Για την επόμενη μέρα σχετικά με τον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος πλημμύρισε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε, περιφερειακά της Λάρισας έχουν πλημμυρίσει ανοικτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο, τόνισε μιλώντας στο Mega πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.

Ο κος Λέκκας εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως μέσα σε μία πενταετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι το κόστος θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ, ενώ αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα.

tvxs.gr