14.9 C
Larissa
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ«Έφυγε» μέσα σε 10 μέρες: Τι είναι η πλευρίτιδα...

«Έφυγε» μέσα σε 10 μέρες: Τι είναι η πλευρίτιδα από την οποία κατέληξε η 26χρονη Λυδία, τα ύπουλα συμπτώματα

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Πάτρας από τον αιφνίδιο θάνατο της 26χρονης Λυδίας.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς η 26χρονη Λυδία έφυγε από τη ζωή τόσο ξαφνικά μέσα σε 10 μέρες από την ζαλάδα που την οδήγησε στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

Όπως διαβάζουμε στο Pelop.gr η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα με την νεκροψία που διενήργησε κατέληξε στο πόρισμα ότι η 26χρονη «έφυγε» από πλευρίτιδα, μια φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τους πνεύμονες και επενδύουν εσωτερικά την θωρακική κοιλότητα. Αναμένονται και τα αποτελέσματα από την ιστολογική εξέταση.

Πλευρίτιδα: Η άγνωστη φλεγμονή των πνευμόνων και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε
Οι δύο πνεύμονες περιβάλλονται εξωτερικά από έναν λεπτό υμένα, τον υπεζωκότα. Ο υπεζωκότας αποτελείται από δύο μεμβράνες, τον εσωτερικό (σπλαχνικό υπεζωκότα) και τον εξωτερικό (τοιχωματικό υπεζωκότα). Ανάμεσα στις δύο μεμβράνες υπάρχει μία μικρή ποσότητα υγρού ( 1ml ), που ονομάζεται πλευριτικό υγρό και διευκολύνει την κίνηση των σπλάχνων κατά την αναπνοή. Όταν δημιουργηθεί φλεγμονή στον υπεζωκότα από λοίμωξη, τραυματισμό, διαταραχή ή νόσο, τότε η πάθηση ονομάζεται πλευρίτιδα εξηγεί ο ειδικός παθολόγος Νικόλαος Μπέλλος.

Μπορεί να είναι μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Η πλευρίτιδα δυσχεραίνει την αναπνοή, προκαλεί βήχα, πόνο και κάψιμο στον θώρακα και εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερη μορφή που είναι η υγρή πλευρίτιδα ή αλλιώς πλευριτική συλλογή.

Ποιες είναι οι αιτίες της πλευρίτιδας

Η πλευρίτιδα συχνότερα προκαλείται λόγω λοίμωξης από διάφορους παθογόνους ιογενείς παράγοντες όπως: Coxsackie virus, RSV, CMV, αδενοϊούς, EBV, γρίπη, κ.α. Επίσης μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη όπως η πνευμονία και η φυματίωση.

Άλλα αίτια της πλευρίτιδας είναι:

Ο τραυματισμός στο θώρακα

Advertisement

Οι νεοπλασίες

Η πνευμονική εμβολή

Τα αναπνευστικά νοσήματα (πχ κυστική ίνωση, σαρκοείδωση, μεσοθηλίωμα, κ.α.)

Οι μυκητιασικές και οι παρασιτικές λοιμώξεις

Οι καρδιακές παθήσεις (πχ ισχαιμία, περικαρδίτιδα)

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι παθήσεις των νεφρών, του εντέρου και η παγκρεατίτιδα

Η κακή διατροφή

Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο θώρακα και την κοιλιά, κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλευρίτιδας

Η πλευρίτιδα προκαλεί στον ασθενή δυνατό διαξιφιστικό πόνο και κάψιμο στην περιοχή του θώρακα, που επιδεινώνεται με τις κινήσεις, την αναπνοή και τον βήχα. Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός, αλλά μπορεί και να επεκτείνεται στον ώμο ή στην πλάτη. Άλλα συμπτώματα είναι:

Ο βήχας

Η ρηχή αναπνοή

Ο πυρετός και τα ρίγη

Η δύσπνοια

Η ταχυκαρδία

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός θα ακροαστεί τον ασθενή με το στηθοσκόπιο και θα αξιολογήσει τη βαρύτητα της νόσου καθώς και αν υπάρχει πλευριτική συλλογή. Θα μετρήσει τον κορεσμό οξυγόνου του αίματος και θα συστήσει στον ασθενή αιματολογικό έλεγχο (ΤΚΕ, CRP, αέρια αίματος, ορολογικές αντιδράσεις, κ.α.). Επίσης θα συστήσει ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα για υποκείμενη καρδιακή πάθηση. Άλλες εξετάσεις με υψηλή διαγνωστική αξία είναι: η αξονική τομογραφία θώρακος, η μαγνητική τομογραφία θώρακος, η παρακέντηση ενδεχόμενης πλευριτικής συλλογής και η βιοψία, η καλλιέργεια πτυέλων και η θωρακοσκόπηση.

Ποια είναι η θεραπεία της πλευρίτιδας

Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει στον ασθενή αγωγή με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα. Για τον βήχα θα χορηγήσει αντιβηχικά σκευάσματα και αποχρεμπτικά. Σε περιπτώσεις πλευριτικής συλλογής τότε θα χορηγήσει διουρητικά φάρμακα με σκοπό την αποβολή της ποσότητας του υγρού από την υπεζωκοτική κοιλότητα. Σε βεβαρημένες περιπτώσεις ο γιατρός δύναται να αφαιρέσει το υγρό, τον αέρα, ή το αίμα από την θωρακική κοιλότητα με παρακέντηση ή και την τοποθέτηση ειδικού σωλήνα παροχέτευσης.

enimerotiko.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα