Στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΛ αναφέρονται τα εξής:

«Η δημοτική αρχή της Λάρισας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης εκτελούν τα τελευταία χρόνια ένα γιγάντιο έργο που περιλαμβάνει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και την ασφαλτόστρωση του συνόλου σχεδόν των αστικών οδών της πόλης. Το έργο έχει ήδη καλύψει περισσότερες από 16 συνοικίες της Λάρισας και σύντομα θα ολοκληρωθεί με το σύνολο των αγωγών ύδρευσης, αλλά και το σύνολο της αστικής οδοποιίας, σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης που είχαν να δουν ασφαλτόστρωση για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτού του εκτεταμένου προγράμματος και προκειμένου να οι κακοτεχνίες και η ταλαιπωρία των πολιτών, ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΥΑΛ, ήρθαν σε συνεννόηση με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, ώστε να πετύχουν ένα κοινό προγραμματισμό που θα απάλλασσε την πόλη από τα φαινόμενα του παρελθόντος, όπου ο Δήμος έφτιαχνε δρόμους και στη συνέχεια οι εταιρείες τους έσκαβαν για να εγκαταστήσουν τα δίκτυα τους.

Και η συνεννόηση αυτή απέδωσε καρπούς με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών, πλην της ΕΔΑ ΘΕΣΣ η οποία είναι η μόνη εταιρεία που κατάφερε να της δοθεί από την πολιτεία το δικαίωμα να επεμβαίνει στο αστικό δίκτυο, χωρίς να αδειοδοτείται από κανέναν!

Έτσι λοιπόν στις 16.09.2022 και χωρίς καμία προειδοποίηση προς την ΔΕΥΑΛ ή το Δήμο Λαρισαίων, η ΕΔΑΘΕΣΣ θεώρησε πως έπρεπε να προχωρήσει σε κατασκευή συνδέσεων παροχής φυσικού αερίου σε δύο σημεία, στον αριθμό 23 της οδού Πλάτωνος και στον αριθμό 2 της οδού Σοφοκλέους στη συνοικία της Ν. Σμύρνης πριν καλά – καλά προλάβει να στεγνώσει η άσφαλτος!!!

Ακόμη μια φορά η προσπάθεια συντονισμού εκτέλεσης εργασιών ακυρώθηκε από την ΕΔΑΘΕΣΣ, η οποία γνώριζε τον προγραμματισμό των έργων, με αποτέλεσμα ένα συνεχές «ράβε – ξήλωνε», που χαρακτηρίζει μια χώρα τριτοκοσμική. Κι αυτό διότι κάποιοι δεν φρονούν να επενδύσουν σε ολοκληρωμένα δίκτυα μέχρι τον οικιακό μετρητή, καθώς έτσι βολεύονται οικονομικά.

Δεν τους απασχολεί καθόλου το γεγονός της δεδομένης κακοτεχνίας που δημιουργούν σε δρόμους που μόλις έχουν ασφαλτοστρωθεί, αρκεί να κάνουν την δουλειά τους. Εξάλλου ο Δήμος θα κληθεί να διορθώσει την ζημιά.

Κανείς δεν πιστεύει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συνδέονται με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Και φυσικά τόσο ο Δήμος Λαρισαίων, όσο και η ΔΕΥΑΛ, αναγνωρίζουν το δικαίωμα των πολιτών στη σύνδεση με τα δίκτυα των Οργανσιμών Κοινής Ωφέλειας στο απόλυτο. Όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται πως ο τρόπος προγραμματισμού και εργασίας των διασυνδέσεων πρέπει να αλλάξει ώστε να μην προσβάλλει την κοινή λογική.

Είναι ακόμη «νωπές» και πολλές οι περιπτώσεις που η ΕΔΑΘΕΣΣ επενέβη με τομές σε δρόμους που μόλις είχαν ασφαλτοστρωθεί και άφησε πίσω της «μπαλώματα» που συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα.

Επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος και συντονισμένος προγραμματισμός, ανεξάρτητος των αιτημάτων των πολιτών, στο πλαίσιο κάλυψης μελλοντικών αναγκών και με σοβαρές επενδύσεις. Έκτακτες περιπτώσεις μπορούν να συζητηθούν ως προς τον τρόπο αποκατάστασης των κοινόχρηστων χώρων.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως δεν μπορούμε να πράξουμε τα αυτονόητα.

Σημειώνουμε πως το έργο της αντικατάστασης των δικτύων και της αποκατάστασης είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΥΑΛ επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της.