει αμέσως μέτρα για την ενιαία λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της ΛΑΡΚΟ, επιμένει στο εγκληματικό σχέδιό της.

Και γι αυτό το χρυσωρυχείο, το ΚΚΕ κατέθεσε στη βουλή, ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορεί να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία και ανάπτυξή του, αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Την πρόταση του ΚΚΕ την απέρριψαν όλοι οι υπόλοιποι.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες»:

-Για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους,
-Για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους,
-Για να μπορούν όλοι να γυρίζουν σώοι μετά το μεροκάματο στο σπίτι τους και να μη θρηνήσουν άλλο συνάδελφό τους.
-Για να πάρουν όλα όσα δικαιούνται!».

Τέλος, ανέφερε πως: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες και τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που έστησαν τη ζωή τους, όπως πριν απ’ αυτούς οι γονείς τους, στους οικισμούς και στα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, δίπλα στη σκουριά, αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Διεκδικούν το αυτονόητο: τη ζωή και το μέλλον τους στο τόπο τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής που στέκονται στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ, γιατί ξέρουν καλά τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, σε ολόκληρη την περιοχή. Η χρεοκοπία απειλεί πολλά νοικοκυριά στο νομό Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, αλλού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων που όλο αυτό το διάστημα εκδηλώνουν με κάθε τρόπο τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Σας το λέμε καθαρά! Μη δίνετε εμπιστοσύνη σε καμιά κυβέρνηση και στα κόμματα της αστικής τάξης, του μεγάλου κεφαλαίου, των εκμεταλλευτών του μόχθου σας.

Μόνο ο συντονισμένος, ενωμένος πανελλαδικός αγώνας όλων μπορεί να εξασφαλίσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας, την πληρωμή των δεδουλευμένων σας, τη δουλειά σας, συνολικά μια καλλίτερη ζωή!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες σας. Καλούς κοινούς αγώνες, είμαστε μαζί σας!».

Πηγη: ert.gr