10.9 C
Larissa
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΕΕ: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος...

ΕΕ: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει με σημερινή της ανακοίνωση την έγκριση από το Συμβούλιο του όγδοου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό το πακέτο, επισημαίνει η Κομισιόν, το οποίο έχει συντονιστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, ανταποκρίνεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης προσάρτησης ουκρανικού εδάφους με βάση ψευδή «δημοψηφίσματα», της κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων με επιπλέον στρατό, και της διατύπωσης ανοιχτών πυρηνικών απειλών.

Το νέο πακέτο εισάγει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών από την ΕΕ αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές, οι οποίοι θα στερήσουν περαιτέρω από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή και βιομηχανία βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες και από την οικονομία της ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τεχνογνωσία.

Οι κυρώσεις στερούν επίσης τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του από περαιτέρω συγκεκριμένα είδη και εξοπλισμό που απαιτούνται για τη συνέχιση του πολέμου στο ουκρανικό έδαφος.

Θέτουν επίσης τη βάση για το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου που προβλέπεται από την G7.

Συγκεκριμένα, το όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει:

Πρόσθετες κυρώσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Αυτό στοχεύει όσους εμπλέκονται στη ρωσική κατοχή, την παράνομη προσάρτηση και τα ψευδή «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα εδάφη/περιφέρειες των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Περιλαμβάνει επίσης ιδιώτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα, όπως υψηλόβαθμους και στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς και εταιρείες που υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ΕΕ συνεχίζει επίσης να στοχεύει φορείς που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στοχεύουν σε αξιωματούχους που λαμβάνουν αποφάσεις, ολιγάρχες, ανώτερους στρατιωτικούς και προπαγανδιστές, υπεύθυνους για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επέκταση των κυρώσεων σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Το γεωγραφικό πεδίο των περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας και της διαταγής ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές επεκτάθηκε για να καλύψει όλες τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας στις περιφέρειες Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Εξαγωγές

Έχουν εισαχθεί πρόσθετοι περιορισμοί στις εξαγωγές που αποσκοπούν στη μείωση της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά είδη, καθώς και στον περιορισμό της ικανότητάς της να αναπτύξει τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξαγωγής άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα οπτανθρακοποίησης (ο οποίος χρησιμοποιείται σε ρωσικές βιομηχανικές μονάδες), συγκεκριμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (που βρίσκονται στα ρωσικά όπλα), τεχνικών ειδών που χρησιμοποιούνται στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς και ορισμένων χημικών ουσιών.

Προστέθηκε απαγόρευση εξαγωγής φορητών όπλων και άλλων ειδών  βάσει του κανονισμού κατά των βασανιστηρίων.

Νέοι περιορισμοί εισαγωγών

Συμφωνήθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί εισαγωγών αξίας σχεδόν 7 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών τελικών και ημικατεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με την επιφύλαξη μεταβατικής περιόδου για ορισμένα ημικατεργασμένα), μηχανημάτων και συσκευών, πλαστικών, οχημάτων, υφασμάτων, υποδημάτων, δέρματος, κεραμικών, ορισμένων χημικών προϊόντων και μη χρυσών κοσμημάτων.

Πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Το σημερινό πακέτο σηματοδοτεί την ενσωμάτωση στην ΕΕ της συμφωνίας των G7 για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Ενώ η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης παραμένει πλήρως, το ανώτατο όριο τιμής, μόλις εφαρμοστεί, θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να φέρουν εις πέρας τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του θα παραμείνει κάτω από ένα προκαθορισμένο «ανώτατο όριο».

Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εσόδων της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μέσω του συνεχούς εφοδιασμού.

Έτσι, θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και θα διατηρήσει σταθερό το ενεργειακό κόστος σε μια εποχή που το υψηλό κόστος –ιδιαίτερα οι αυξημένες τιμές των καυσίμων– απασχολεί πολύ όλους τους Ευρωπαίους.

Το μέτρο αυτό συντονίζεται στενά με τους εταίρους της G7. Θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό και μετά τις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, μετά από περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου.

Περιορισμοί στις κρατικές επιχειρήσεις

Το σημερινό πακέτο απαγορεύει στους υπηκόους της ΕΕ να κατέχουν θέσεις στα διοικητικά όργανα ορισμένων κρατικών επιχειρήσεων.

Απαγορεύει επίσης όλες τις συναλλαγές με το Ρωσικό Ναυτικό Μητρώο, προσθέτοντάς το στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε απαγόρευση συναλλαγών.

Χρηματοοικονομικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες

Οι υπάρχουσες απαγορεύσεις σε περιουσιακά στοιχεία crypto, έχουν γίνει αυστηρότερες με την απαγόρευση όλων των χαρτοφυλακίων σε κρυπτονομίσματα, λογαριασμών ή υπηρεσιών φύλαξης κρυπτονομισμάτων, ανεξάρτητα από το ποσό του χαρτοφυλακίου (προηγουμένως επιτρεπόταν έως και 10.000 ευρώ).

Το πακέτο διευρύνει το εύρος των υπηρεσιών που δεν μπορούν πλέον να παρέχονται στην κυβέρνηση της Ρωσίας ή σε νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα στη Ρωσία. Αυτές περιλαμβάνουν πλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες ΙΤ, νομικές συμβουλές, αρχιτεκτονική και μηχανολογικές υπηρεσίες. Αυτά είναι σημαντικά καθώς δυνητικά θα αποδυναμώσουν τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή αυτών των υπηρεσιών.

Αποτροπή καταστρατήγησης κυρώσεων

Η ΕΕ εισήγαγε ένα νέο κριτήριο καταχώρισης, το οποίο θα της επιτρέψει να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που διευκολύνουν τις παραβιάσεις της απαγόρευσης καταστρατήγησης των κυρώσεων.

Αποτελεσματικές οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας αποδεικνύονται αποτελεσματικές, εκτιμά η Κομισιόν. Όπως επισημαίνει, πλήττουν την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει νέα όπλα και να επισκευάζει τα υπάρχοντα, καθώς και να εμποδίζει τη μεταφορά υλικού.

Δεν επηρεάζονται ενέργεια – τρόφιμα

Οι γεωπολιτικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας είναι σαφείς, καθώς ο πόλεμος έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, ειδικά για τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την ενέργεια. Η ΕΕ συνεχίζει να διασφαλίζει ότι οι κυρώσεις της δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές ενέργειας και γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία σε τρίτες χώρες.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ΕΕ είναι ενωμένη στην αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης, καταλήγει η Κομισιόν.

Πηγή: OT

Πηγη: in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα