20.7 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΔιπλωματικός «πόλεμος» Αθήνας – Λευκωσίας: Στόχος η έμπρακτη καταδίκη...

Διπλωματικός «πόλεμος» Αθήνας – Λευκωσίας: Στόχος η έμπρακτη καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας (video)

Έντονες διεργασίες και πυκνό παρασκήνιο καλύπτουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δεν καταδίκασε ρητά, όπως αναμενόταν, τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια. Μετά την αμερικανική υποστήριξη στις ελληνοκυπριακές θέσεις, η Μόσχα και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους με τις τουρκικές επιδιώξεις, ενώ η Λευκωσία πιέζει για σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών.

Εν μέσω του διπλωματικού ντεμαράζ Αθήνας και Λευκωσίας με στόχο την έμπρακτη καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας στην Κύπρο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλείται να λάβει καθαρή θέση για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Καθώς το προσχέδιο του ψηφίσματος δεν αναφέρεται ρητά στις τουρκικές παρανομίες, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται αρκούντως αυστηρό από όλους τους συμμετέχοντες, οι διαβουλεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις ανακοινώσεις της 20ης Ιουλίου από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, αναφέρει: «Η ΕΕ παρακολουθεί τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως για τα επόμενα βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε πισωγύρισμα τις θέσεις του Ερντογάν για την Κύπρο, αποφεύγοντας όμως να σκληρύνει τη θέση της έναντι της Άγκυρας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ  ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά».

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συμμετέχει δραστικότερα στις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό.

«Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο. Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της, άρα η ΕΕ θα είχε κάθε λόγο και θα έπρεπε να διεκδικήσει την απόλυτη συμμετοχή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Σαφής η παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θεωρούμε απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.

Κι ενώ η Άγκυρα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη αγνοώντας όλα τα μηνύματα του διεθνούς παράγοντα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επιβεβαιώνει την προσήλωση της Ουάσιγκτον στη λύση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Σε όσα ανυπόστατα ανάφερε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Αδυνατώ να κατανοήσω σε ότι αφορά στην επίθεση στον πρωθυπουργό περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας στην Αμερική σας θυμίζω ότι είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η οικοδόμηση συμμαχιών η οποία αποδίδει και προφανώς ενοχλεί» υπογράμμισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Σλοβένο ομόλογό του, καθώς Αθήνα και Λευκωσία στοχεύουν στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Διαβουλεύσεις και σκληρό «παζάρι»

Όπως ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων των 9:00 ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης « Δυστυχώς επαναλαμβάνεται η γνωστή ιστορία. Ενώ υπήρξε διεθνής κατακραυγή και το ίδιο το Λονδίνο αποδοκίμασε την πρόκληση Ερντογάν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Βρετανοί που έχουν το προνόμιο του penholder αυτού που συντάσσει τις δηλώσεις,  εμφάνισαν προσχέδιο χθες το οποίο πήγανε να το περάσουν εσπευσμένα, το οποίο ήταν απαράδεκτο. Δεν έκανε καν αναφορά στην παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ για τα Βαρώσια, δεν είχε καν αναφορά σε Ερντογάν ή Τατάρ ή Τουρκία. Και αυτό έγινε την ώρα που έχουν αντιστραφεί  οι όροι και αυτοί που συνήθως κρατούσαν χαμηλούς τόνους στο ΣΑ για το Κυπριακό οι Αμερικανοί, έχουν βγει από την πρώτη στιγμή με πολύ σκληρή ρητορική εναντίον των κινήσεων Ερντογάν ζητώντας μάλιστα την ανάκληση των εξαγγελιών του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από κυπριακή  πηγή, πολύ  υποστηρικτικές ήταν οι τοποθετήσεις και της Κίνας, της Ινδίας και της Ιρλανδίας».

Σε ερώτηση της Ανδριάνας Παρασκευοπούλου για το αν υπάρχει εικόνα σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, ο διπλωματικός αναλυτής της δημόσιας τηλεόρασης σημείωσε: «από την αρχή η επιλογή ήταν για έκδοση προεδρικής δήλωσης και όχι νέου ψηφίσματος καθώς όταν ανοίγει μια τέτοια διαπραγμάτευση, ποτέ δεν ξέρεις πως θα καταλήξει και κανείς δεν θα ήθελε να αποδυναμωθούν τα ισχυρά ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια».

Πρόσθεσε ότι «Είναι απογοητευτική και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ που αναφέρεται μεν στην Αμμόχωστο αλλά σπεύδει να πει ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποφεύγουν μονομερείς  ενέργειες κι έτσι βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τον κ. Ερντογάν την Κυπριακή Δημοκρατία. Το δεύτερο προσχέδιο που είδα πριν λίγη ώρα καταδικάζει τις δηλώσεις αλλά πουθενά δεν αναφέρει  ποιος έκανε τις δηλώσεις αυτές για τα Βαρώσια. Λέει γενικώς, οι “δηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο 20 Ιουλίου” νομίζω ούτε αυτό είναι αρκετά ικανοποιητικό».

Στην τελευταία ερώτηση για το ότι η Λευκωσία έχει ζητήσει και σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Νίκος Μελέτης απάντησε ότι «Το θέμα βεβαίως είναι εάν συγκληθεί να μπορεί να καταλήξει και σε μια ισχυρή δήλωση. Υπάρχει απροθυμία η οποία εκπορεύεται και από τους Γερμανούς  αλλά πάντως η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της Λευκωσίας. Θυμίζω τη δήλωση της κ. Μέρκελ: “Να μην αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις”. Είναι  προφανές ότι με τέτοιές δηλώσεις ο μόνος που όχι μόνο δεν αποθαρρύνεται αλλά αποθρασύνεται είναι ο κ. Ερντογάν».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος  – Διπλωματική Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα