Η περίοδος που διανύουμε είναι από αυτές που πολλοί ένοικοι πολυκατοικιών στη Λάρισα προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη τα όσα έχουν μαζευτεί από έναν δύσκολο χειμώνα, με πρωταγωνιστές τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τα οικονομικά αδιέξοδα που αυτός δημιουργεί.
Συζητήσεις, εντάσεις και πολλές φορές ανασφάλεια δημιουργούν σε αρκετές περιπτώσεις ένα κλίμα που θυμίζει μάλλον «προετοιμασία εχθροπραξιών», παρά κλίμα συνεννόησης και αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων.
Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τον κ. Λευτέρη Φουρκιώτη να μας αποκαλύψει τα «μυστικά», αν υπάρχουν, για μια σωστή διαχείριση που θα λύνει τα προβλήματα στις πολυκατοικίες αντί να τα μεγεθύνει. Ο ίδιος, μέσα από την εταιρεία διαχείρισης Puerta, ασκεί τα καθήκοντα του διαχειριστή για 13 χρόνια, οπότε καθίσταται ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσει τη «λύση»
«Η διαχείριση πολυκατοικιών έχει ιδιαιτερότητες. Διαχειριστής μπορεί να είναι ο καθένας. Καλός διαχειριστής όμως δεν είναι ο καθένας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μυστικά τα οποία θα σας αποκαλύψω μέχρι ένα σημείο καθώς το κύριο και βασικό μυστικό βρίσκεται μέσα μας. Μέσα στον καθένα από εμάς ξεχωριστά», μας εξηγεί και τα απαριθμεί:
1 Εμπιστοσύνη
Αρχικά ο διαχειριστής πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του συνόλου. Αυτό για να γίνει θέλει δουλειά. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη καθώς ο διαχειριστής κάθε μέρα κρίνεται. Συνεπώς, το κύριο και βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διέπει ένα διαχειριστή είναι η ειλικρίνεια που μέσα από αυτή θα έρθουν και οι καθαρές σχέσεις που τελικά θα φέρουν την εμπιστοσύνη.
2 Οικονομικά
Οι καθαρές χρεώσεις στις μηνιαίες δαπάνες συνοδευόμενες από τα νόμιμα παραστατικά δαπανών ενισχύουν την εμπιστοσύνη και ξεκαθαρίζουν τις μεταξύ των ιδιοκτητών σχέσεις. Έτσι κερδίζεις την εμπιστοσύνη ως διαχειριστής και μπορείς, με ευκολία πλέον, να λειτουργείς μέσα στο κτίριο
3 Εργασίες
Η άμεση επίλυση των εργασιών με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος μειώνουν τις αμφιβολίες στο μυαλό των συνιδιοκτητών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Puerta χρησιμοποιεί συγκεκριμένους εξωτερικούς συνεργάτες καθώς επιτυγχάνουμε έτσι αμεσότητα και καλύτερες τιμές
4 Οφειλές
Η είσπραξη των οφειλομένων κοινοχρήστων στην ώρα τους δίνει υγεία στα οικονομικά της πολυκατοικίας. Είναι βασικό να πληρώνονται οι λογαριασμοί εμπρόθεσμα και να μπορεί η πολυκατοικία να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις άμεσα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Puerta έχει θεσπίσει τον διακανονισμό των οφειλομένων κοινοχρήστων σε δόσεις προκειμένου να διευκολυνθούν ορισμένα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση που διανύουμε
5 Καταστατικό
Η λειτουργία της πολυκατοικίας καθορίζεται από το καταστατικό της. Συνεπώς όλες οι δράσεις που γίνονται μέσα στο κτίριο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό και όχι σύμφωνα με αυτά που βολεύουν ή συμφέρουν κάποιους από τους συνιδιοκτήτες.
larissapress.gr