12.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΕφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη... αγωνιούν για την επιβίωσή...

Εφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη… αγωνιούν για την επιβίωσή τους

Της Νατάσας Πολυγένη

Ένας χρόνος και κάτι πέρασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία…



Ένας χρόνος και κάτι από την ημέρα που χιλιάδες γυναικόπαιδα εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα. Ο Νομός Λάρισας ήταν από τους πρώτους που υποδέχτηκε γυναίκες που εγκατέλειψαν την εμπόλεμη ζώνη, κάποιες μαζί με τα παιδιά τους, καθώς κινδύνευαν στη χώρα τους. Η Τατιάνα Κόρμπαν είναι από το Κίεβο και βρίσκεται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αγιά, έναν χρόνο τώρα. Παρότι αισθάνεται ευγνώμων που ξέφυγε από τη λαίλαπα του πολέμου, ωστόσο, αγωνιά, καθώς η επιβίωσή της είναι δύσκολη και παρότι στο Κίεβο είχε μια ζωή, τώρα νιώθει ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να την πάρει πίσω.
Βρέθηκε στα γραφεία της «Ε», συνοδευόμενη από τον άνθρωπο που τη φιλοξενεί, τον κ. Σταύρο, προκειμένου όχι απλά να αφηγηθεί το πώς άλλαξε η ζωή της από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά και να ζητήσει βοήθεια, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμία μέριμνα, όπως λέει, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους.
«Ήμουν τυχερή, καθώς είχα έναν φίλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που όταν ξέσπασε ο πόλεμος μού πρόσφερε αμέσως βοήθεια. Τον Σταύρο. Η Ελλάδα ήταν αγαπημένος τόπος, είχα επισκεφθεί και την Κέρκυρα, οπότε δεν ήταν δύσκολο να πάρω την απόφαση. Η κατάσταση στο Κίεβο ήταν τραγική. Οι βόμβες περνούσαν πάνω από τα κεφάλια μας και δεν ξέραμε αν η επόμενη μέρα θα μας βρει ζωντανούς. Σκοτώθηκαν πολλά αγαπημένα μου πρόσωπα και ακόμη και σήμερα ξυπνάω από εφιάλτες. Με παρότρυνση των γιων μου έφυγα. Εκείνοι λόγω ηλικίας, ο ένας είναι 40 και ο άλλος 36 ετών, έμειναν για να βοηθήσουν την πατρίδα. Όταν έφτασα στην Ελλάδα, 16 Μαρτίου του 2022, πίστευα ότι θα ήταν για πολύ λίγο και θα επέστρεφα γρήγορα. Κανείς μας δεν περίμενε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει τόσο» περιγράφει αρχικά.
Η Τατιάνα στο Κίεβο είχε μια διαφορετική ζωή, δούλεψε ως καθηγήτρια σε επαγγελματικές σχολές, στη συνέχεια είχε μια δική της επιτυχημένη επιχείρηση εισαγωγών και τον τελευταίο καιρό είχε συνταξιοδοτηθεί. «Έμεινα χήρα στα 35 μου, αλλά πάντα δούλευα και δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα. Νιώθω άσχημα, όμως, πια, καθώς βρέθηκα σε μια ξένη χώρα που δεν μιλώ τη γλώσσα και πέρα από το Πρόγραμμα «Helios» που βοηθά στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, στη στέγη και κάποια τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, δεν υπάρχει κάποια άλλη βοήθεια. Είμαστε 11 γυναίκες στον Νομό Λάρισας, έχουμε κάνει μια ομάδα στο Facebook και πληροφορούμαστε ότι σε άλλες χώρες υπάρχει ένα μηνιαίο επίδομα ενίσχυση που από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένες. Κάποιες από μας δουλεύουν σε λάντζα, σε λαϊκή, είναι, όμως, δύσκολο όταν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα» προσθέτει.
Η συζήτησή μας γίνεται κυρίως στα Αγγλικά και όπου υπάρχει πρόβλημα παρεμβαίνει ο κ. Σταύρος, ο οποίος θέλησε να τονίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν στη χώρα μας λόγω πολέμου, αλλά δυστυχώς καμία μέριμνα δεν υπάρχει για εκείνες, ενώ μίλησε και για την άδεια διαμονής προσωρινής προστασίας που έχουν και έληξε πριν από λίγες ημέρες στις 4 Μαρτίου και οι περισσότερες γυναίκες δεν ήξεραν τι θα ισχύσει από δω και πέρα. Βέβαια, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε πλέον η διάρκεια ισχύος των Αδειών Διαμονής Προσωρινής Προστασίας, οι οποίες έληξαν στις 4 Μαρτίου 2023, παρατείνεται αυτόματα για χρονικό διάστημα 6 μηνών, δηλαδή έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2023. Εάν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λάβει απόφαση για τη λήξη της προσωρινής προστασίας, η διάρκεια ισχύος των Αδειών Διαμονής Προσωρινής Προστασίας παρατείνεται αυτοδικαίως για ακόμα 6 μήνες, δηλαδή έως τις 4 Μαρτίου 2024. Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω περιόδων παράτασης, δεν θα ανανεώνονται τα δελτία των Αδειών Διαμονής που έχουν ήδη στην κατοχή τους οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας και δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια περαιτέρω ενέργεια.
Η Τατιάνα χάρηκε με την εξέλιξη, ωστόσο, η αγωνία της για την επιβίωση παραμένει…
«Είναι γυναίκες, είναι άνθρωποι που είχαν μια ζωή. Ο πόλεμος τούς πήρε τα πάντα. Ήρθαν στη χώρα μας και δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους.
Η Τατιάνα με βοηθά στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα μου. Αυτό είναι το δικό της ευχαριστώ. Θεωρώ άδικο εάν προβλέπεται κάποιο βοήθημα για αυτές τις περιπτώσεις να μην το λαμβάνουν. Να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τα τρόφιμα είναι σημαντική βοήθεια, αλλά δεν πρέπει να μένει μόνο εκεί» λέει ο κ. Σταύρος, λίγο πριν αποχωρήσουν από τα γραφεία.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα