Ο ήλιος κρύφτηκε χθες στη Λάρισα… οι πολίτες ξύπνησαν αντικρίζοντας ένα απόκοσμο θέαμα. Ούτε συννεφιά ούτε ομίχλη, αλλά ένα πέπλο θολούρας και ένας ήλιος πορτοκαλί, που πάσχιζε να βρει μια χαραμάδα να ξεπροβάλει, αλλά μάταια.

«Οι φωτιές των τελευταίων ημερών σε Αλεξανδρούπολη και Έβρο είναι η αιτία»…, όπως εξηγεί στην «Ε» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Παναγιώτης Σκριμιζέας και σημειώνει ειδικότερα: «Οι βορειανατολικοί άνεμοι που έπνεαν μετέφεραν τον καπνό όχι απλά μέχρι τη Λάρισα, αλλά μέχρι την Καλαμάτα και το Ιόνιο».

Η ατμόσφαιρα χθες στην πόλη ήταν περίεργη και αποπνικτική λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας. Όσον αφορά το αν αυτό το νέφος εγείρει κινδύνους για την υγεία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρει πως «μόνο αθώο δεν είναι, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες».

Βέβαια, το θετικό στην περίπτωση της Λάρισας είναι ότι διήρκεσε λίγες ώρες, αφού από το μεσημέρι και μετά η ατμόσφαιρα άρχισε να καθαρίζει, αλλά όπως υπογραμμίζει ο ίδιος: «Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ουσίες, τα μικρά σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες. Το τοξικό νέφος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, έχει μέσα του τα πάντα. Δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε π.χ. στάχτες, αλλά και αυτό που δεν βλέπουμε. Σε έναν υγιή άνθρωπο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβεί κάτι. Σε κάποιον όμως με ΧΑΠ, άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν κοντά ή για τις περιοχές που δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα, η οδηγία είναι παραμονή στο σπίτι και κυκλοφορία με μάσκα».

Ελευθερία (Νατάσα Πολυγένη)