“Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις! Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για το λαό μας αυτές τις ώρες που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου και είναι σε εξέλιξη η επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”. Με τα λόγια αυτά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, από το Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Όπως παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας “οι σειρήνες του πολέμου ηχούν για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού” για να προσθέσει πως “μάταια οι λαοί αναζητούν τον ειρηνικό ασφαλή δρόμο που τους έταξαν τότε. Αυτό που υπάρχει είναι η μόνιμη ανασφάλεια, η φτώχεια και οι πόλεμοι.”.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ αναφερόμενος σε όσα καταγράφονται στην Ουκρανία σημείωσε πώς «αυτό είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα ανταγωνισμοί που δεν μπορούν, όπως είπε, να επιλυθούν με διπλωματικά πολιτικά μέσα και εύθραυστος συμβιβασμούς».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσδιόρισε ευθύνες σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τους κατηγόρησε για «εγκαθίδρυση και για στήριξη κυβέρνησης μαριονέτα του Κιέβου» όπως την είπε, τους κατηγόρησε για τους «παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας», όπως επίσης και για την «στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας με τις κινήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα επέκρινε και την σημερινή Ρωσία ότι «προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης εδαφών και χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ απηύθυνε κατηγορίες και στις κυβερνήσεις που διαχρονικά πέρασαν από την χώρα μας καθώς όπως είπε «έχουν στηρίξει τις αποφάσεις και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την διεύρυνση του και για την περικύκλωση της Ρωσίας».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου στη χώρα μας κάνοντας λόγο για κύμα ακρίβειας, αύξηση της τιμής των καυσίμων, ενεργειακή φτώχεια αλλά και εξοπλισμούς για να συμπληρώσει πως «είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο λαός μας». Αναφέρθηκε στη βάση της Αλεξανδρούπολης λέγοντας πώς «η χώρα μας μπορεί να γίνει και εύκολο θύμα. Η χώρα μας και ο λαός μας μπορούν να γίνουν στόχος αντιποίνων όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις».

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά και προέβλεψε πως «η Ελλάδα και ο λαός της θα την πληρώσει, αφού εκτός των άλλων, έχει ανοίξει και η όρεξη της Τουρκίας με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο για αναθεώρηση συνόρων και συμφωνιών, καθώς και στο Κυπριακό…»

Πηγη: ert.gr